Tworzę ten temat, ponieważ trafiłem dzisiaj na nagranie użytkownika Rubzy na youtube, gdzie widać, że mieszkanie, w którym streamuje jest nawiedzone, a nie znalazłem w internecie żadnej dyskusji na ten temat. Normalnie gdy widzę takie filmy od razu sceptycznie podchodzę do nich i stwierdzam, że to zwykły fake, ale...tym razem nie mogę tego tak łatwo powiedzieć i chciałbym usłyszeć opinie innych osób.
Zacznijmy od nagrań:
- całe nagranie z pierwszego streamu w nawiedzonym apartamencie
- tutaj tylko wycinki wszytkichpanormalnych wydarzeń
Ta tym pierwszym streamie rzeczony youtuber gra w skyrima, kiedy nagle za jego plecami drzwi same z siebie się otwierają, a potem głośno zamykają, co powodują podskoczenie streamera. Później dzieją się inne eventy, jak chociażby włączające się światło czy latające pudełko. W nagraniu mówi, że mieszkanie, w którym się znajduje nie należy do niego, tylko do jego przyjaciela i zaczyna dzwonić do niego powiedzieć co się właśnie stało. Inne osoby rozmawiające z nim na komunikatorze głosowym też nie wierzą w to co się stało, dodatkowo później Rubzy pokazuje, że rzeczywiście nikogo w mieszkaniu nie ma, tak samo nie ma kto się schować za rzeczonymi drzwiami. Po całym streamie jego kolega zarzeka się, że nigdy takie eventy nie wydarzyły się, od kiedy mieszka. Tak samo nie pojawiały się później kiedy Rubziego nie ma w mieszkaniu.
Gdyby to było tylko to jedno nagranie uznałbym, że to bardzo dobry fejk...gdyby nie kolejny stream.
Ok. pół roku później od pierwszego nagrania po wielu prośbach jego widzów zdecydował się po raz kolejny zrobić stream w "nawiedzonym" apartamencie.
- 2 stream
- wycinki
Tym razem stream jest o wiele krótszy, ponieważ Rubzy jak tylko zaczęły się dziać paranormalne rzeczy, cały przerażony sytuacją powiedział swoim widzom, że nie da rady tego dalej ciągnąć i ucieka z mieszkania. Dzieje się podobnie, co poprzednim razem, ale tym razem eventy są....jakby to powiedzieć "cięższe do podważenia ich autentyczności". Streamer kiedy zobaczył, że drzwi znowu same się zamykają, postanowił poszedł to sprawdzić, przy okazji z włączonym streamem na komórce, żeby wszystko nagrać, poszedł zza drzwi, a stream na komputerze zarejestrował, że bez żadnej ingerencji zamknęły się. Pod sam koniec dodatkowo garnek sam uderzał wieczkiem i rzeczy same z siebie spadły ze stolika.
I pomimo, że to nie są po prostu sfabrykowane filmiki, tylko nagrania z live, to można to wszystko jakoś wyjaśnić i uznać za fake, gdyby nie 2 rzeczy, przez które nie mogę tego zrobić.
1. Na drugim streamie wyraźnie widać jaki Rubzy jest przerażony. Nie chce mi się wierzyć, że aż tak dobry z niego aktor i wszystko to jedno wielkie oszustwo.
2. Jeżeli to fake to po co? Tak naprawdę nic na tym nie zyskał, nadal uploaduje filmy na youtubie ze swoich gier, ale ma po 2-3tysięcy wyświetleń. Przecież mógłby spokojnie wrócić do "nawiedzonych" streamów i zgarniać na tym pieniądze. Zamiast tego powiedział, że już nigdy nie pójdzie do tego mieszkania i sprawa zamknięta.
Czekam na wasżą opinie.