Skocz do zawarto¶ci

Zdjęcie

Ludzie maj± dusze, które mog± żyć po ¶mierci - twierdz± naukowcy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedĽ
382 odpowiedzi w tym temacie

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Ja się ciut pomyliłem. Pisząc o NESie tak naprawdę chodziło mi o SNES - pomyliłem generacje konsol. Za to do poczytania o emulatorach:
http://arstechnica.c...-snes-emulator/
Tematem emulacji zainteresowałem się jakiś czas temu, bo chciałem napisać emulator PDP-8 na współczesnym mikrokontrolerze ośmiobitowym. Z rozważań wstępnych wyszło mi, że w najlepszym razie zbliżyłbym się do wydajności PDP-8/S - maszyny będącej kilkanaście razy wolniejszej od zwykłego PDP-8. A i to nie jest pewne. Generalnie takie rzeczy łatwiej się robi "w sprzęcie" - emuluje się strukturę oryginalnego układu/komputera na poziomie bramek logicznych programując układ FPGA - składający się z tysięcy (a nawet i milionów) uniwersalnych bramek logicznych układ, gdzie "program" opisuje, jak te bramki ze sobą połączyć. W sumie takie układy są najbardziej zbliżone do tego, jak zbudowany jest mózg, ale są stricte cyfrowe...
  • 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadza się, że lepiej to się robi "w sprzęcie", ale jest to rozwiązanie bardziej lokalne (wyobrażasz sobie emulator PSX-a w postaci układu i programatora, zamiast programowego epsx-a?) Wydajnościowo oczywiście, że opcja sprzętowa zawsze będzie lepsza, niż programowa, ale... tym sposobem zasymulujesz jedynie zbliżoną architekturę. No i dotyczy to jedynie słabo skomplikowanych sprzętów. Konsoli takim podejściem nie dasz rady emulować (to znaczy dasz jak się uprzesz, ale potworem prędkości to nie będzie). Jak na przykład zasymulujesz sprzętowo 8 rdzeni Cella z Playstation 3? Pomijam już nawet fakt, że będziesz musiał zrobić jakiś wrapper do assemblera, bo Cell to inna architektura. Więc owszem - "na sztywno" opcja sprzętowa z symulacją procesów mózgowych jest lepsza, ale jest dość kiepska, jeśliby chcieć to wykorzystać bardziej "mobilnie".

• 0

jaammaszz.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby rzeczywiście dusza żyła po smierci, to by było coś...

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Byłem dziś na wykładzie Penrose'a ale dotyczy zupełnie innej tematyki, a tłok był tak duży że nie dało się zadać pytania na inny temat.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wykład był tłumaczony na polski czy po angielsku nawijał?
Zadawał ktoś jakieś pytania?
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystko po angielsku, nie wszystko zrozumiałem. Wykład dotyczył pewnych koncepcji fizycznych które jego zdaniem nie są dobrymi wyjaśnieniami bądź zawierają luki, a były to sprawy tak podstawowe, jak przyczyny Wielkiego Wybuchu,  W sumie odpowiedział na trzy pytana z widowni, ktoś zapytał ogólnie co sądzi na temat zagrożeń rozwoju technicznego.

• 0

Endinajla.

Empatyczny Demon

• Tematów: 162
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

soul.jpg?itok=QYlh1jbp

Pixabay

Wielu znanych i szanowanych naukowców jest przekonanych, że świadomość człowieka jest wiecznie żywa. Dusza jest powiązana z naszym ciałem, ale w momencie śmierci opuszcza je i już nigdy nie powraca.

Zdaniem brytyjskiego fizyka i matematyka, sir Rogera Penrose'a, dusza człowieka jest niczym innym jak zbiorem informacji, przechowywanych na poziomie kwantowym. Co więcej, naukowiec twierdzi, że posiada dowody iż informacja ta przechowywana jest w tzw. mikrotubulach w ludzkich komórkach i opuszcza organizm wraz z jego śmiercią.

W przypadku chwilowej śmierci, informacja kwantowa uwalnia się we Wszechświecie i powraca z powrotem do ciała, gdy zostanie przywrócone do życia. Penrose twierdzi, że w ten sposób można wyjaśnić opisywane na całym świecie doświadczenia z pogranicza śmierci.

Jego teorię popierają naukowcy z Instytutu Fizyki Maxa Plancka z Monachium. Uważa się, że śmierć nie wyznacza końca życia, tylko jest początkiem czegoś nowego. Były szef instytutu, dr Hans-Peter Dürr twierdzi, że nasze ciała fizyczne umierają, ale nasze dusze żyją wiecznie.

źródło

• 0

Alucard.

Unhuman

• Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Co więcej, naukowiec twierdzi, że posiada dowody iż informacja ta przechowywana jest w tzw. mikrotubulach w ludzkich komórkach i opuszcza organizm wraz z jego śmiercią."

Zatem gdzie te dowody?

Użytkownik Alucard edytował ten post 30.04.2017 - 22:46

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co się dzieje ze świadomością jak śpimy? Albo jak mamy jakiś wypadek? Gdzie wtedy są te tuby i świadomość? Stek bzdur, nic więcej.

• 0

Endinajla.

Empatyczny Demon

• Tematów: 162
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Świadomość to kwantowy zapis. Mózg go odczytuje. Drgania mikrotubuli tworzą fale mózgowe. Dlatego chociaż mózg już obumarł to fale Epsilon jeszcze są a niektóre procesy w ciele zachodzą dopiero po śmierci. Podczas snu świadomość nie znika. Po prostu chodzi na innych falach. Mózg korzysta z innych fal do tworzenia snów. Jeśli dostajesz narkozę, to twoja świadomość nie znika, tylko te dezaktywowane miejsca w mózgu nie są w stanie odczytywać informacji z tych mikrotubul. Do tych miejsc nie docierają fale. A brak informacji równa się nicość. Czas znika. Mógłbyś przeleżeć pod narkozą cały dzień, a miałbyś wrażenie, że dopiero co film ci się urwał, dopiero co zamknąłeś oczy.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No więc co mi ze świadomości, której nie jestem świadomy? Zresztą świadomość jest tylko wtedy, kiedy zdaje sobie sprawę z tego co się dzieje. Tylko wtedy ma to jakiś sens.

• 0

Universe24.
  • Tematów: 54
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Daniel

Ale ty jesteś upierdliwy. Kompletnie się nie odnosisz do powyższego wpisu. Poprosimy Zaciekawionego..

• -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

,,Dlatego chociaż mózg już obumarł to fale Epsilon jeszcze są a niektóre procesy w ciele zachodzą dopiero po śmierci,,

Jedno przeczy drugiemu. Skoro jest jeszcze jakaś aktywność to znaczy, że mózg jeszcze nie obumarł.
A to co wkleiła endinajla to krótki opis hipotezy kwantowej świadomości. Nawet na poprzedniej stronie tego tematu jest to wałkowane. Odgrzewanie starych kotletów.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 01.05.2017 - 07:17

• 0

eve8.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od dawna sie zastanawialam nad tematem reinkarnacji, bo czulam ze cos w tym jest. Nie mam jeszcze na to dowodu, ale pewna osoba twierdzi ze zylam w Rumunii :" rok 830, mloda dziewica lat 18 Ty zarzyla tabletki w nocy i otrula sie." Szczerze nie wiem co o tym sadzic. Pisze troche chaotycznie moze, ale licze na Wasze opinie, i przemyslenia w temacie co potem, i czy moze jednak tak.
  • 0

Profesor Proton.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tabletki w roku 830? Niech ta osoba lepiej sprawdza, czy wtedy coś takiego istniało, zanim zacznie Tobie bzdury wciskać

Użytkownik Profesor Proton edytował ten post 02.05.2017 - 06:14

• 0

Użytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 2

0 użytkowników, 2 go¶ci oraz 0 użytkowników anonimowych