Jednakże jeśli poduszka byłaby wielkości roztocza?
Napisano 28.10.2014 - 20:33
Gdzie mogę oglądnąć 4 sezon Gry o tron - bo wreszcie dojrzałem (chyba dlatego, że w wziąłem się w końcu za książkę)
Na darmochy.pl coś się porobiło i mój ulubiony "odtwarzacz" played.to się zbuntował i nie odtwarza
Do pozostałych nie mam jakoś zaufania, bo albo są limitowane czasowo albo strasznie przycinają.
Szukam więc zamiennika - no chyba, że oprócz played.to macie jakieś sprawdzone "odtwarzalnie" - takie żebym mógł bez nerwów przynajmniej jeden odcinek zaliczyć (chociaz zwykle oglądam 3-4 na raz)
Napisano 30.10.2014 - 10:25
Poszukuję animacji przedstawiających Układ Słoneczny, najlepiej oddający rzeczywisty układ planet względem siebie i Słońca. Macie coś ?
Napisano 30.10.2014 - 12:21
Tutaj masz taką symulację. tylko ustaw prędkość na bardzo małą. Czas można cofać przesuwając myszką planety:
http://www.gunn.co.n.../retrograde.xml
Orbity są przedstawione w skali, dlatego przy widoku w którym orbita plutona mieści się w ekranie, poniżej orbity marsa nie widać planet, trzeba powiększyć aby zobaczyć ziemię i planety wewnętrzne. W sierpniu 2016 ziemia, wenus, słońce i jowisz znajdą się na jednej linii. Ustawienie się 8 planet na jednej linii pojawi się dopiero w 2169 roku
Napisano 30.10.2014 - 12:56
Dziękuję. Zazwyczaj tego typu animacje ukazują US w 2D. Ja szukam takiej, najlepiej w trzech płaszczyznach, żeby było widać jak jakich orbitach poruszają się planety. Chodzi mi o to, czy wszystkie planety są na tej samej "wysokości" ? Żeby zobrazować o co mi chodzi stworzyłem rysunki.
Czy planety poruszają się mniej więcej po takich orbitach ?
Czy może po takich ?
Nie wiem czy jest to zrozumiałe....
Napisano 30.10.2014 - 13:08
A... Coś takiego. Planety zasadniczo niewiele odchylają się od średniej płaszczyzny układu. Dla plutona jest to 30 stopni kątowych.
zobacz tu:
http://www.solarsystemscope.com/pl
Wybierz opcję realistyczny model i przesuń tło aby zmienić kąt patrzenia. Gdy ustawisz układ płaszczyzną, zobaczysz jakie są odchylenia. Zaznaczyli tam też kilka komet i planety karłowate.
Napisano 30.10.2014 - 13:27
Superancko, o to mi chodziło własnie. Ciekawe, dlaczego planety nie są bardziej odchylone od płaszczyzny, np jak na drugim moim rysunku tylko w miarę równo.
Chciałbym taką tapetę na pulpit. Ruchomą.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych