Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1125 odpowiedzi w tym temacie

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy nie przyszło Wam do głowy że świat jest nieskończenie wielki? Że nie ma granic w Micro i Macro kosmosie? Że to tylko my i nasz rozum próbujemy usilnie nadać czemuś wielkość i granice żeby umieć to zrozumieć? A w rzeczywistości pyłek kurzu jest nieskończenie ogromnym światem?

S7

Z naszego punktu widzenia pyłek jest skończony. Ma swoją masę i objętość. Niektórzy, porównują świat mikro (czy może nawet NANO :) ) do widzialnego makro.

Ale mam wrażenie iż im głębiej się przyglądasz, tym różnice są większe.  Kiedyś porównywano orbity elektronów wokół atomów, do planet krążących dookoła słońc. Dziś wiemy że elektrony nie koniecznie muszą krążyć. Mogą się pojawiać i znikać  w okolicach orbity. Fizyka kwantowa, burzy podobieństwa pomiędzy mikro (nano) i makro światem.  Przynajmniej na poziomie, jaki jestem w stanie ogarnąć. :szczerb:

Hipoteza iż Wszechświat jest ogromną projekcją świata atomów, kwarków i innych takich, jest kusząca. Ale im głębiej w las tym więcej drzew.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 03.01.2017 - 21:54

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pytanie do posiadaczy systemu win 7, korzystających z przeglądarki Firefox i zaglądających na Facebooka.

Od jakiegoś czasu, zarówno na laptopie (z którego korzystam od ubiegłych wakacji), jak i na komputerze stacjonarnym (z którego korzystam dopiero jakieś 2-3 tygodnie) zauważyłem, że podczas przeglądania FB właśnie (i właściwie tylko wtedy), przeglądarka się buntuje, co skutkuje albo jej gwałtownym zamknięciem albo zawieszeniem. Zazwyczaj nie towarzyszą temu żadne komunikaty ale kilka razy pojawiła się informacja systemu, że "sterownik ekranu przestał działać" (albo "utracił sprawność" - nie pamiętam w tej chwili).

Raz, na komputerze stacjonarnym, miałem nawet przypadek, że przeglądarka padła pomimo tego, że tylko pracowała w tle (z włączonym, a jakże Facebookiem), bo ja w tym czasie pracowałem na innym programie.

Objawiło się to nagłym zniknięciem obrazu na monitorze i informacja o sterowniku, co to działać przestał.

Ktoś, coś?

Bo zaczyna mnie to irytować powoli.

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kuknij tutaj ;) może coś pomoże

https://support.micr...r-windows-vista

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nieużywam firefoxa pod windą, ale kiedyś słyszałem o podobnym problemie. Spróbuj wyłączyć akcelerację sprzętową: Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale ta akceleracja do czegoś jest potrzebna chyba? Czy tylko do gier?
W sumie, to nawet mój program chyba z niej korzysta - jeśli tak, to nie jestem pewien czy chciałbym go jej pozbawić - no chyba, że on korzysta z jakiejś swojej akceleracji, niezależnej od tej windowsowskiej.

edit:

aaa...

Chodziło Ci o akcelerację przeglądarki? "Korzystaj ze sprzętowego przyspieszania, jeśli jest dostępne"?

Użytkownik pishor edytował ten post 12.02.2017 - 18:52

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do szybszego wyświetlania strony w firefoxie i chyba wyświetlania  wideo playerów   w youtubie. Tak to jest niezależna akceleracja i to w samym firefoxie ją ustawiasz.Może spróbuj zainstalować jako drugą przegladarkę np klona Firefoxa pt Palemoon. Light Firefox czy  Cyberfox. Sprawdź też czy nie pomoże aktualizacja sterowników do karty graficznej.

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To teraz moje pytanie:

Czemu Alis wyrzuca swoje lewackie poglądy na forum, skoro powinna być bezstronnym moderatorem ? zachowuje się jak ostatnia lewacka kukiełka, jest bardzo stronnicza - nie patrząc, że np stary kawaler pisior, czy pishor czy jak mu tam, zaczął mnie obrażać, bo chciał zabłysnąć na sb - ja mu oczywiście odpowiedziałem, bo przecież można jedno znieważenie przyjąć, drugie, ale skoro brnie w to dalej, to co dawać się jakiemu staremu zakompleksionemu typowi obrażać ? a ona zobaczyła tylko to ŻE JA MU ODPOWIEDZIAŁEM !! nie jego zaczepki, tylko moją odpowiedź (bez przekleństw, obrażania itd, bo to że pishor jest stary, to fakt - wystarczy zobaczyć fotę jaką wrzucił)  a ta Pani pseudo moderator zachowuje się, jak te pseudo politycy z Unii Eu. 

Moje pytanie, czemu ? dla czego ? a do Ciebie kobieto z dziwnym zdjęciem  ( tak, mówi to facet ze zdjęciem żaby!) ogarnij swój beret. 

@Żaba.

Sprawdziłam logi z sb i widzę ewidentnie, że pierwszy zacząłeś obrażać użytkownika pishor.

Mało tego, w tymże poście obrażasz i Alis i pishor ponownie. Przykro mi ale jestem zmuszona dać Ci upomnienie.

obraza.gif

TheToxic

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

PS Palemoon jest naszybsza znaną mi przegladarką. Warto mieć ją mieć na starszych kompach.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dzięki Noxili.

Wyłączyłem na chwilę tą akcelerację na laptopie ale faktycznie - przeglądarka zaczyna mulić za bardzo - nie wiem czy skórka za wyprawkę mi się opłaci.
Chyba już wolę żeby mi co jakiś czas wywalało FB niż żebym się cały czas irytował, że wszystko się przycina :D

Co do sterowników, to potraktuję je jako ostateczność - jeśli nie znajdę innego rozwiązania typu "kliknij to czy tamto".

A klony przeglądarki? Pomyślę.

Na razie szukam rozwiązania żeby na zwykłym Firefoxie to działało.

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja mam pytanie, bo nie wyswietla mi sie shoutbox i pierwszy raz takie cos widze, mieliscie juz tak kiedys? Jak zaradzic temu problemowi?

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up na komputerze czy na telefonie?

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Blancik a może po prostu sobie zwinąłeś pasek z sb? :D

Książe Zła.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na komputerze

Nie zwinalem go bo go zupełnie nie ma xD Albo całkiem juz zeswirowalem albo nie wiem już sam xD

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zrób screena, dołącz grafikę i zobaczymy coś tam zmajstrował :P

Książe Zła.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano