Rheobatrachus silus - żaba o tyle ciekawa, że samica połyka jaja z młodymi, które wykluwają się i przeobrażają w jej żołądku, wydzielając substancję hamującą wydzielanie enzymów trawiennych:
Centrolenidae - przeźroczysta żaba:
Trachycephalus resinifictrix - bardzo błękitna rzekotka:
Megophrys nasuta - Wśród uschniętych liści świetnie się kamufluje:
Ceratophrys cornuta - najpiękniejsza spośród żab rogatych, niestety puki co niedostępna w Polsce:
Ceratophrys cranwelli/ornata - Bardzo podobne gatunki żab rogatych. Sam jestem posiadaczem takowej, polecam.
Ten robak to chyba nimfa Reduvius personatus, czyli nimfa zajadka domowego. Młode oblepiają się kurzem, pyłem i czym tam jeszcze by się zakamuflować. Jest to pluskwiak, pożyteczny bo zjada pluskwy i inne niechciane indywidua. Jego występowanie w domu może oznaczać, że gdzieś pluskwy się zalęgły, ale niekoniecznie.
Dokładnie takie, wręcz identyczne miałem na ścianie:
Masakra po prostu, w dodatku dziwnie się to porusza, wygląda jak stwór z kosmosu. Widziałem to tylko kilka razy w życiu.
No, a sam temat jest dla mnie niezbitym dowodem na życie poza ziemią, to niewiarygodne ile tu jest gatunków i jak różnych od siebie. Nie wierzę, że powstało to wszystko tylko tutaj w jednym miejscu.