Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Blitz Wölf.
  • Tematów: 7
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego na niektórych forach moderatorzy daja bany za byle co? A na innych jest inaczej?

Być może fora różnią się regulaminem.

jak dostac bana od administratora albo moderatora?

3 warny = ban

Blitz Wölf.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

1. Iluprocentowa jest szansa na to, że dziecko dwóch niebieskookich osób będzie miało zielone tęczówki przy założeniu, że dziadkowie mieli niebieskie lub szare?

2. Czy hodowanie i noszenie przy sobie skolopendry olbrzymiej w celach obronnych ma sens? Czy po wyciągnięciu z pudełka lub torebki ukąsiłaby agresora?

Wiem, że dziwne pytania, ale robię risercz.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wcześniej było o grawitacji, to i mi coś przyszło do głowy. Na przykładzie Ziemi. Gdyby wykopać dziurę na wylot w osi biegunów ziemi(od bieguna do bieguna) i wrzócić do niego kamień to przeleciał by na wylot tunelu czy został idealnie w centrum ziemi?

Blitz Wölf.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Stawiam, że temperatura jądra Ziemi kompletnie by go zniszczyła.

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

eve jak byłem młodszy to zawsze wszystkich pytałem co się stanie jak człowiek z jednego bieguna przekopałby się łopatą na drugi - czy wyszedłbym nogami do góry czy głową do góry? :D

Upadły.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skopolendry nie lubią być na widoku, więc gdybyś otworzyła torebkę z taką, to mogłaby wcale nie wyjść, albo ukąsić Ciebie zamiast agresora podczas jakiegoś ataku - jej tam pewnie obojętne kogo kąsa. Albo po prostu uciekłaby z pola walki gdzie pieprz rośnie żeby się ukryć. Do celów obronnych już polecam gaz. A skopolendrę hodować dla przyjemności. Ogólnie skopolendry olbrzymie są dosyć agresywne, ale wolą się chować. Ze względu na agresywność, silny jad(choć nie zabójczy dla ludzi) i szybkość zalecana jest ostrożność przy hodowli.

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wcześniej było o grawitacji, to i mi coś przyszło do głowy. Na przykładzie Ziemi. Gdyby wykopać dziurę na wylot w osi biegunów ziemi(od bieguna do bieguna) i wrzócić do niego kamień to przeleciał by na wylot tunelu czy został idealnie w centrum ziemi?

Oglądałem na youtube film, w którym mówione było, że przedmioty wrzucone do takiej dziury ściągane byłyby na jedną ze ścian. Górnicy zrobili kiedyś taki eksperyment, że do głębokiej kopalni wrzucili kulę do kręgi i zgadnij co? Kula nie dotarła do drugiego końca tunelu :). Niestety nie pamiętam w jakim filmie to oglądałem, bo podesłałbym Ci linka.

Ale jeśli założymy, że kamień jest niezniszczalny i nie wbije się gdzieś w ścianę tunelu, to powinien dotrzeć do drugiego końca planety. Teoretycznie w jądrze Ziemi mamy stan nieważkości, ale kamień nabrałby już takiej prędkości, że przeleciałby przez jądro i prędkość zero osiągnąłby dopiero na drugim krańcu :)

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Stawiam, że temperatura jądra Ziemi kompletnie by go zniszczyła.

to wiem że by go zniszczyła. Ale gdyby nie brać pod uwagę temperatury i cisnienia panującej pod skorupą ziemską a szczególnie w jądrze. Bo mi sie wydaje że latał by od jednego bieguna do drugiego az w koncu by sie zatrzymał idealnie w środku, ale mogę sie mylić.
Ps. W pytaniu chodziło mi że Ziemia jest "chwilowo zimną kulą" w całej objętości na czas doświadczenia :)

Użytkownik eve1988 edytował ten post 09.05.2014 - 15:32

Tenhan.
  • Tematów: 52
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oglądałem wczoraj serial Zagadki Umysłu i zastanawia mnie jedna rzecz czy to prawda czy nie. Pokazali tam kolesia który miał taką chorobę że czuł że musi sobie odciąć rękę i po odcięciu ręki czuł się kompletny :) Niestety nie pamiętam dokładnie nazwy tej choroby ale zaczynała się na literę A i końcówka wyrazu to oczywiście fobia. Chciałem zapytać czy taka choroba istnieje naprawdę i fajnie jakby ktoś podał jej nazwę jak ją zna.

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oglądałem wczoraj serial Zagadki Umysłu i zastanawia mnie jedna rzecz czy to prawda czy nie. Pokazali tam kolesia który miał taką chorobę że czuł że musi sobie odciąć rękę i po odcięciu ręki czuł się kompletny :) Niestety nie pamiętam dokładnie nazwy tej choroby ale zaczynała się na literę A i końcówka wyrazu to oczywiście fobia. Chciałem zapytać czy taka choroba istnieje naprawdę i fajnie jakby ktoś podał jej nazwę jak ją zna. 

Hmmm, może:

Afenfosmofobia

Ankylofobia

Apotemnofobia

Ataksiofobia

Te są podobne do tej przypadłości.

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

1. Iluprocentowa jest szansa na to, że dziecko dwóch niebieskookich osób będzie miało zielone tęczówki przy założeniu, że dziadkowie mieli niebieskie lub szare?
2. Czy hodowanie i noszenie przy sobie skolopendry olbrzymiej w celach obronnych ma sens? Czy po wyciągnięciu z pudełka lub torebki ukąsiłaby agresora?
 Wiem, że dziwne pytania, ale robię risercz.

Jak wykazały badania przeprowadzone przez Bruno Laenga z norweskiego uniwersytetu w Tromso w związku z tym że niebieskie oczy to cecha recesywna - gdy oboje rodzice są niebieskoocy, każde dziecko o innym kolorze oczu będzie owocem romansu na boku.

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1. Czy możliwe jest, by jeden organizm posiadał:

...

b) jednocześnie sierść i łuski (typowo gadzie albo takie jak na ptasich łapkach)?

A bóbr i jego ogon?

2. Ile maksymalnie kończyn może mieć ssak, by mógł się zwinnie i w miarę szybko poruszać?

Cztery kończyny to najoptymalniejsze rozwiązanie które przyroda powszechnie stosuje. Przy mniejszych masach możliwe jest zastosowanie większej ilości odnóży ale tam dochodzi inna technika i materiały budowlane które w większej skali raczej się nie sprawdzą. Spotkałem się z wyliczeniami dotyczącymi karalucha powiększonego do ludzkich rozmiarów-setkę (100m) pokonywałby w 2 sekundy z kawałkiem.

Gdzieś przewijało się pytanie dotyczące przekopania się przez Ziemię i wskoczenia do niej-czy coś takiego-chyba nikt nie odpowiedział wyczerpująco...chyba... 

Tenhan.
  • Tematów: 52
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przypomniał mi się taki klasyk jeszcze z czasów jak Viva była popularna i chciałbym sobie tego posłuchać ale niestety zbyt wiele szczegółów nie pamiętam (na żywo jakbym komuś zanucił to może by wiedział o co chodzi). Raczej to była zabawna piosenka a pamiętam z niej tylko tyle że refren zaczynał się od "everybody..." a kończył się takim "ou ou ou" (spiewała kobieta) i był to taki animowany teledysk z grafiką jak w Mario i na tym teledysku oprócz kobiety był jeszcze gość z wąsami i w tym teledysku był taki motyw że tańczył szampan z kieliszkiem, albo ketchup i musztarda wyskoczyły na hot-doga a na koniec jakiś bohater tego teledysku wysadził ziemię w powietrze :D

Użytkownik Tenhan edytował ten post 30.05.2014 - 19:44

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Myślę, że chodzi o to: 

;)

Użytkownik Lupus28 edytował ten post 30.05.2014 - 19:53

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Robak nie widziałem tego wyjaśnienia wcześniej, dzięki za pomoc. Tylko mam takie pytanko, kim jest ten człowiek i czy wie o czym mówi? :P

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych