Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż Curiosity na Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

Dave1.
  • Tematów: 18
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Uch niewiarygodne! Będą zdjęcia HD, a kolorowa tylko 1 kamera ! No nie wiarygodne

Nie czytasz wcześniejszych wpisów, dlatego Twoja teza jest niezgodna z prawdą. Dwie główne kamery Mast cam będą przesyłać obrazy w naturalnych barwach. Jeśli ktos chce dowiedzieć się czegoś więcej na temat kolorów na zdjęciach z Marsa, radzę zajrzec tu: http://www.astronaut...pic,1041.0.html

Misja MSL na Marsie dopiero się rozpoczyna a juz pojawiają się niczym nieuzasadnione opinie. Przypuszczam, że niektórych dyskutantów nie zadowolą nawet najwyższej jakości panoramy z MSL i będą się starali umniejszyć sukces tej misji przy byle sposobności. Muszą być po temu jakieś konkretne powody, lecz na pewno nie mają one nic wspólnego z obiektywizmem.

Tu nie chodzi o barwy tylko o słabą jakość tych zdjęć wykonanych przez pseudo sprzęt fotograficzny - nawet najlepiej wykonane zdjęcia przy świetnym oświetleniu będą traciły na jakości przy próbie przybliżania cyfrowego.
Nie mam pojęcia jaki wpływ ma promieniowanie kosmiczne na sprzęt fotograficzny więc może po prostu zapytam - czy jest jakiś problem nie do przeskoczenia w skonstruowaniu specjalnej kosmicznej lustrzanki?
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jaki jest powód waszych narzekań? Czy to że NASA wysłała najnowocześniejszą i największą sondę w historii na Marsa, nie za wasze pieniądze i jeszcze do tego przekazuje nam gigantyczną ilość zdjęć z powierzchni? :roll:

Dla mnie to takie polskie, niczym nie uzasadnione malkontenctwo.

Nie mam pojęcia jaki wpływ ma promieniowanie kosmiczne na sprzęt fotograficzny więc może po prostu zapytam - czy jest jakiś problem nie do przeskoczenia w skonstruowaniu specjalnej kosmicznej lustrzanki?

Bo ma większą szansę na to że się zepsuje. Wszystkie urządzenia w takim pojeździe muszą być najbardziej wytrzymałe i niewrażliwe na wstrząsy i przeciążenia jak to możliwe. Lustrzanka z obiektywem który posiada kilka ruchomych pierścieni to pierwszy kandydat do awarii chociażby przy lądowaniu.

Tutaj trzeba poświęcić jakość za pewność działania przez wiele lat. Wysłanie takiej sondy to wiele lat pracy i miliardy dolarów kosztów.
  • 0

Dave1.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja tam nie narzekam, po prostu mówię że mogło być lepiej - bo zawsze może być lepiej.
Coś w ten deseń - Jasio przychodzi do domu i mówi - mamo, dostałem 4 z matematyki. Mama na to: wspaniale synu, ale mogła być 5 prawda? - czy to narzekanie?

Jaki jest powód waszych narzekań? Czy to że NASA wysłała najnowocześniejszą i największą sondę w historii na Marsa, nie za wasze pieniądze i jeszcze do tego przekazuje nam gigantyczną ilość zdjęć z powierzchni? :roll:

Dla mnie to takie polskie, niczym nie uzasadnione malkontenctwo.

Bo ma większą szansę na to że się zepsuje. Wszystkie urządzenia w takim pojeździe muszą być najbardziej wytrzymałe i niewrażliwe na wstrząsy i przeciążenia jak to możliwe. Lustrzanka z obiektywem który posiada kilka ruchomych pierścieni to pierwszy kandydat do awarii chociażby przy lądowaniu.

Tutaj trzeba poświęcić jakość za pewność działania przez wiele lat. Wysłanie takiej sondy to wiele lat pracy i miliardy dolarów kosztów.

Ale co za ryzyko?
Zepsułaby się to trudno, żadna strata - zostąłoby jeszcze tych kilka aparatów które są teraz.

Spoiler

Dodałem spoiler.

/mylo

Użytkownik Dave1 edytował ten post 12.08.2012 - 11:39

• -3

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sa pierwsze zdjęcia testowe z Mast cam 100mm!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dave1, czy koniecznie musisz wklejać wątek o lustrzankach w temacie "PODRÓŻ CURIOSITY NA MARSA"?

Przecież Twoje sugestie mają się nijak do tematu, lecz skoro już musisz, to może przeslij je inzynierom z NASA JPL w Pasadena?
  • 2

Dave1.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dlaczego nie:) Podaj adres mailowy.

Użytkownik Dave1 edytował ten post 12.08.2012 - 11:20

• -4

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W dodatku trzeba pamiętać że nie ma sensu wysyłania w kosmos aparatu posiadającego dużą rozdzielczość, bo przepustowość łącza jest niewielka. Łazik nie nadążałby z wysyłaniem zdjęć.
  • 0

Dave1.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W dodatku trzeba pamiętać że nie ma sensu wysyłania w kosmos aparatu posiadającego dużą rozdzielczość, bo przepustowość łącza jest niewielka. Łazik nie nadążałby z wysyłaniem zdjęć.

W takim razie jak sztuczne satelity Marsa przesyłają zdjęcia o bardzo wysokiej rozdzielczości (niektóre zajmują nawet 2 GB pamieci)?

Użytkownik Dave1 edytował ten post 12.08.2012 - 11:37

• 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Link do najnowszej, choć niekompletnej panoramy z Mast cam.

http://www.nasa.gov/...portal_full.jpg
  • 1

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Rozdzielczość poraża. Czy te kamienie które tak bardzo wyraźnie widać, mogą mięc więcej niż 3-4 centymetry średnicy?

Świetne zdjęcia! Szkoda, że Curiosity nie wylizie poza krater, z chęcią zobaczyłbym fotki innych ciekawych obiektów na Marsie
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Box, krater Gale ma średnicę ~150km a zaplanowana trasa jazdy MSL wiedzie w górę po zboczach góry Mount Sharp (Aeolis Mons). Zasadniczym celem podróży MSL jest właśnie badanie pokrywających tę górę osadów.

Ps. Link do tej samej panoramy w wyższej rozdzielczosci (obrazek ma 47,6MB).

http://mars.jpl.nasa...maller-full.jpg
  • 2

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli te zdjęcia z Mast Cam 100mm nie zamkną ust malkontentom, to ja nie wiem co będzie w stanie tego dokonać. Świetna jakość, powyżej moich oczekiwań.

Użytkownik skittles edytował ten post 12.08.2012 - 12:37

• 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Byłem pewien, że panorama została wykonana Mast Cam 100, jednak z kompetentnych źródeł wynika, że wykonano ją Mast Cam 34 czyli obiektywem o trzykrotnie krótszej ogniskowej! Jesli tak, to pełnej panoramy z Mast Cam 100 nie zdołam obejrzeć, bo zwyczajnie padnie mi komp. :mrgreen:
Od dziś przez cztery kolejne dni będzie wprowadzane nowe oprogramowanie do pamięci MSL, więc w tym okresie nie nalezy się spodziewać nowych zdjęć.
Ps. Luki w zaprezentowanej panoramie zostaną wypełnione później, po odebraniu brakujących zdjęć.
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wrzucam kilka grafik do tematu ..

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Więcej info .. SPACE.COM
  • 2

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze zbieram szczękę z podłogi po oglądnięciu panoramy. A to dopiero początek...

Już widzę jak zacznie się szukanie CZEGOŚ w tych kamykach. Prawdę mówiąc sam kilka ciekawych kształtów znalazłem :mrgreen:
W prawym dolnym rogu panoramy...
  • 2

Simonel.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Siema, bez urazy ale debilem jest ten kto w tą misje wierzy ... - Czy Wy nie potraficie SERIO tego ogarnać - hah porażka, jeśli tak ;d I tak pojedzcie mój post, ale mam wyjeb.ne na Was ;]

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Brawo, trzy punkty regulaminu w takim krótkim poście. Do tego Twoim pierwszym. Dostaniesz nagrodę miesiąca - 14 dni wakacji.

/mylo

• -19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych