@Master Zgiętonogi
Wyjasniono. Takie rzeczy nie istnieja. No, formalnie istnieja i nosza nazwe zbiegow okolicznosci.
Nie istnieją, bo nasza nauka nie umie sobie poradzić z ich wyjaśnieniem. Wtedy najlepiej zwalić to na coś by wyglądało logiczni - zbieg okoliczności.
Ja jednak uważam, że my po prostu nie mamy odpowiednich narzędzi do tego, albo nasza etyka nam na to nie pozwala, bo umieszczanie ludziom elektrod w mózgu, może czasami naruszyć jakąś strukturę. Bo tak szło by udowodnić, czy np. w momencie widzenia shadow people, jakaś struktura w mózgu nie aktywuje się. A jak już się uaktywni, czy ten rejon odpowiada tylko za widzenie, czy może za wizualizowanie, wyobraźnię etc.
@Bohun
Prorocze sny mogą być błędem Matrixa, albo celowa podpowiedzią. Religia mówi o aniołach stróżach. A jak są to nasi przyjaciele? W sensie, że poza symulacją mam np. narzeczonego który zgłosił sie na ochotnika by być moim opiekunem podczas tej Matrixowej gry. Jego zadaniem jest mnie naprowadzać. Wiadomo, że nie spotkam go w Matrixie, czyli jego pomoc może działać tylko na przestrzeni umysłu. Wtedy ... mogą pojawiać sie prorocze sny, wizje etc, które są tylko i wyłącznie tworzone przez umysł, mogą być odczytem pewnego kodu, przesłanego do mózgu spoza Matrixa, a ten oddziałuje na ciało wirtualne. Mogą być to też informacje zapisane w matriksie etc.
Druga opcja jest strasznie egocentryczna - ot, twórcy symulacji, postanawiają męczyć się nad programem "przewidującym" przyszłość tylko po to, by potem wysłać ci drobniuteńki kawałeczek tych że przewidywań.
Może ta sugestia, ma jakiś sens i ma służyć ochronie
A po co ty chcesz łączyć naukę z religią? Do dzisiaj za jeden z największych sukcesów uważa się oderwanie nauki od religii a ty to chcesz znów scalać? Tylko ze na odwrót?
Jak się nauki nie połączy z religią to będziemy mieć fanatycznych wiernych i ateistów. A jeśli wierni zrozumieliby kim tak naprawdę jest Bóg a naukowcy odkryli, że nie jest taką abstrakcją, to w końcu może wszyscy by odkryli prawdę i sie nie mordowali dla wiary.
Użytkownik Endinajla edytował ten post 21.02.2018 - 22:57