Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Mastiff.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Za Panem Józkiem - SPORT !

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy zdrowe jest ogrzewanie na podczerwień?  Znacie jakieś opinie?

Użytkownik Aidil edytował ten post 25.01.2015 - 15:35

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam trochę dziwne pytanie. Czy to prawda że nie wiadomo czemu lód jest sliski?
http://m.wyborcza.pl...le____nikt.html

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem, ale kiedyś słyszałem, że gdyby puścić hokejowy krążek po idealnie czystej tafli lodu, bez żadnych dziurek, górek, itp to ten krążek nigdy by się nie zatrzymał, ale nie wiem czy to prawda.

.

Equilibrium

• Tematów: 43
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Heh, nie wiem czemu śliski ale.. według mnie pod wpływem tarcia zamienie sie w wodę i dlatego :D

Daniel - rozbawiłeś mnie :P

Aidil, każde ogrzewanie to podczerwień :)

Użytkownik Führer edytował ten post 22.02.2015 - 19:51

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najprawdopodobniej śliskość jest związana z właściwościami fazy granicznej - warstwa stykająca się z powietrzem oddziałuje słabiej niż warstwy głębsze, w efekcie kilka warstw powierzchniowych ma większa ruchomość, są jak gdyby półpłynne, mają zwiększoną plastyczność. Natomiast śliskość różnych powierzchni lodu w różnych warunkach może wynikać z tego jaka jest wielkość mikrokryształów.

Nota bene za sprawą napięcia powierzchniowego faza graniczna woda/powietrze ma właściwości ciekłego kryształu, co z kolei sugerowałoby że podczas zamarzania między regularnymi kryształami może powstawać dodatkowa faza amorficzna.

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Heh, nie wiem czemu śliski ale.. według mnie pod wpływem tarcia zamienie sie w wodę i dlatego :D

A no właśnie chyba nie... wspomniany krążek lub pusta(lekka) puszka aluminiowa nie wytworzą takiego tarcia aby stopic lód.

Najprawdopodobniej śliskość jest związana z właściwościami fazy granicznej - warstwa stykająca się z powietrzem oddziałuje słabiej niż warstwy głębsze, w efekcie kilka warstw powierzchniowych ma większa ruchomość, są jak gdyby półpłynne, mają zwiększoną plastyczność. Natomiast śliskość różnych powierzchni lodu w różnych warunkach może wynikać z tego jaka jest wielkość mikrokryształów.

Nota bene za sprawą napięcia powierzchniowego faza graniczna woda/powietrze ma właściwości ciekłego kryształu, co z kolei sugerowałoby że podczas zamarzania między regularnymi kryształami może powstawać dodatkowa faza amorficzna.

Coś właśnie o tym czytałem ale no właśnie PRAWDOPODOBNE... dziwne to trochę bo lód tak pospolity a ma tajemnice. 

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ogólnie woda jest tak pospolita ,a ma w sobie wiele ciekawostek fizyczno-chemicznych. 

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Krążek by się nie zatrzymał gdyby nie było lodu ani powietrza, czyli próżnia. Jak jest jedno albo drugie to zatrzyma się. Lód, nawet najgładszy z możliwych zawsze będzie powodował tarcie.

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Od jakiegoś czasu kopie mnie prąd, bo najwidoczniej jestem naelektryzowany. Za każdym razem jak wysiadam z auta i chwytam drzwi, to mnie kopie. Nawet przez ubranie. Ostatnio zacząłem zamykać drzwi butem i też czuje, że mnie kopie. Co mam zrobić, bo zaczynam popadać w paranoje i boję się chwytać za klamki różnych drzwi :/

P.S. to poważne pytanie, proszę się nie śmiać. Jestem pełnoletni i nie ma zamiaru trollować.

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Connor spróbuj uziemić auto poprzez takie paski co ciągną się po ziemi za autem.

http://sklep.auto-ba...ecany-48cm.html

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Connor spróbuj uziemić auto poprzez takie paski co ciągną się po ziemi za autem.

http://sklep.auto-ba...ecany-48cm.html

Ale według mnie to wsiowo to wygląda :/

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wiem że wsiowo :)

Ewentualnie spróbuj płynu antyelektrostatycznego  i spryskaj nim fotele, możesz też ubrania wyprać w jakimś płynie antyelektrostatycznym. zmieniałeś ostatnio pokrowce na fotelach czy coś? długo to się dzieje?

Jeśli to nie pomoże to problem może być gdzieś w instalacji elektrycznej auta.

Connor.

Kings Never Die

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No czytałem teraz trochę o tym. To się dzieje od niedawna. Tydzień może. Nic nie było zmienione, stało się to "nagle".

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zmień płyn antyelektrostatyczny (płyn do płukania ) na  inny. Ewentualnie naucz się z tym żyć.Zdazyło sie Ci już  (pozornie bez powodu) resetować, zawieszać czy psuć małe, mobilne urzadzenia cyfrowe??

PS co zmieniło sie w twoim zyciu. Stres czy pranie?Mógł aktywować się talent typu SLI.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych