Skocz do zawartości

Zdjęcie

Śmierć (?) Tomka Mackiewicza na Nanga Parbat

• Zamknięty Temat jest zamknięty
162 odpowiedzi w tym temacie

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 777
  • Artykułów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Konrad@

Idąc Twoim tropem, można zbudować setki analogicznych i pozbawionych sensu opowiastek:

- może Tomek został zamordowany przez nią gdzieś w Pakistanie, a ona dotarła na te 7000 metrów, aby udawać, że on jest z nią i że to tam poniósł śmierć w wyniku niekorzystnych splotów okoliczności?...

- może w szale zabiła go i zjadła?... Tak a propo szału, o jakim szale Ty mówisz? Revol nie jest z pierwszej łapanki i niejednokrotnie miała styczność z niedotlenieniem wysokościowym, więc prawdopodobnie wie, jakie są najmniejsze tego objawy i jak się wtedy zachować.

Co do czasów wejścia i zejścia. Napisałem Ci, że dokonują zdobycia metodą alpejską. Na szybko. Wchodzi się również nocą (a raczej bardzo wczesnym rankiem 4.00 - 5.00 ) jeżeli są sprzyjające warunki. Poza tym, zobacz, że ratownicy dotarli do niej, jak było ciemno. 

Konrad_GK.
  • Tematów: 127
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

STANIQ - Revol sama mówi, że halucyny w górach MIAŁA PIERWSZY RAZ!!!!!  P I E R W S Z Y !!!!!!! Więc nie było tak jak piszesz, że ,,niejednokrotnie miała styczność z niedotlenieniem wysokościowym, więc prawdopodobnie wie, jakie są najmniejsze tego objawy i jak się wtedy zachować.'' NIE BYŁA PRZYZYWCZAJONA DO WYSOKOGÓRSKICH HALUCYNACJI i NIE WIEDZIAŁA JAK SIĘ PODCZAS NICH ZACHOWAĆ bo DOZNAWAŁA ICH PIERWSZY RAZ. Nie jest więc wykluczone, że w ataku halucynacji właśnie nieświadomie i niechcący zepchnęła Czapkinsa w przepaść. Wg mnie potwierdza zresztą to jej zdjęty but. W mojej wersji gdy Tomek gdy został zepchnięty to się chwycił nogi Revol by nie spaść no i spadając zdjął jej buta. 

A czy czytałeś przytoczony przeze mnie post usera ,,zzz'' z Faktu? 

• 0

Klaus.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

KLAUS - o ile ciało jest na tych 7000 - patrz moja wersja o tym, ze Revol go zepchnęła podczas halucynacji do przepaści. Lub o ile jakiekolwiek ciało tam jest --> moja hipoteza o hoaxie i zmianie życia przez Tomka.

O ile sam jestem sceptyczny co do tej sprawy (za dużo niewiadomych i bajek które kompletnie nie trzymają się kupy) to na razie wstrzymam się z ocenianiem jej dopóki nie znajdą się jakiekolwiek niezbite dowody. 

Co do czasów wejścia i zejścia. Napisałem Ci, że dokonują zdobycia metodą alpejską. Na szybko. Wchodzi się również nocą (a raczej bardzo wczesnym rankiem 4.00 - 5.00 ) jeżeli są sprzyjające warunki. Poza tym, zobacz, że ratownicy dotarli do niej, jak było ciemno.

Naprawdę wierzysz, że stylem alpejskim idzie pokonać ponad 1km z wejściem i zejściem ? Naszym Polakom zajęło to bagatela 9h a i tak szli najszybciej jak mogli. 

• 0

Churchyard dweller.
  • Tematów: 10
Reputacja

Napisano

Żona Tomasza Mackiewicz zabrała głos w sprawie zbiórki pieniędzy, która cały czas trwa - teraz dla rodziny Czapkinsa. W ciągu zaledwie kilku dni udało się zebrać kwotę 1,14 mln zł.

Jeszcze raz podziękowała za hojność internautów. "W imieniu Tomka i dzieci" - podkreśliła Anna Solska.

"Wszystkie pieniądze z obydwu zbiórek po ustaleniu refundacji kosztów akcji ratunkowej w i jakim zakresie oraz opłaceniu wszelkich rachunków związanych z kosztem akcji ratunkowej w Pakistanie zostaną podzielone po równo pomiędzy trójkę dzieci Tomka" - napisała na Facebooku Anna Solska, żona Tomasza Mackiewicza

Chciałabym wyrazić moją bezgraniczną wdzięczność. W imieniu Dzieci i Tomka, który bardzo chciał zabezpieczyć ich życie i przyszłość.

Oddałabym wszystkie te pieniądze, żeby wrócił..." - napisała Anna Solska, Mama Zoi Mackiewicz.

źródło

Gdyby miała honor to powinna oddać wszystkie pieniądze, które zostaną po opłaceniu kosztów akcji ratunkowej. Głupi ludzie płacą, a dzieci są już ustawione po śmierci nieodpowiedzialnego tatusia, który miał długi bo: "Słabo się nadawał do normalnej pracy. Kiedyś pracował z moim bratem w firmie komputerowej, ale dusił się. Wstawanie 8.00-16.00 to było piekło" (cyt. szwagierka Mackiewicza). Jest tyle rodzin, gdzie ojcowie giną np. w wypadkach czy z powodu choroby i osieracają dzieci i wg mnie one bardziej zasługują na zbiórkę pieniędzy. No ale Mackiewicz miał pasję, a oni pewnie tylko jakieś pasyjki albo żadnych.

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W mojej wersji gdy Tomek gdy został zepchnięty to się chwycił nogi Revol by nie spaść no i spadając zdjął jej buta.

Po czym spadając odłożył go tuż obok, aby mogła sobie nałożyć...

Takie spekulacje są obrzydliwe.

• 4

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jest opinia Roberta Szymczaka, lekarza konsultującego wyprawę zimową na K2 w sprawie wątpliwości dotyczących: decyzji o niekontynuowaniu akcji ratunkowej na NP.

Moim zdaniem rzeczowo i na temat.

https://www.facebook...99728050073809/

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 777
  • Artykułów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Naprawdę wierzysz, że stylem alpejskim idzie pokonać ponad 1km z wejściem i zejściem ? Naszym Polakom zajęło to bagatela 9h a i tak szli najszybciej jak mogli. 

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Opinię o stylu wejścia przeczytałem w wypowiedzi jakiegoś alpinisty czy himalaisty. Zresztą, wejście i zejście w ataku szczytowym to co innego niż podchodzenie do ostatniego miejsca postoju przed atakiem na szczyt. Tak naprawdę, w tym temacie musiałby się wypowiedzieć fachowiec, którym ani ja, ani Ty, ani Konrad nie jesteśmy. 

kokoszka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Color Coelestinus - dlaczego wszystkich tak w oczy kole, że zrobili zbiórke i ludzie wpłacili tyle kasy? Przecież to była dobrowolna zbiórka, kto chce ten daje, kto nie chce ten nie daje. Nikt nie kłamie, że to na "chorom curke", wszyscy wiedzą na co, po co, dla kogo i świadomie decydują się na wpłate. Ten kto uważa, że te pieniądze należą się bardziej komukolwiek innemu niech wpłaci pare złotych na tych bardziej potrzebujących.
  • 2

Klaus.
Reputacja

Napisano

dlaczego wszystkich tak w oczy kole, że zrobili zbiórke i ludzie wpłacili tyle kasy? Przecież to była dobrowolna zbiórka, kto chce ten daje, kto nie chce ten nie daje. Nikt nie kłamie, że to na "chorom curke", wszyscy wiedzą na co, po co, dla kogo i świadomie decydują się na wpłate. Ten kto uważa, że te pieniądze należą się bardziej komukolwiek innemu niech wpłaci pare złotych na tych bardziej potrzebujących.

Bo może to jest perfidne i bezczelne ? Jakim prawem to ludzie mają płacić na jego dzieci ? On sobie pojechał z "pasji", nie przejmował się dziećmi i tam zginął a teraz jego żona wyczuła okazję ze zbiórką... 
Wpłacam a nawet pomagam ludziom którzy NAPRAWDĘ jej potrzebują, oni na takich mi nie wyglądają.

• 0

kokoszka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale nikt nie zmusza nikogo do płacenia na jego dzieci. Jeśli jednak ktoś ma na to ochotę to sobie wpłaci, bo te pieniądze należą do tego kogoś i może zrobić sobie z nimi co chce. Może wydać na ofiary wojny w Syrii, na burdele i nocne kluby albo na dzieci nieodpowiedzialnego himalaisty. Ja też wpłacam na inne cele i pomagam tym, którzy wydają mi się bardziej potrzebujący od tej rodziny, ale co mi do tego, że ktoś zrobił taką zbiórkę, a ktoś inny wpłaca na nią pieniądze? Nie można zarzucić im oszustwa, bo każdy wie na co wpłaca. Nikomu ta zbiórka krzywdy nie robi.
  • 1

Alucard.

Unhuman

• Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale z tego co kojarzę, to nie ona założyła zbiórkę, co nie? Gdyby to była ona, sam bym trochę krzywo na to patrzył, a tak.. co jej właściwie szkodzi przyjąć te pieniądze? Jej dzieci dzięki tym nim mogą sobie znacznie ułatwić przyszłość. Sam będąc rodzicem, nawet bym nie myślał o tym, aby nie przyjąć takich pieniędzy. Nikt na siłę ich nikomu nie wyrwał, a skoro ma to pomóc najbliższym mi osobom?

• 0

Konrad_GK.
  • Tematów: 127
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Może się i nie znam ale ta kasa w Polsce będzie traktowana jako DAROWIZNA. No więc od tej kwoty trzeba odliczyć podatek od darowizny. Ile wtedy zostanie na rękę? O wiele mniej, prawda?
  • 0

Alucard.

Unhuman

• Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy tak "o wiele"? Nawet jeśli będzie trzeba od tego odliczyć podatek, to i tak zostaje mnóstwo pieniędzy.

• 0

Klaus.
Reputacja

Napisano

Podatek od darowizny (przy tej kwocie) to będzie jakieś 9% tego co zostało tam wpłacone.

• 0

Churchyard dweller.
  • Tematów: 10
Reputacja

Napisano

@kokoszka
Mnie nie kole tylko dziwi. Tak jak piszesz, to jest dobrowolna zbiorka i kazdy moze robic ze swoimi pieniedzmi co chce. Ale spojrz jaka bzdure napisala zona Mackiewicza: "W imieniu Dzieci i Tomka, ktory bardzo chcial zabezpieczyc ich zycie i przyszlosc". Tak chcial, ze nie podejmowal pracy, bo 8 godzin w robocie to dla niego pieklo. Mial dlugi, a kase wydawal na wyprawy. Jesli to zabezpieczenie mialo polegac na zbiorkach pienieznych placonych przez obcych ludzi na jego dzieci po jego ewentualnej smierci to 'gratuluje' pomysłu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych