Napisano 28.03.2008 - 18:41
Napisano 28.03.2008 - 20:18
Jestem kompletna "noga" o ile chodzi o zagadnienia astronomiczne ale zaciekawiło mnie - jak duża jest ta kometa? Czy można ją zaliczyć do dużych obiektów? Jest większa od np. Merkurego, który znajduje się dość blisko Słońca. Kometa ta - o ile zrozumiałem znalazła się jednak bliżej Słońca niż Merkury - więc wywołała reakcję Słońca?Otóż,spójrzcie jak zachowuje się słońce gdy w jego pobliżu przelatuje dość duży obiekt.
(...)
Następuje wówczas potężny wybuch i olbrzymi koronalny wyrzut masy w postaci obłoków plazmy opuszcza gwiazdę w przestrzeń międzyplanetarną.
Napisano 28.03.2008 - 21:35
Zdjęcie przedstawia przelot komety Neat w 2003r.
Następuje wówczas potężny wybuch i olbrzymi koronalny wyrzut masy w postaci obłoków plazmy opuszcza gwiazdę w przestrzeń międzyplanetarną.
Nie wiem czy zawsze w taki sposób reaguje słońce (należałoby to sprawdzić) na przelatujące,duże obiekty w bezpośredniej bliskości.
Napisano 28.03.2008 - 23:39
A skąd ta pewność, że ów koronalny wyrzut masy jest spowodowany wpływem maciupeńkiej w porównaniu ze Słońcem komety? Jak, Twoim zdaniem, mierzące ok. 10 km średnicy, mające kilka biliardów (ok. 1016) mniejszą masę niż Słońce ciało, może wywołać coś takiego?Otóż,spójrzcie jak zachowuje się słońce gdy w jego pobliżu przelatuje dość duży obiekt.
To dlaczego mający ok. 320 razy większą od Ziemi masę, znajdujący się cały czas w bliskim sąsiędztwie Słońca Jowisz, nie wywołuje żadnej hiperaktywności?Faktem jest,że japońscy naukowcy oświadczyli 28 lutego br., że wedle ich badań na odległym krańcu naszego Układu Słonecznego krąży planeta o masie 2/3 Ziemi.
Jeżeli jest to prawdą i Nibiru zmierza w kierunku Słońca to moim zdaniem,tak ogromny obiekt może wywołać nieprzewidywalne w skutkach reakcje gwiazdy czyli hiperaktywność.
Napisano 29.03.2008 - 00:50
Jarecki, przykro mi, ale mylisz współwystępowanie z powodowaniem... Poniżej jeden z przykładów takiego błędu pochodzący z książki C. Sagana "Świat nawiedzany przez demony":
"Badania wykazują, że wśród absolwentów szkół średnich jest więcej homoseksualistów niż wśród mężczyzn z niższym wykształceniem, a więc wyższe wykształcenie powoduje homoseksualizm".
Napisano 29.03.2008 - 08:17
A czy ja napisałem,że mam pewność?A skąd ta pewność, że ów koronalny wyrzut masy jest spowodowany wpływem maciupeńkiej w porównaniu ze Słońcem komety?
Napisano 30.03.2008 - 15:11
Możliwość? Hmm..A czy ja napisałem,że mam pewność?
Być może to był najzwyklejszy przypadek.
Po prostu wysnułem pewną "możliwość" łącząc przy okazji niektóre informacje.
Ale mniejsza już z tym...Otóż,spójrzcie jak zachowuje się słońce gdy w jego pobliżu przelatuje dość duży obiekt. (...) Następuje wówczas potężny wybuch i olbrzymi koronalny wyrzut masy w postaci obłoków plazmy opuszcza gwiazdę w przestrzeń międzyplanetarną.
Po pierwsze, kometa to żaden duży obiekt, szczególnie w stosunku do Słońca.Nie wiem czy zawsze w taki sposób reaguje słońce (należałoby to sprawdzić) na przelatujące,duże obiekty w bezpośredniej bliskości.
To, że szczegóły pewnych procesów nie są do końca znane, nie znaczy wcale, że nic na ten temat nie wiadomo. Wiadomo na tyle sporo, żeby wykluczyć sugerowane przez Ciebie ewntualności.Tak naprawdę nikt nie wie jaki jest mechanizm zmian zachodzących na powierzchni i w atmosferze Słońca,a tym bardziej szczegóły powstawania plam słonecznych są owiane tajemnicą.
Napisano 01.04.2008 - 07:12
Napisano 05.04.2008 - 16:44
Napisano 05.04.2008 - 17:07
Napisano 05.04.2008 - 18:05
Napisano 05.04.2008 - 18:09
Napisano 14.04.2008 - 00:00
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych