Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Mechaniczne zegarki zrobione z dobrych materiałów i zbudowane tak, że się nie rozlecą po roku, muszą swoje kosztować. Koledzy sobie nie zdają sprawy też z nakładu pracy przy wykonywaniu zegarków mechanicznych ręcznie. Zegarki z ekstremalnie górnej półki kosztują dużo ze względu też na złożoność konstrukcji i ilość tzw. komplikacji. Przykładowo:

A jak ktoś chciałby zobaczyć proces ręcznego skladania zwykłego zegara na biurko czy kominek, to proszę bardzo:
https://www.youtube....dgQq80Ryx-beOli

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obawiam się że tańsze zegarki są solidniejsze. Mam kilka zegarków mających po kilkanascie, kilkadziesiąt lat dziłających w warunkach o których taki zegareczek w cenie domu może tylko śnic. I to w najstraszniejszych koszmarach.  Praca na budowie , szlify motocyklem,upadek z dachu ,odpadniecie od ściany w kamieniołomie (z 2 pietra wysokości i efektowne spadniecie z właścicielem w krzaki) czasie  udział w dziesiątkach  akcji strażackich, w tym  taplanie się w bagnie,wpadniecie w szambo itp. Mam wrażenie że w przypadku tak skomplikowanego zegarka "trwałość" jest tylko wywołana tym że nie jest poddawany żadnym stresom, a wiekszość czasu spędza w specjalnej szafce na zegarki udającej powolny ruch ręki (by mechanizmy zegarków nie zastały się jednym położeniu i automaty się nakręcały).

v12_python_szafa_na_zegarki_01.jpg

Zegarek mojego taty ma ponad 40 lat, używany był ok 16 lat  , resztę przeleżał na strychu w koszmarnych warunkach cieplnych. Chodzi do dziś.nigdy nie był u zegarmistrza. Wyprodukowano go w ZSRR.

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bez przesady że tanie zegarki są trwalsze od tych po milion. Wiadomo że są dobre i wytrzymałe modele zwłaszcza kiedyś takie robili.

Nie miałem do czynienia z takimi mega drogimi ale trudno uznać że zegarki np. z tej firmy są słabe

http://www.luxurybaz...nold___Son.html

Użytkownik Wszystko edytował ten post 06.12.2015 - 17:00

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam pytanie. Mam tego laptopa http://www.testit.pl...tel-hd-graphics

Wie ktoś może czy on ma dwa sloty na pamięć ram czy tylko jeden? chciałbym dorzucić mu trochę pamięci tak aby miał co najmniej te 4gb. 

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W tym Arnoldzie & Son  jest  potencjalnie  słaby punkt:bardzo wielka i mocno odstającą główka (koronka naciagu). Zdejmujesz sweter lub kurtkę z ściagaczem  i główka może się wplatać w nici i uszkodzić mechanizm zegarka przez skrzywienie wałka naciągu . Albo prozaicznie zbiera sie tam zawsze brud

.

Wygląd daje radę   :)

Poza tym nie wiem czy wiesz ale wszystkie droższe zegarki z "komplikacjami" można uszkodzić przez prozaiczną "zwykłą" obsługę zegarka.np Nie zmieniamy daty ja w datowniku (wszystkie miesiące zazwyczaj mają wg zegarka 31 dni)między godziną 22 a 2 w nocy. Właśnie w tych godzinach zegarek sam zmienia datę.Inaczej łatwo uszkodzic mechanizm.

Bez przesady że tanie zegarki są trwalsze od tych po milion.

A ja myślisz co jest trwalsze : Bugatti Veyron (2500 000 $) czy trzydziestoletni Landrover? Zakładamy ekspolatacje w naszym klimacie , na naszych przęcietnych  drogach , na dostępnej w Polsce benzynie. "Taniuszek" pobije go jak chce albo nawet prozaiczny VW Golf jest bardziej przystosowany do normalności.

Przy tych bardziej skomplikownych machanizmach wizyta  u zegarmistrza co pare lat jest po prostu zalecana.

Załączone grafiki

• Arnold_Hornet_James_Cook_Set_Botany_Bay_1H6AP_D05A_C60B_.jpg

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Słuchajcie, mam do wyboru dwa telefony. Obydwa są dość nowe(z tego roku, I i III kwartał) i ciężko znaleźć więcej opinii. A wiem, że są tu osoby, które coś tam wiedzą.

Który lepszy:

Huawei y6 czy Nokia Lumia 640?

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze tyle że jakby zwykłe zdjęcie swetra i pare zaplątanych nitek miało by uszkodzić mechanizm to ludzie którzy noszą takie zegarki by musieli latać z nimi co chwile do naprawy. Widocznie mechanizm musi być na tyle mocny że jakaś nitka mu krzywdy tak łatwo nie zrobi.
Veyrona wypuścili na rynek w 2005 więc nie zdążył się zestarzeć ten model. Po za tym też musi wytrzymać sporu skoro osiąga ponad 400 km na godzinę.
Po za tym są zegarki z omega planet ocean co mają wytrzymać ciśnienie nawet 1200m więc muszą być solidnie zrobione.

Jeśli chodzi o telefon to ja bym brał huaweja, choć jak na te czasy to parametry nie powalają.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.12.2015 - 17:53

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o telefon to ja bym brał huaweja, choć jak na te czasy to parametry nie powalają.

Ale to, że jeden z tych telefonów mogę wziąć za 3zł, już powala. :szczerb:

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W jakiej sieci będziesz to brał?

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Plus, ale obsługiwać mogę dwie sieci bodajże, tylko nie pamiętam który z nich ma funkcje dwóch kart sim.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 07.12.2015 - 20:58

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A masz na siebie coś cyfrowego polsatu?

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie, z tym nic.

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A w jakim abonamencie będziesz to brał?

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

70zł na miesiąc, ale darmowe smsy i rozmowy + 5gb internetu.

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha. potarguj się, powinieneś ugrać abon w okolicach 60 zł.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych