Witam serdecznie wszystkich.
Pojawiła się koncepcja zmiany punktacji w fazie pucharowej mundialu, jej autorem jest Mariush. Nie ukrywam, że mnie osobiście się ona podoba i w kolejnej edycji konkursu zostanie uwzględniona od samego początku.
Niemniej jednak nie do końca jestem przekonana do zmiany zasad obecnie trwającego konkursu -- dlatego też proszę wszystkich uczestników Ligi Typerów o wskazanie lepszego Waszym zdaniem rozwiązania. Opcje są dwie, proszę kliknąć tę, którą uważacie za właściwą.
Z uwagi na to, że jutro rozpoczyna się faza pucharowa mundialu, czasu na głosowanie jest naprawdę mało. Proszę więc nie zwlekać. I proszę także, aby w ankiecie zagłosowały wyłącznie osoby zainteresowane, a więc te, które biorą udział w konkursie -- czyli oddały co najmniej jeden głos na cokolwiek związanego z rosyjskim mundialem. Głosy oddanych przez innych użytkowników nie zostaną uwzględnione. Ankieta jest publiczna.
Dziękuję za zrozumienie i przepraszam za to małe zamieszanie.
Poniżej zamieszczam cytat propozycji Mariusha do zapoznania się z jej treścią:
A może tak by zmodyfikować zasady punktowania w strefie pucharowej? Na przykład w każdej kolejnej fazie zwiększać ilość punktów za dobre typowanie? W chwili obecnej 3/4 meczów jest już za nami (48 z 64), a więc i możliwych punktów do zdobycia w porównaniu z fazą grupową (240) zostało w sumie niewiele (48 plus ewentualne 30 punktów ekstra za wytypowanie do jutra składu i wyniku finału). Wydaje mi się, że w dużej mierze jest już praktycznie "po zawodach", a dzięki tej modyfikacji wyniki konkursu nie byłyby pewne do samego końca.
Proponuję:
4 pkt w 1/8 finału, 8 pkt w 1/4 finału, 16 pkt w 1/2 finału, 24 pkt za mecz o 3 miejsce i 32 punkty za finał.
Podbiłbym też stawkę za wytypowanie do jutra składu i wyniku finału. Powiedzmy 90 pkt (60 za mistrza + 30 za wicemistrza); trzeba w końcu wytypować pełną ścieżkę dla dwóch drużyn. W ten sposób będzie można zdobyć jeszcze 242 pkt., czyli praktycznie tyle samo co do tej pory.
Termin przydatności ankiety do spożycia: sobota 30 czerwca 2018 r., godz. 16:00 (moment rozpoczęcia meczu Francja-Argentyna).