Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż Curiosity na Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

Mr. Mime.
  • Tematów: 13
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Panoramę w 360 stopniach, z opcją obrotu, przybliżania i oddalania zdjęcia znajdziecie pod tym linkiem.

• 0

Pawel1990.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up
Czyli to co wysłałem :)

http://www.youtube.com/watch?v=QFvNhsWMU0c&feature=player_embedded

No nieźle to wygląda. Chciałbym to zobaczyć w prawdziwych kolorach - błękitne niebo itp. ciekawe po co oni retuszowali dawniejsze zdjęcia, skoro z tej panoramy ewidentnie wynika, że Mars nie jest czerwony?

Wcześniejsze łaziki nie posiadały kamer tego typu które rejestrują obrazy o wszystkich barwach na jednym zdjęciu. Wydaje mi się, że te kolory mogą być najbardziej zbliżone do prawdziwych. A jak chcesz to na stronie misji masz całą masę "rawów".

http://www.youtube.com/watch?v=tPkW1Db4W9g&hd=1

Znajdzie ktoś to zdjęcie na stronie nasa?

Tak trudno przeczytać opis zdjęcia? Do tego w komentarzu ktoś napisał, że to "coś" znajduje się na wszystkich zdjęciach w tym samym miejscu tak więc jest to pył...

Four objects caught by Mars Curiosity, very difficult to make out on original image so I have used a few filters to highlight. What are these four objects? UFOs, Dust particles, or something else? As always you decide.

Raw Image Here: http://mars.jpl.nasa...0037000E1_DX...

ADG Facebook: http://www.facebook....189249627773146

Follow ADG on Twitter: http://twitter.com/ADG_UK

Użytkownik Pawel1990 edytował ten post 16.08.2012 - 17:32

• -2

bobolino.
  • Tematów: 2
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

[...] z twojej wypowiedzi, to jedynie co konkretnego moge wyciagnac, to to ze najwyrazniej znasz sie na olejach, maszynach.. wiec jakbym kiedys zamiast lesingow mial jakies graty to zapytam ciebie o rade jaki olej wlewac o ile po spotkaniu ze mna jeszcze bedziesz w stanie pisac..

No to faktycznie mało wyciągnąłeś :( Ale może jeszcze kiedyś wyciągniesz głębsze wnioski...
Może kiedyś takie nowatorskie i precyzyjne rozwiązania, jak na tym "samochodziku", przyczynią się do rozwoju robotów w medycynie? Może kiedyś pokrewny robot zrobi operację tobie/twojemu dziecku/wnukowi i uratuje życie? Kto wie...

ps.
A olej to wlewaj mineralny, bo ma dużo minerałów ;]

ciekawe po co oni retuszowali dawniejsze zdjęcia, skoro z tej panoramy ewidentnie wynika, że Mars nie jest czerwony?

Chłopaku, najpierw poczytaj, w jaki sposób były przesyłane zdjęcia z poprzednich łazików, a potem dorób sobie do tego ideologię taką, jaką chcesz.
Najgorzej, jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze, ale mądrzy się, że ho ho!
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 31
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak trudno przeczytać opis zdjęcia? Do tego w komentarzu ktoś napisał, że to "coś" znajduje się na wszystkich zdjęciach w tym samym miejscu tak więc jest to pył...

Łatwo przeczytać. Przeczytałem.
Dziękuję za znalezienie zdjęcia...
  • 0

XGOŚĆ.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy było, ale zamieszczam dla sceptyków misji na marsa film w full hd, fakt dokonany i niepodważalny w mojej ocenie. 8)

Nie bawem w temacie Tajemnice Księżyca poawi się moja teoria z ankietą na temat naszego sąsiada. :] Zapraszam
  • 0

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy było, ale zamieszczam dla sceptyków misji na marsa film w full hd, fakt dokonany i niepodważalny w mojej ocenie. 8)
..

Film temu dowodzi? To ktos go nakrecil, a ja myslalem ze to animacja :o :P

Nikt nie podwaza chyba tego ladawania, ale jakby ktos to zrobil to z pewnoscia film komputerowy nie bedzie dowodem.
  • 0

#217 Gość_Alucard

Gość_Alucard.

Napisano

Panorama z trzeciego dnia jest cały czas uzupełniana

(duuuże)
http://www.nivnac.co...cam34c_half.jpg
(jeszcze większa)
http://www.nivnac.co...cam34c_full.jpg

radioizotopowy termogenerator elektryczny i cel kalibracyjny (prawie jak joystik :D)
Dołączona grafika

zoom odpadającej pokrywy termicznej
Dołączona grafika

takie tam z Marsa
Dołączona grafika

Użytkownik Alucard edytował ten post 17.08.2012 - 19:07

• 1

bobolino.
  • Tematów: 2
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

fakt dokonany i niepodważalny w mojej ocenie. 8)

W mojej ocenie, to nie ma niedokonanych faktów, a tym bardziej niepodważalnych ;]

Nie bawem w temacie Tajemnice Księżyca poawi się moja teoria z ankietą na temat naszego sąsiada. :] Zapraszam

Nie bawem siem w take ankety. Mój sąsiad też x|
  • 3

erebeuzet.
  • Tematów: 31
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nikt nie podwaza chyba tego ladawania, ale jakby ktos to zrobil to z pewnoscia film komputerowy nie bedzie dowodem.

A jakbyś oglądał to na komórce to nazwał byś go filmem komórkowym?

Jedyne do czego mogą przyczepić się sceptycy to fakt startu, a brak filmu z lądowania.

Przestańcie z tymi idiotyzmami.
  • 1

XGOŚĆ.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Macie zdjęcia w full hd i jeszcze czego chcecie, filmu w 3D :P

ESA potwierdza, że jej sonda znajdująca się na orbicie wokół Marsa zarejestrowała sygnały od amerykańskiej sondy Mars Science Laboratory, w trakcie, gdy ta dokonywała operacji lądowania. Sygnały zostały nagrane i następnie przekazane na Ziemię. Sygnały odebrała bezpośrednio także europejska naziemna stacja New Norcia.

cyt."- Gratulacje dla naszych kolegów z NASA za wspaniałe lądowanie. Zespół misji Mars Express wita nowych kolegów w sąsiedztwie" - powiedział Paolo Ferri, kierownik działu operacji w układzie planetarnym (Solar and Planetary Mission Operations) w ESA.

Źródło: http://www.esa.int/e...F5H_Life_0.html
  • 1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Curiosity ma w przyszlym tygodniu rozpocząć jazdy próbne i jego pierwszym celem będzie obszar płytkiej depresji o nazwie Glenelg, której brzeg jest polożony ok. 400m na wschód. Trudno powiedzieć, kiedy tam dotrze i ile tam czasu zabawi? Potem ma obrać przeciwny kurs na południowy zachód w okolice punktu Base of Mount Sharp, odległego w linii prostej o - 7,9km. Z uwagi na priorytet wykonywanych pomiarów i badań naukowych, jazda do tego miejsca może zająć nawet kilka miesięcy.

Dołączona grafika
Punkty docelowe zaznaczone na zdjęciu z satelity MRO.

Dołączona grafika
Wzgórza, uwarstwione klify i wielkie bloki skalne, które zapewne będzie badał Curiosity.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Góra Mount Sharp w całej okazałości. Na razie tylko panorama z kamery inżynierskiej (navcam).

Dołączona grafika
  • 0

ozyrys.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Piękne widoki... w całej swej surowości i niedostepności Mars jest naprawdę piękny :) Czekam misji załogowej z utęsknieniem, nawet jesli nic tam nie ma, badanie i kolonizacja innych planet jest jedyną drogą ratunku dla naszego gatunku.
  • 0

PTR.
  • Tematów: 135
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jednak myślę że będziemy potrzebować pewnego "skoku technologicznego" przynajmniej jeśli chodzi o napęd i silniki bo na ropie to zbyt daleko nie polecimy :)
  • 0

Jęk Lodowatych Ulic.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@PTR
Aktualnie aby dostać się w przestrzeń powietrzną używamy "Z tego co pamiętam" Wodoru i Tlenu, ale mniejsza z tym aktualnie posiadamy napęd jonowy,żagiel słoneczny,silniki rakietowe.
W latach 50 XX w. rozpoczęto prace nad silnikami jądrowymi do napędzania statków kosmicznych

Termiczny napęd jądrowy.

Prace nad atomowym rakietowym silnikiem rozpoczęto jeszcze w latach 50-tych zarówno w USA jak i w ZSRR. Rezultatem zakończonego, na przełomie lat 70/80 programu NERVA (Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application) był działający silnik jądrowy o impulsie właściwym ponad 800 sekund. Szacuje się, że po wdrożeniu koncepcji doszedł by do 1000 sekund. Jest to wartość wystarczająca by zrealizować wyprawę na Marsa. Do tego celu był też projektowany.

Być może nie wszyscy pamiętają, ale planowano wysłanie pierwszych kosmonautów na Czerwoną Planetę już w latach siedemdziesiątych i w połowie lat 80-tych XX stulecia.

Ale widać tego napędu nie wdrożono w budowę statków kosmicznych.
Mamy tez napęd plazmowy który jest w fazie testów

Obecnie szacowany impuls właściwy to około 5000 sekund. Siła ciągu około 1,5 kG - więcej niż w przypadku podobnych silników jonowych. Substancją roboczą jest gaz szlachetny argon. Wymagane zasilanie 80-200 kilowatów.

Prace zaczęto jeszcze w ZSRR. Obecnie pracuje kilka zespołów, opracowujących różne koncepcje napędu plazmowego, w tym European Space Agency, Australian National University ...

Ciekawostką może być fakt iż pracują nad tym również w Iranie, w ramach programu kosmicznego Iranian Space Agency. Persowie mogą nas jeszcze nieraz zaskoczyć

Dzięki temu napędowi dotarcie na Marsa zajęłoby 39 dni zamiast około 8 miesięcy jak ma to teraz miejsce oczywiście jest jeszcze kilka silników które przechodzą teraz testy i minie z 5/8 lat nim wejdą do produkcji.
Więc jak widać mamy technologię potrzebną do podróżny na Marsa ale środków brak chyba, że między czasie odkryje się coś naprawdę cennego na Marsie i zacznie się kolejny wyścig kosmiczny.

Użytkownik Jęk Lodowatych Ulic edytował ten post 19.08.2012 - 11:46

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych