Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@UP

To nie jest coś w rodzaju "podkreślenia" (nie wiem jak to nazwać-dolny, pulsacyjny mylśnik pod literą) litery w wordzie, przesunięcie kursorem sprawia że pisząc jakąś literę kasujemy poprzedzające je znaki? 

Inna bajka-w tym roku, inaczej niż w poprzednich latach po oddaniu krwi odebrałem zaświadczenie od HDK w którym widnieje ilość oddanej krwi. W poprzednich latach była kwota-czemu ta zmiana? Wiem że za litr przysługuje 130 zł i umiem sobie zamienić litry na zł ale po co ta zmiana? A może tylko u mnie tak jest?

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też kiedyś tak miałem z kasowaniem. Zdaje się że włączona opcja Insert tak robi, więc przyciska się drugi raz.

Dirty Frank.

If you dont know my name, you can call me Dirty

• Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ile kosztuje utrzymanie basenu wbudowanego ? W co trzeba zainwestować?

inwestować należy w pierwszej kolejności w mechanikę.

Moje prywatne zdanie na ten temat a znam trochę branżę to TYLKO basen przelewowy z dobrą mechaniką i filtrami.

Masz krystalicznie czystą wodę która zmieniasz raz na około 5 lat.

(mówię oczywiście o basenie krytym, nie sezonowym)

Sama niecka to jest najmniejszy koszt ale nie powinno dawać się jej do zrobienia pierwszym lepszym budowlańcom bo na 80% spieprzą.

Niecka basenu przelewowego musi być zrobiona z dokładnością do mm.

Utrzymanie takiego basenu to rachunki za prąd, ogrzewanie a chemia basenowa to kilkaset złotych na rok.

edit: mogę polecić firmę w zachodniopomorskim i wielkopolskim od basenów, są bardzo dobrzy a właściciel to pasjonat tematu.

Użytkownik Dirty Frank edytował ten post 25.03.2014 - 22:02

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2725
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak z materii nieożywionej powstały organizmy żywe ?  Generalnie chodzi mi o samoistnie powstanie tak skomplikowanych układów jak układ naczyniowy z sercem, układ nerwowy z mózgiem, układ limfatyczny. Jakim cudem powstały tak skomplikowane Twory (pomijając przychylność czasu liczonego w milionach lat) Skąd się wzieło serce, mózg, nerki i na jakiej zasadzie zaczęły spełniać swoje funkcje ?

Ewolucja. Wystarczy prześledzić budowę różnych organizmów, poczynając od najprostszych i najstarszych (wirusy, jednokomórkowce itp.). Warto zwrócić także uwagę np. na homeostazę i zdolność do powielania się (specjalnie nie piszę rozmnażania). Wszystko się ładnie układa w sensowną całość.

Sytuacja wydarza się co jakiś czas po niefortunnym naciśnięciu klawiszy klawiatury 9ale nie wiem których - nigdy nie udało mi się tego zaobserwować) i skutkuje tym, że znika jakaś literka pisanego wyrazu. Podczas próby ponownego jej napisania, znika kolejna, znajdująca się tuż za nią. I tak po kolei. Kiedy dochodzi się do końca wyrazu, to znika spacja, a później kolejne litery następnego wyrazu. Pomaga zamknięcie programu, w którym się pisze - po ponownym jego otwarciu wszystko wraca do normy.

Pytanie pierwsze - jaka kombinacja klawiszy powoduje ten problem?

Pytanie drugie - czy istnieje inny, niż zamykanie programu, sposób żeby go zlikwidować?

Odpowiedź 1: Żadna. Taki efekt daje naciśnięcie klawisza Insert.

Odpowiedź 2: Oczywiście. Wystarczy ponownie wcisnąć Insert :)

Blitz Wölf.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pytania zainspirowane utworem ''Stein um Stein'':

Co by się stało, gdyby rzeczywiście przybetonować kogoś do podłogi, tzn. zalać mu nogi betonem? Doszłoby do martwicy? Czy dałoby się utrzymywać w ten sposób człowieka przy życiu przez długi czas? Nie zamierzam wykorzystywać tego pomysłu, po prostu jestem ciekawa. ;)

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trudno powiedzieć. Płynny beton jest ciężki, naciskałby na ciało i tak zastygał, więc efekty byłyby podobne do noszenia za ciasnego gipsu - zastoje żylne i być może faktycznie martwica.

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam nietypowe pytanie, skierowane raczej do pań (jak powszechnie wiadomo, faceci rozróżniają zazwyczaj, co najwyżej, kolory na sygnalizacji świetlnej :szczerb: ) ale nie tylko do nich - jak się trafi rozbuchany kolorystycznie facet, to też chętnie wysłucham:

JAKIE to kolory?

kolor1

kolor%201.jpg

kolor 2

kolor%202.jpg

kolor 3

kolor%203.jpg

Chodzi mi konkretnie o to, żeby nazwać je jednym, ostatecznie dwoma/trzema słowami.

Przykładowo

kolor 1 - kawa z mlekiem / ciepły brąz / nasycony beż?

kolor 2 - śliwkowy / lila ?

kolor 3 - granatowy / zdecydowany błękit?

edit: dzięki dla wszystkich podpowiadaczy za : insert :beer2:

Użytkownik pishor edytował ten post 29.03.2014 - 21:04

Blitz Wölf.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up

1. brązowy

2. fioletowy

3. granatowy

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam nietypowe pytanie, skierowane raczej do pań (jak powszechnie wiadomo, faceci rozróżniają zazwyczaj, co najwyżej, kolory na sygnalizacji świetlnej :szczerb: ) ale nie tylko do nich - jak się trafi rozbuchany kolorystycznie facet, to też chętnie wysłucham:

JAKIE to kolory?

kolor1

kolor%201.jpg

kolor 2

kolor%202.jpg

kolor 3

kolor%203.jpg

Chodzi mi konkretnie o to, żeby nazwać je jednym, ostatecznie dwoma/trzema słowami.

Przykładowo

kolor 1 - kawa z mlekiem / ciepły brąz / nasycony beż?

kolor 2 - śliwkowy / lila ?

kolor 3 - granatowy / zdecydowany błękit?

edit: dzięki dla wszystkich podpowiadaczy za : insert :beer2:

Nie jestem kobietą, lecz kolor oliwkowy nigdy nie był dla mnie zielony :D

1. blady brąz

2. śmietankowy fiolet

3. kobaltowy błękit

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

@up

Dzięki ale chodziło mi raczej o nazwy takie bardziej... "światowe" :szczerb: , w znaczeniu, żeby to brzmiało tak bardziej intrygująco trochę.

Może wyjaśnię.

Przygotowuję kilka galerii moich projektów / realizacji i muszę je (niestety - bo nie cierpię tego) jakoś nazwać.

"Granatowa łazienka", czy "śmietankowo fioletowa kuchnia" brzmią jakoś tak... niewyjściowo trochę :szczerb: , więc potrzebuję czegoś bardziej frapującego.

@Kazuhaki - "kobaltowy błękit" jest taki bardziej szary

Blitz Wölf.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up

Takie buty... Już rozumiem, o co chodzi.

1. Kolor gliny spod buta Pierwszego Marszałka.

2. Barwa krwiaków zdobiących ciało Wielkopolanina, który w Warszawie zjawił się w szaliku Lecha Poznań. Wybaczcie, musiałam.

3. Granatowy powiew elegancji.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie, no - proszę Cię... :facepalm:

tak bardziej na poważnie mi się rozchodziło  8) 

.

Equilibrium

• Tematów: 43
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z angielska (chyba)  ;) bardziej światowo :D

1 Raw siena

2 Violet

3 Ultramarine

;)

Użytkownik Reksio komunista edytował ten post 29.03.2014 - 22:04

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trudno powiedzieć. Płynny beton jest ciężki, naciskałby na ciało i tak zastygał, więc efekty byłyby podobne do noszenia za ciasnego gipsu - zastoje żylne i być może faktycznie martwica.

No nie wiem. Jak mi zdejmowali gips z nogi (kilka razy) to noga w gipsie była zawsze o kilka cm chudsza od zdrowej. Beton trochę puchnie podczas zastygania ale to są milimetry-przeciwwagą może być ciągłe poruszanie nogami (nawet nieświadomie napinamy mięśnie itp) a to może nam dać cenne milimetry. Choć z drugiej strony można by się odnieść do osób podróżujących samolotami (zakrzepica żył), bezruch może zabić...

JAKIE to kolory?

kolor1

kolor%201.jpg

1. Sraczkowaty-dyplomatyczna wersja Ponaglający brąz

Co do kolorów to mam wadę wzroku-nie widzę niektórych odcieni i na prostych testach się wykładam. 

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2725
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

kolor1

kolor%201.jpg

Kakaowy - miedziany - umbra. Tak naprawdę na obrazku masz ze trzy kolory, najciemniejszy z nich to kakaowy, najjaśniejszy odcień to miedziany.

kolor%202.jpg

Jagodowy jasny.

kolor%203.jpg

Podobnie, jak w pierwszym przypadku masz trzy różne odcienie. Kobaltowy, lapis lazuli, atramentowy.

Co wygrałam? :szczerb:

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych