A gdzie masz pod portalem napis:
paranormalne.pl?
Spróbuj ręcznie wpisać:
www.paranormalne.pl/index
Napisano 15.02.2017 - 11:42
A ja ma takie zagadnienie dla was.
Otóż sprawa dotyczy SMSów.
Zdarza mi się co jakiś czas, że wymieniając smsy z moją mamą - z nikim innym mi się to nie przytrafiło - jakaś wiadomość się 'zaplącze',' pomiesza' z jakąś inną sprzed paru miesięcy, albo nawet z jakąś inną, obcą.
O co dokładnie chodzi? A no o to: (podzielę się tą fascynującą korespondencją )
Napisałam dzisiaj do niej tak:
"Wiem, widzę na bieżąco. U nas na Bemowie jest lepiej, bo nie ma tylu domów jednorodzinnych"
Co otrzymała moja mama?
"Wiem, widzę na bieżąco. U nas na Bemowie jest lepiej bo nie ma domoryka, kukurydza, fasola czerwona"
Fajnie, co nie?
Przypuszczam, że ta końcówka to jakiś stary sms do męża z listą zakupów.
Nie pierwszy raz mamy taką sytuację, tyle tylko że gorzej było kiedy mama dostała wiadomość (też pomieszaną) że "przepłakałam całą noc" i nie chciała uwierzyć że to nie ja pisałam
No i na koniec pytanie: Czy zdarzyła/zdarza wam się coś takiego? Czym to może być spowodowane?
Napisano 15.02.2017 - 13:53
Z mojego doświadczenia, takie rzeczy się dzieją, gdy nie wyłączy się, automatycznego korektora/tłumacza.
Napisano 27.02.2017 - 19:54
Pytanie dla dobrego prawnika.
Rozwiedziona matka dwójki dzieci ma zadłużenie na mieszkaniu absurdalnie wysokie (ponad 40 tyś). Cała trójka jest zameldowana w tym mieszkaniu. Starsza córka podjęła pracę i komornik siadł jej na wypłatę (zabiera jej 500 zł miesięcznie) za długi ojca, rozwiedzionego ojca który z tego zadłużonego mieszkania wymeldował się i uciekł do Szwecji gdzie pracuje. Nie wiem czy legalnie czy nie. Młodsza córka która w tym roku będzie mieć 18 lat już dostała pismo z kancelarii komorniczej, ze gdy podejmie pracę również będzie mieć zajęcie komornicze. Nie wiem nic o zajęciu wynagrodzenia byłej żony.
Pytanie:
1. Czy zajęcie komornicze jest zgodne z prawem, jeśli jak to mówił mecenas za życia, dzieci nie odpowiadają za długi rodziców?
Napisano 27.02.2017 - 21:07
Za inne długi nie, ale za czynsz tak.
Zgodnie z art. 6881 Kodeksu Cywilnego za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. Zatem wynajmujący może egzekwować dług również od dziecka najemcy, jeżeli jest ono pełnoletnie, ale tylko do wysokości czynszu i należnych opłat oraz tylko za okres jego stałego zamieszkania (niekoniecznie zameldowania).
Czytaj oryginalny artykuł na: http://www.czasnafin...w#ixzz4ZuyLna2X
Napisano 27.02.2017 - 21:13
Najważniejsze w tym co napisał Wszystko jest użycie słowa SOLIDARNIE. Jeżeli wyrok sądu na rzecz zapłaty zadłużenia się uprawomocnił, a było w tym wyroku zawarte że dłużnicy odpowiadają/spłacają SOLIDARNIE to wszyscy zameldowani w momencie powstawania zadłużenia są za dług odpowiedzialni.
Pytanie brzmi, kiedy ojciec się wymeldował?
Napisano 27.02.2017 - 22:14
Napisano 28.02.2017 - 10:11
Ja miałam taką sytuację, że miałam wujka, który narobił sobie długów (był niepełnosprawny umysłowo, a banki i tak udzielały mu pożyczek). Kiedy zmarł, wszyscy w mojej rodzinie musieli oświadczyć, że zrzekają się spadku po nim, w przeciwnym razie dostaliby jego długi do spłacenia.
W przypadku długów w rodzinie trzeba się naprawdę dobrze orientować w sytuacji, bo prawo niestety nie jest w Polsce zbyt sprzyjające dla osób, które taki spadek mogą dostać.
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych