Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż Curiosity na Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, skąd to uprzedzenie do Marsa. Skoro Ci nie odpowiada, to może warto omijać ten temat z daleka? Oszczędzisz nerwów zarówno sobie (nie będziesz musiał oglądać sterty gruzu) jak i nam (nie będziemy musieli czytać). Może w ten sposób dojdziemy do kompromisu i obie strony będą zadowolone.
Wchodząc na to forum, w ten dział i w ten temat chyba nie sądziłeś, że będzie tu 99% sceptyków uważających, że Curiosity wylądował na Saharze. To normalne, że na takich forach gromadzą się głównie entuzjaści danego tematu. Dla nas może to tylko zwykłe kamienie, ale naukowcy w USA mogą z nich wyczytać jaka była atmosfera Marsa kilkaset milionów lat temu. Mam wrażenie, że granica twojego poznania otoczenia zatrzymała się na rozpoznawaniu wieku biedronki po ilości kropek na pancerzyku chitynowym i ani Ci się śni pomyśleć, że dawno udowodnione zostało, że to bujda i ilość kropek zależy od gatunku.

Troszkę szacunku do tych, którzy interesują się tym tematem. Nie zachowuj się jak dziecko, które niszczy rówieśnikom zamki w piaskownicy tylko dlatego, że samo nie umie takiego wybudować...
  • 4

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

....

Użytkownik real edytował ten post 16.08.2012 - 10:27

• 0

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

DAGER dziwi mnie tylko jedno, masz tyle lat i wierzysz temu zdjeciu co sam zapodales ? i temu co piszesz ?  bez urazy dla wszystkich....., kto i po czyjej jest stronie.... co takiego tym razem zmyslisz, a raczej system..... nie wiem jak inni, ale ja juz tym rzygam na oścież. kropka, poczekam do xx strony i przybije pione :) JESTEM SOBĄ, a ty sie kitraj w tym ..... i opisuj jak to jest na MARSIE :) w 21 wieku... szkoda klawiatury na cdn..........

Piłeś, nie pisz ;)
  • 6

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

DAGER dziwi mnie tylko jedno, masz tyle lat i wierzysz temu zdjeciu co sam zapodales ? i temu co piszesz ?  

Nie muszę wierzyć, gdyż mam pewność. Te tematy interesowały mnie od zawsze. Gdybym przez te lata znalazł coś, co by wzbudziło moje wątpliwości, bez wahania zaczął bym zadawać konkretne pytania. Zdjęcia dokumentują fizyczną obecność MSL Curiosity w obszarze krateru Gale i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. To są fakty, których nie da sie podważyć, tak jak nie sposób zaprzeczyć wieloletniej podróży po marsjańskich pustyniach poprzednich pojazdów Spirit i Opportunity.
Trzeba mieć ubogą wiedzę i z jakichś powodów być uprzedzonym, by to negować.
  • 5

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie jest taki głupi mój sceptycyzm wobec niczym nie skalanego entuzjazmu. Może pokazuje on inny punkt widzenia z którego perspektywy wypad na Marsa to dość ekscentryczna misja. Trochę jest manifestacją szaleństwa ludzkości , jak połączenie chęci nabycia dewocji po zmarłym Elvisie za ogromne sumy i Anty-Nobli.

Może nie jestem podatnikiem usa ale pije coca cole i mam prawo komentować to gdzie lokowane są moje pieniądze za napój.
  • 1

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tym ostatnim zdaniem zgadzam się w zupełności. :mrgreen:
  • 0

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no nie :D
-to mi się udało
  • 0

Indii.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sa pierwsze zdjęcia testowe z Mast cam 100mm!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

We wcześniejszych postach pojawiały się już pytania odnośnie czarnych pasków na zdjęciach panoramicznych. Wytłumaczone zostało to tym, że zdjęcia tych fragmentów nie zostały jeszcze wykonane/przesłane.

A co z tymi dwoma zdjęciami ? Nie jest to panorama, a raczej pojedyncze zdjęcia. Skąd te czarne miejsca ? Cenzura jakaś ?
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Miejsca gdzie brakuje zdjęć, mogą być białe lub różowe. Kwestia gustu. Nie ma powodu do podejrzeń i spisków.
Wiele z prezentowanych tu panoram robili entuzjaści i amatorzy, wedle posiadanych mozliwości sprzętowych, talentu i wyobraźni.
Czerpali z jednego źródła:

http://msl-raw-image....com/lists.html
  • 0

Pawel1990.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

http://www.360pano.eu/show/?id=731
  • 12

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Znajdzie ktoś to zdjęcie na stronie nasa?

Użytkownik erebeuzet edytował ten post 16.08.2012 - 15:40

• 0

eXistance.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tylko czekać, aż łazik zostanie zniszczony przez tragiczny "wypadek".
  • 1

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Curiosity - 17 kamer

• 0

Xeo.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.360pano.eu/show/?id=731

No nieźle to wygląda. Chciałbym to zobaczyć w prawdziwych kolorach - błękitne niebo itp. ciekawe po co oni retuszowali dawniejsze zdjęcia, skoro z tej panoramy ewidentnie wynika, że Mars nie jest czerwony?

Użytkownik Xeo edytował ten post 16.08.2012 - 16:23

• 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nowe video ze strony NASA w typowo amerykańskim stylu ;)
Armageddon a Bruce Willis znowu uratował świat ;)

http://www.youtube.com/watch?v=zervvVw2dnU

Użytkownik BadBoy edytował ten post 16.08.2012 - 16:38

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych