Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budzą się wulkany

• Please log in to reply
687 replies to this topic

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sądzę, że każdy głupi mógłby dorobić takie kwadraciki w zwykłym Paincie. Nawet nie potrzebny do tego żaden Photoshop - tak łatwo byłoby przerobić ten obrazek.
Jeżeli to nie jest przeróbka i te zjawisko miało miejsce i je skasowali, to tylko po to, żeby nie nastąpiła globalna panika, że wulkan lada dzień wybuchnie.
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy to prawdziwe zdjęcie przekonanym się na dniach skoro już takie silnie trzęsienia są.

Jeżeli to nie jest przeróbka i te zjawisko miało miejsce i je skasowali, to tylko po to, żeby nie nastąpiła globalna panika, że wulkan lada dzień wybuchnie.

Lepiej postawić ludzi przed faktem dokonanym nie? Po co informować ludzi o czymkolwiek istotnym, świadomości tego co się dzieje trzeba unikać.
  • 0

#243 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Dołączona grafika

nie wierze :)
3x7? Przecie to by było odczuwalne i katastrofalne nawet bez wybuchu.

Nie 3x7, tylko 3x5 co nie znaczy że wyższe nie będą miały miejsca.

Sądzę, że każdy głupi mógłby dorobić takie kwadraciki w zwykłym Paincie. Nawet nie potrzebny do tego żaden Photoshop - tak łatwo byłoby przerobić ten obrazek.

Podziwiam Twój niesamowity sceptycyzm i to w takiej chwili, gdzie w jednym czasie uaktywnionych jest kilkanaście wulkanów, jak nie więcej z czego dwa to super wulkany.
240 wstrząsów w trzy dni pod Yellowstone pewnie na Tobie też nie robi wrażenia? Módl się kochana, aby do tego nie doszło, bo Ty też to odczujesz i to boleśnie.
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sprawdzałem na tej stronce animację pokazującą trzęsienia na tym terenie od 9 lutego do dzisiaj, jest kilkanaście mniejszych, ale tych ni widu nigdzie, naprawdę ciężko w to uwierzyć.
  • 0

Kayoos-U.

Wilk Osnowy

• Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że może mieć to związek ze zmianami pola magnetycznego ziemi.
  • 0

Pomaranczka.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad ja po prostu chcę wierzyć, że nic się nie stanie. Wiem, że nawet w Polsce odczujemy tą katastrofę, trochę się kiedyś interesowałam wulkanami, nawet chciałam robić studia geologiczne, ale mi przeszło :P a bardziej, nie zdążyłam na nie pójść :)
Crc sądzisz, że po co to zatająją, przecież nie powiedzą nam, że superwulkan zaraz wybuchnie bo będzie panika, a okaże się, że tak na prawdę wybuchnie za 100-200 lat, albo i dalej.
Nie wiem co sądzić na ten temat, po prostu jak pewnie Wy, nie chciałabym stanąć przed faktem dokonanym.
  • 0

nazgul.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://mbmgquake.mte....2011021300.gif
http://mbmgquake.mte...nt/welcome.html
Takie coś znalazłem, była duża aktywność 2 dni temu
  • 0

#248 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Sprawdzałem na tej stronce animację pokazującą trzęsienia na tym terenie od 9 lutego do dzisiaj, jest kilkanaście mniejszych, ale tych ni widu nigdzie, naprawdę ciężko w to uwierzyć.

Bo wiele z tych danych jest usuwanych praktycznie po ich ujawnieniu. Kilka z nich właśnie Wam pokazałem.
Propozycja dla Was. Śledźcie sami monitoring trzęsień, sami zobaczycie że są jaja i że często są usuwane.

Muhad ja po prostu chcę wierzyć, że nic się nie stanie. Wiem, że nawet w Polsce odczujemy tą katastrofę, trochę się kiedyś interesowałam wulkanami, nawet chciałam robić studia geologiczne, ale mi przeszło :P a bardziej, nie zdążyłam na nie pójść :)
Crc sądzisz, że po co to zatająją, przecież nie powiedzą nam, że superwulkan zaraz wybuchnie bo będzie panika, a okaże się, że tak na prawdę wybuchnie za 100-200 lat, albo i dalej.
Nie wiem co sądzić na ten temat, po prostu jak pewnie Wy, nie chciałabym stanąć przed faktem dokonanym.

Jeśli zwrócisz uwagę na to ile już wulkanów wybuchło i jakie są aktywne, to można dojść do wniosku, że super wulkan nie będzie wyjątkiem.
  • 0

Pomaranczka.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja od rana staram się doglądać trzęsienia na Yellowstone --> http://www.seis.utah...ellowstone.html
Jak do tej pory nie pokazało się nic nowego, no chyba że to się pokaże i za 5 minut już tego nie ma :P Nie gapię się w to non stop tylko co jakiś czas odświeżam stronę.
Jeśli są jakieś lepsze strony do monitorowania to proszę podać.
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeszcze dobrą stroną do śledzenia aktywności w Yellowstone może być ta:

http://quake.utah.ed...er/ytp_webi.htm

na dole zmieniamy region obserwacji.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

nie wierze :)
3x7? Przecie to by było odczuwalne i katastrofalne nawet bez wybuchu.

Nie 3x7, tylko 3x5 co nie znaczy że wyższe nie będą miały miejsca.

Podziwiam Twój niesamowity sceptycyzm i to w takiej chwili, gdzie w jednym czasie uaktywnionych jest kilkanaście wulkanów, jak nie więcej z czego dwa to super wulkany.
240 wstrząsów w trzy dni pod Yellowstone pewnie na Tobie też nie robi wrażenia? Módl się kochana, aby do tego nie doszło, bo Ty też to odczujesz i to boleśnie.

Teoria z dorobieniem kwadracików w paincie nie jest w tym przypadku wcale taka głupia.
Porównałam obrazem z wykresami na podanej przez Arcziego stronce i o ile stacja YMR (blisko trzęsienia pomiędzy dwoma jeziorami) zarejestrowała tego dnia coś poważniejszego LKWY i YLA (okolice wstrząsów przy większym jeziorze) wykazały jedynie niewielkie odchylenia - takie same jak te które występują w tych okolicach niemal każdego dnia a nawet u nas nikogo by specjalnie nie zdziwiły, przynajmniej na obszarach górniczych (31 stycznia mieliśmy na Śląsku i Małopolsce o wiele silniejsze).
Tak więc albo obrazek jest zły, albo sejsmografy kłamią, albo program generujący obrazek sięga do bliżej niezidentyfikowanych źródeł, albo ja się nie znam na wykresach.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 16.02.2011 - 16:25

• 0

#252 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Już połowa superwulkanów świata wykazała aktywność sejsmiczną.

Aż 8 z 16 super wulkanów jest aktywnych. Podaję informacje:

1. Lake Taupo - Nowa Zelandia.
2. Lake Toba - Indonezja.
3. Whakamaru - Nowa Zelandia.
4. Yellowstone Caldera - USA.
5. Island Park Caldera - USA.
6. Laacher See - Germany.
7. Campi Flegrei - Włochy.
8. Repora Caldera - Nowa Zelandia.
9. Long Valley Caldera - USA.
10. Valles Caldera - USA.

Mało?

Click

http://zmianynaziemi...nosc-sejsmiczna

Użytkownik Muhad edytował ten post 16.02.2011 - 16:58

• 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Witajcie,

jest to mój pierwszy post , często czytam to forum, również interesuję się sejsmologią i może moje trzy grosze pomogą dopełnić obraz sytuacji.

wczorajsze zdarzenie , tzn. trzęsienie w Niemczech w bezpośrednim sąsiedztwie superwulkanu Laacher See, linki poniżej:

dane sejsmiczne

opis Laacher See na RSOE

gdyby był to odosobniony przypadek to pewnie dałbym sobie spokój ale proszę spójrzcie na aktywność sejsmiczną w pobliżu niemal wszystkich superwulkanów z VEI od 7 do 8 ujętyych w sekcji "Supervolcanoes Monitoring System" na RSOE Edis , szczegóły w details.

Zbieżna wydaje się duża ilość wstrząsów na dużych głębokościach (opisywane w innym topicu), duża ilość wstrząsów w starych górotworach - ostatnio Węgry , Masyw Centralny we Francji oraz nawet wstrząsy na Dolnym Śląsku.

Sytuacja wygląda na rozwojową niestety :(

Pozdrawiam

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 16.02.2011 - 17:10

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Cóż, trzęsienia o magnitudzie 2-3 nic nie oznaczają...
http://earthquake.us.../quakes_all.php Tutaj nie ma mowy o żadnych silnych trzęsiniach w Ameryce w ciągu ostatnich kilku dni, jedynie słabe wstrząsy na Alasce i Hawajach.

Z kolei tu http://www.iris.edu/...mon/last30.html pojawiła się informacja o wstrząsie o sile 4.6 w pobliżu Yellowstone, 12 lutego
12-FEB-2011 02:36:09 44.27 -110.97 4.6 15.5 YELLOWSTONE REGION, WYOMING
  • 0

#255 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Cóż, trzęsienia o magnitudzie 2-3 nic nie oznaczają...
http://earthquake.us.../quakes_all.php Tutaj nie ma mowy o żadnych silnych trzęsiniach w Ameryce w ciągu ostatnich kilku dni, jedynie słabe wstrząsy na Alasce i Hawajach.

Z kolei tu http://www.iris.edu/...mon/last30.html pojawiła się informacja o wstrząsie o sile 4.6 w pobliżu Yellowstone, 12 lutego
12-FEB-2011 02:36:09 44.27 -110.97 4.6 15.5 YELLOWSTONE REGION, WYOMING

Mylisz się kolego, bo choćby sam jeden super wulkan Taupo w Nowej Zelandii już w okolicach 19 Stycznia 2011 wygenerował aż 3 duże wstrząsy o sile magnitudy przekraczającej nawet 5. Wstrząsy nie ustępują i są na całym globie.

Data Czas Magnituda wstrząsów Głębokość
2011-01-18 08:45:45 5.0 166 km
2011-01-18 08:45:46 5.0 158.70 km
2011-01-18 08:45:47 5.5 150 km
2011-01-17 02:58:45 2.5 4 km
2011-01-06 06:41:58 5.1 240 km
2010-12-10 00:05:27 2.4 5 km
2010-12-09 23:40:04 2.6 5 km
2010-11-15 03:04:57 4.0 4 km
2010-11-11 00:45:47 2.2 1 km
2010-11-11 03:25:38 2.4 1 km

Sam zobacz, że tendencja jest zwyżkowa. Im dalej leci czas, tym siła tych wstrząsów jest większa.

W miejscu jeziora Taupo 26500 lat temu była największa erupcja wulkaniczna na świecie od 70 tysięcy lat.

Z superwulkanu wydostało się 430 kilometrów sześciennych ! pyłu wulkanicznego, zostało zniszczonych wiele okolocznych wysp.
Pył wulkaniczny był od Rzymu po Chiny.

Click

Użytkownik Muhad edytował ten post 16.02.2011 - 17:47

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych