Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pamiętam pokazówki z poprzednich mistrzostw-wtedy przegrali z Brazylią 2:1 ale propaganda pokazała że wygrali 1:0 i na dowód serwowali tą jedną brameczkę. 

Co do mistrzostw to mam pytanie-ile płacono za wytypowanie poprawnego wyniku w meczu Niemcy-Brazylia? 1:200, 1:300?

Wiem, że gościu postawił kilka dolarów i zgarnął ponad 40 000, jest gdzieś zdjęcie w necie. Dał wynik 7:1 + że jedną bramkę strzeli Khedira.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co było by mi potrzebne, aby dostać się do Koreii Północnej?

Brak zdrowego rozsądku i instynktu samozachowawczego. :szczerb:
Zawsze mnie interesował ten kraj, wiem że smutny i w ogóle to komunistyczny lunapark, ale chciałbym zobaczyć go na własne oczy.
Obejrzysz jedynie "wystawowe" uliczki; nie pozwolą Ci poznać szarej, koreańskiej rzeczywistości. Jeśli jakimś cudem zobaczysz zwyczajne, biedne domy (bo na przykład przewodnik akurat się zagapi i nie zdąży odwrócić Twojej uwagi czymś innym) to za żadne skarby świata nie będziesz mógł tego sfotografować.
Przynajmniej tyle wynika z niezależnych reportaży, które gdzieś kiedyś widziałam. Mimo wszystko uważam, że warto podróżować po świecie (nawet w tak niegościnne rejony), więc jeśli już uda Ci się spełnić marzenia to nie zapomnij podzielić się wrażeniami. ;)

Chyba widzieliśmy podobne filmiki z tego kraju na yt :)
Wiem jak wygląda tam propaganda, ale chciałbym doświadczyć jej na własnej skórze(wiem to trochę masochistyczne :) )
Do tego interesuje mnie życie zwykłych ludzi, czym sie zajmują, obowiązki codzienne, ich rozrywki, wartości itp.
No ale właśnie tego pewnie bym nie doświadczył.
Nie ukrywam, że dla mnie jest to najbardziej "egzotyczny" kraj na Ziemi, tak jakby z zupełnie innego świata.

Jeśli kiedyś tam pojadę, napewno zdam tu relacje :)

Użytkownik eve1988 edytował ten post 18.07.2014 - 18:52

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Znacie jakiś podręcznik, w którym znajdę techniczne rzeczy po angielsku? Taki jakby słownik ale wolałbym coś w stylu podręcznika szkolnego. Najlepiej rzeczy z budownictwa.

Gamdela.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

z budownictwa? ale tylko słownik - Podręczny słownik budowlany polsko angielki angielsko polski, Przekładnia

Użytkownik Gamdela edytował ten post 23.07.2014 - 17:02

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Znacie jakiś dobry sposób na odciski na stopach? Na jednej mam dwa takie wielkie i jakoś po maściach nie chca zejsć całe.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 26.07.2014 - 19:02

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś pracował lub pracuje w salonie Empik, to proszę o kontakt na PW.

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Poszukuję dużego plecaka turystycznego. Dotychczas znalazłem 120L+20. Interesują mnie większe modele. Jakby ktoś znał typ i model. 

Solfuga.
  • Tematów: 13
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja kupiłam sobie ten: http://allegro.pl/sh...item=4397297882 wprawdzie sprzedaż zakończona, ale ten sam użytkownik ma jeszcze aukcje gdzie sprzedaje ten plecak. 

sponsor.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. Dlaczego śmigłowiec może zawisnąć nieruchomo nad ziemią? Interesuje mnie konkretnie dlaczego, skoro Ziemia się obraca, śmigłowiec nie zostaje w tyle, i jak się rzutuje siła przyciągania, dlaczego jeśli śmigłowiec zawiśnie nad krzakiem na czyimś polu to po sekundzie nie będzie go nad innym krzakiem, bo przecież prędkość Ziemi jest dość ogromna.

2. Dlaczego w wyniku ewolucji straciliśmy włosy na prawie całym ciele, a zostały nam brwi? Wiem jaką pełnią funkcję, ale skąd ewolucja "wie", że są nam potrzebne?

Gamdela.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

bo znajduje się tak blisko powierzchni Ziemi, ze obraca się wraz z nią - tak więc Ziemia nie jest płaska

a jaką brwi pełnią funkcję?

sponsor.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

bo znajduje się tak blisko powierzchni Ziemi, ze obraca się wraz z nią - tak więc Ziemia nie jest płaska

a jaką brwi pełnią funkcję?

Nie chodzi mi o to, że jest płaska :), A brwi podobno mają chronić oczy przed kroplami potu spadającymi z czoła.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Helikopter który startuje, obraca się wraz z ziemią. Lecąc z pewną prędkością wobec ziemi, dodaje nieco do prędkości obrotowej wokół osi ziemskiej. Wisząc nieruchomo względem ziemi nadal zachowuje nie wyhamowany pęd jaki miał na ziemi przed startem. Aby ziemia zaczęła się pod nim obracać, powinien wyhamować pęd związany z ruchem obrotowym wokół ziemi, jaki był mu nadany przed startem.

Równie dobrze można by pytać jak to się dzieje, że gdy podrzucę kulkę jadąc autobusem, to spada mi ponownie na dłoń a nie leci do tyłu.

sponsor.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Helikopter który startuje, obraca się wraz z ziemią. Lecąc z pewną prędkością wobec ziemi, dodaje nieco do prędkości obrotowej wokół osi ziemskiej. Wisząc nieruchomo względem ziemi nadal zachowuje nie wyhamowany pęd jaki miał na ziemi przed startem. Aby ziemia zaczęła się pod nim obracać, powinien wyhamować pęd związany z ruchem obrotowym wokół ziemi, jaki był mu nadany przed startem.

Równie dobrze można by pytać jak to się dzieje, że gdy podrzucę kulkę jadąc autobusem, to spada mi ponownie na dłoń a nie leci do tyłu.

Ok, dzięki. Odpowiedź niby oczywista, ale i tak chciałem się upewnić, że ten pęd nadany przez ziemię jest zachowany tak długo. Bo kulkę się podrzuci, a ona za chwilę spada, więc to było dla mnie bardziej zrozumiałe, że nic nie zdąży jej wyhamować.

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

że nic nie zdąży jej wyhamować.

Co ją ma wyhamować? Atmosfera też obraca się z Ziemią.Siła Coriolisa jest bardzo subtelna w starciu z grawitacją i oporem powietrza.

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

2. Dlaczego w wyniku ewolucji straciliśmy włosy na prawie całym ciele, a zostały nam brwi? Wiem jaką pełnią funkcję, ale skąd ewolucja "wie", że są nam potrzebne?

Ewolucja nie "wie", tylko działa na zasadzie prób i błędów. Zapewne pojawiały się przeróżne zmiany i mutacje w ciele praludzi. Jeżeli jakaś mutacja przeszkadzała w życiu, to taki osobnik statystycznie rodził mniej dzieci, a jeśli jakaś mutacja pomagała, to rodził ich więcej ergo ta mutacja stawała się powszechniejsza, aż w końcu zdominowała gatunek. Osobnicy bez brwi, jeżeli w ogóle tacy byli, na pewno częściej ginęli z rąk drapieżników, gdy podczas ucieczki pot zalewał im oczy i nie dostrzegali ich w porę.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych