Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż Curiosity na Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kolego czytaj ze zrozumieniem :P nie zadałem pytania, że łazik przyleciał sondą tylko Z którą przyleciał.

Emm? Czytam ze zrozumieniem i rozumiem tyle, że pytasz się, z którą sondą przyleciał łazik Curiosity.
W temacie odpowiano Ci, że Curiosity nie przyleciał z sondą, a Ty zaś uparcie pytasz się, z którą przyleciał.

Łazik przyleciał z rakietą (a dokładniej za pomocą rakiety) Atlas V-541
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niepotrzebne spory z powodu nieporozumienia. MSL-Curiosity wystartował w podróż na Marsa zapakowany w dwuczęściowej stożkowej osłonie. Do tylnego stożka osłony był przytwierdzony moduł przelotowy z espołami silniczków korekcyjnych i zapasem paliwa. Zasilanie modułu przelotowego zapewniały panele ogniw słonecznych. Moduł przelotowy służył do stabilizacji przestrzennej i wykonania zaplanowanych korekt trajektorii. Tuż przed wejściem w atmosferę Marsa, został odrzucony. Chyba tyle wystarczy, by zakończyć ten spór.

Dołączona grafika
1- moduł przelotowy, 2 - osłona tylna, 3 - "sky crane", 4 - rover Curiosity, 5 - przednia osłona termiczna, 6 - pojemnik spadochronu

Dołączona grafika
MSL Curiosity zapakowany w osłonach, gotowy do lotu.
  • 1

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wpadłem dziś na coś :D.
Otórz chwila szukania i dowiadujemy się że tak naprawde Mars posiada zwykłą atmosfere i niebieskie niebo. A potem NASA te zdjęcia po prostu koloruje. ALE
skoro Mars posiada słabszą grawitację, to raz wzburzony pył dłużej się tam unosi. Więc jak łazik lądował to wzbił pył, teraz ten pył padł i było zdjęcie z niebieskim niebiem. No i nigdy nie wiadomo gdzie jest jaki podmuch bo nie mamy stacji meteorologicznej na marsie :D
  • 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przez przypadek znalazłem ciekawy film na YT, który przedstawia jak wyglądało lądowanie łazika Curiosity na Marsie, film jest krótki, ale świetny.

http://www.youtube.com/watch?v=N9hXqzkH7YA

EDIT: Kolega, który podobnie jak ja, interesuje się kosmosem i tymi sprawami, podesłał mi bardzo ciekawy link do strony z zdjęciami wykonanymi przez Curiosity i nie tylko.

http://mars.jpl.nasa...dia/images/?s=1

Zachęcam do obejrzenia, świetne fotki! 8)

Użytkownik Miłosz edytował ten post 09.08.2012 - 18:55

• 3

#95 Gość_Alucard

Gość_Alucard.
  • Tematów: 0

Napisano

Dla tych co narzekają, że mu istagrama nie wgrali i czarno białe obrazy przesyła ;)
Dołączona grafika
  • 2

#96 Gość_Veckas

Gość_Veckas.

Napisano

Pierwsze zdjęcia lądowników viking z lat 70 tez przesłały zdjęcia z błekitnym niebiem

Dołączona grafika

a dokładniej fotka została wykonana 4 września 1976 przez sejsmograficzny lądownik Viking 2

Użytkownik Veckas edytował ten post 09.08.2012 - 22:26

• 1

#97 Gość_Alucard

Gość_Alucard.

Napisano

To ja dodam jeszcze do porównania. Pewnie różne filtry rgb są.
Dołączona grafika
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Błękitnym niebem i błękitnym pyłem. Widać wyraźnie że to skutek złego zabarwiania zdjęć. Trzeba pamiętać że łazik nie tworzy kolorowych zdjęć, a stosuje jedynie filtry.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Łaziki "Spirit" i Opportunity" miały kamery wyposażone w oddzielne fitry barwne - czerwony, zielony i niebieski (RGB). Każde ujęcie krajobrazu musiało być wykonane trzykrotnie kolejno z uzyciem wymienionych filtrów. Żeby uzyskać ostateczny obraz barwny, należało takie trzy zdjęcia nałożyć na siebie w procesie obróbki komputerowej.

MSL Curiosity posiada dwie główne kamery do zdjęć krajobrazu - Mast cam, umieszczone na obrotowym maszcie. Mast cam 100 posiada obiektyw o ogniskowej F-100mm i f/10, jej pole widzenia to kwadrat 5.1 x 5.1 stopnia. Mast cam 34 ma obiektyw o ogniskowej F-34mm, f/8 z polem widzenia 15 x 15 stopni.
Matryce obu kamer posiadają klasyczny filtr RGB Bayera, dzieki czemu uzyskiwane obrazy będą zblizone do tego, co widzi ludzkie oko. Oprócz tego kamery posiadaja zestawy filtrów wąskopasmowych w tym filtr bliskiej podczerwieni (IR). Dzięki zastosowaniu fitra RGB, zamiast trzech zdjęć wystarczy wykonac jedno. Mast cam jest w stanie wykonać pełna (360 stopni) barwną panoramę okolicy w ciągu jednej godziny.
Obie kamery zaprojektowali i zbudowali specjaliści ze znanej znawcom misji planetarnych kalifornijskie firmy Malin Space Science Systems z San Diego.

Dołączona grafika
Ogólny widok kamer

Dołączona grafika
Schemat filtru RGB Bayera.

Dołączona grafika
Zdjęcie testowe Mastcam34 w kolorach naturalnych, na dole zdjęcia widoczna plansza porównawcza testu kolorów.

Źródło: http://www.msss.com/...description.php
  • 2

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

..
Dołączona grafika

A ja mam troche przezorne pytanie: Skad te czarne plamy/kwadraty na obrazie?

bo jesli to poprostu puste miejsca na ukladance krajobrazu to skad w lewej czesci "pustki" jest przeswit jakiegos niedokladnie wymazanego urzadzenia z lazika?

a jesli to cenzura jakichs patentow to dlaczego z kolei ta cenzura dotyczy tez krajobrazu na innnych zdjeciach? ;)

Mozna oczywiscie to wytlumaczyc tez mieszanym charakterem tych kwadratow: raz cenzura patentow, a raz brak zdjecia czyli pustka na ukladance.. ale skad wiemy czy aby tak jest zawsze? :P z pewnoscia to zdjecie bedzie dobra pozywka dla teori spiskowych..

..

Swietny link i super zdjecia! Warte tych wszystkich miliardow dolarow!!

Tu mamy przepiekny widok "przez dziurke od klucza"
Dołączona grafika
oraz wiele innych ciekawych.. juz widze te minusy :roll:

ale na powaznie, to jest to juz chyba 3 tam lazik i ciekawi mnie czego te poprzednie nas nauczyly pozytecznego o Marsie? Ogrmone srodki pieniezne na to ida, wiec musialy byc jakies konkretne efekty.. ze wiele programow urywano ze wzgledu na ciecia budzetu, a ten nadal jest finansowany.. no przeciez nie dla tych paru kiepskich zdjec kamieni i samego robota ktorego sie chyba dosc nafotografowali na Ziemi.. nie rozumiem co on ma jakis program narcystyczny tam wgrany ze co drugie zdjecie robi samego siebie??

Użytkownik manitoris edytował ten post 10.08.2012 - 11:26

• 2

zeszyt w kratkę.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie rozumiem co on ma jakis program narcystyczny tam wgrany ze co drugie zdjecie robi samego siebie??

Może sprawdzają stan łazika? A co do sondy, jest nowsza, czyli zastosowano nowe, lepsze technologie, które pozwolą lepiej zbadać Czerwoną Planetę.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ale na powaznie, to jest to juz chyba 3 tam lazik i ciekawi mnie czego te poprzednie nas nauczyly pozytecznego o Marsie? Ogrmone srodki pieniezne na to ida, wiec musialy byc jakies konkretne efekty.. ze wiele programow urywano ze wzgledu na ciecia budzetu, a ten nadal jest finansowany.. no przeciez nie dla tych paru kiepskich zdjec kamieni i samego robota ktorego sie chyba dosc nafotografowali na Ziemi.. nie rozumiem co on ma jakis program narcystyczny tam wgrany ze co drugie zdjecie robi samego siebie??

Tak na poważnie, to zwracam uwagę na Twoją uszczypliwość, bo ewidentnie szukasz dziury w calym.

Curiosity jest czwartym pojazdem marsjańskim wysłanym przez NASA. Ogromne środki pieniężne były konieczne, do realizacji poważnych zadań, jakie ten pojazd ma wykonać, Ty jednak wolisz mieć pretensje do jakości pierwszych zdjęć inzynierskich, czyli wstępnego oglądu pojazdu (co zawsze ma miejsce zaraz po wylądowaniu). Skoro są takie możliwości, to się je wykorzystuje, by mieć pewność, że pojazd jest gotowy do pełnienia wieloletniej, trudnej misji. Tobie manitoris nic się nie podoba, mimo, że Curiosity jeszcze nie przejechał nawet centymertra. Wątpię, by tak na prawdę żywo Cię interesowały wieloletnie rezultaty wcześniejszych i obecnie realizowanych badań Marsa w których niemal 100 procentowy wkład mają naukowo badawcze ośrodki NASA. Do czego może byc potrzebna "pożyteczna wiedza o Marsie" przeciętnemu zjadaczowi chleba? Zwykły obywatel ma to w nosie, ewentualnie ulży sobie, pisząc parę odkrywczych zdań na onecie lub innym medialnym "expressie".
Gdybyś się takim tematem poważnie interesował, nie przyszło by Ci do głowy stawiać tak naiwnego pytania.
  • 2

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

UUPPPSS! :mrgreen: wjechalem komus na czuly punkt..

To oswiec mnie - co zyskalismy (czy tez NASA, bo ja czy ty - to wiadomo ze nic :mrgreen: ) dzieki tamtym misjom?

Użytkownik manitoris edytował ten post 10.08.2012 - 13:16

• 2

lysy1408.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

UUPPPSS! :mrgreen: wjechalem komus na czuly punkt..

To oswiec mnie - co zyskalismy (czy tez NASA, bo ja czy ty - to wiadomo ze nic :mrgreen: ) dzieki tamtym misjom?

Może w dalszej perspektywie jakieś korzyści jednak będą, ale pewnie nie prędko. A korzyści mogą być różne ( choć nie muszą )
Dzięki lotom w kosmos jednak coś skorzystaliśmy .

To dopiero pierwsze kroki ;)
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Takie samo pytanie możemy zadawać w stosunku do wypraw kosmicznych w ogóle. A jednak przynoszą nam coraz większe korzyści. Obecnie tworzone jest konsorcjum które zamierza wydobywać surowce z planetoid. 60 lat po pierwszych wyprawach poza naszą atmosferę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych