Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytania dziwne i zwyczajne

oobe metoda transowa

• Please log in to reply
1125 replies to this topic

Wirowmaker.

Go Beyond! Plus Ultra!

• Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam serdecznie jakiś czas temu ale w tym roku tutaj na forum ktoś założył mega obszerny artykuł z całą analizą która popierała posiadanie broni przez obywateli wiecie koledzy gdzie on może być niefartownie nie wypowiedziałem się w tym temacie u tego autora :D. Porównywał on w nim między innymi poziom przestępczości i morderstw w stanach gdzie broń można legalnie posiadać a także ilość przestępstw powstrzymanych przez prawych obywateli ... to było coś pięknego i nie potrafię tego odkopać :D ktokolwiek widział ktokolwiek wie ?

Przeniosłem post do właściwego tematu.

Alucard

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W dziale opinii jest temat o posiadaniu broni, poszukaj tam, pewnie chodzi o któryś z postów.

http://www.paranorma...-polsce/page-87

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 18.08.2017 - 14:27

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy jest tu ktoś kto ma telefony komórkowe w małym palcu?

Zacznę od początku. Jakiś czas temu miałam kłopot z zasilaniem głównym, mianowicie telefon nie ładował. Postanowiłam, że sama naprawię gniazdo i faktycznie gniazdo działa, ładuje, tyle, że czasem 20 razy komunikuje sygnałem dźwiękowym iż połączyło się z zasilaniem głównym. Działa tyle o ile ale dziś mam nowy kłopot.

Włączam aparat i zniknęła ikona przód / tył. Gdy włączyłam aparat rano miałam czarny obraz więc zamknęłam aplikację, ponownie ją włączam i znów czarny obraz więc zresetowałam telefon. Po resecie, gdy wejdę w aparat mam obraz tylko z przedniej kamery. Weszłam w ustawienia, wyczyściłam dane oraz pliki cache i nadal nic. Nie działa tylna kamera i teraz pytanie co padło w telefonie?

Nie znam się na rootach, na wgrywaniach i flaszach. Jedynie co zrobiłam to wyłączyłam całkowicie aparat i ściągnęłam nową aplikację ze sklepu google. W nowej apce też działa tylko przedni obraz z kamery, tylnego nie widzi. Ustawienia fabryczne odpadają bo gdy wejdę w nie mam komunikat iż "Urządzenie zostało zatrzymane" i przekierowuje mnie do panelu głównego. Telefon na gwarancji więc pewnie poradzicie aby go oddać, tylko, że będzie w serwisie aż 14 dni roboczych!

Więc jeśli ktoś potrafi zrobić tutorial dla ćwierćinteligentnych (czyli ja) zapraszam na pw.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdzie jest Pishor i Alis?

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co było przed Wielkim Wybuchem? Wielkie Nic?

A kto lub co dało iskrę do Wielkiego Wybuchu? Bo skoro dało taką iskrę, to musiało już istnieć przez początkiem Wszystkiego. Czyli początek Wszystkiego nastąpił wcześniej.

To śmieszne, gdy się w ogóle o tym myśli, nie posiadając z natury umysłu zdolnego objąć takie zagadnienia.

#921 Gość_Asriel

Gość_Asriel.
  • Tematów: 0

Napisano

Mam jedno pytanie, związane z forum. Po co tacy full sceptycy (np. Wszystko) siedzą na tym forum?

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z ciekawości.

Bo można tutaj fajnie i na poziomie porozmawiać.

Bo forum ma bardzo różnorodną tematykę.

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Serio? Ale tak serio zadajesz takie pytanie?

Czy w regulaminie jest gdzieś zapis, że użytkownicy muszą być zwolennikami? Czy trzeba wierzyć w zjawiska paranormalne, żeby o nich dyskutować?

Nie.

Sam się dziwię, że to piszę, mimo że pisałem to chyba sto razy i dalej nie dociera :facepalm:

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

1. Czy gdyby Elvis żył to czy by jedząc bigos miał ochotę najpierw wyjeść kapustę a potem ułożyć ludzika z grzybów i kiełbasy?

2. Czy Kadafiego zabito dlatego, że zagrażał interesom amerykańskich korporacji? 

3, 

Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 22.08.2017 - 21:42

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam jedno pytanie, związane z forum. Po co tacy full sceptycy (np. Wszystko) siedzą na tym forum?

Po to żeby z tego forum nie zrobiło się kółko wzajemnej, paranormalnej adoracji.

To jest wartość dodana forum o nazwie Paranormalne. Nie ty pierwszy się zdziwiłeś. :szczerb: 

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Asriel, poważnie to pytanie zadałeś?
Odpiszę wklejając to co napisałem niedawno komuś na forum.

To akurat jest prostsze niż 2+2. Nie trzeba wierzyć w te zjawiska, żeby się nimi interesować. Są ludzie których tutaj poznałaś, którzy fascynują się takimi zjawiskami, ale nie wierzą. Nie ma polskich forów o takiej tematyce przeznaczonych dla sceptyków, więc wszyscy siedzą tutaj. Poza tym, tzw zjawisk niewyjaśnionych są setki. Na pewno wśród nich są takie w które ty nie wierzysz. Więc tobie też mogę postawić zarzut, dlaczego tutaj siedzisz. Zdajesz sobie sprawę, że wielu księży nie wierzy w adama i ewę? Więc dlaczego są księżmi?

I co z tym telefonem thetoxic? W innym temacie pisałaś, że do naprawy oddałaś.

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, oddałam na serwis.

Zadzwoniłam na infolinię play aby sprawdzić, czy mam gwarancję. Telefony w sieci są objęte 24 miesięczną gwarancją więc oddałam bezpośrednio do sklepu LG. Tak się złożyło, że serwis mam bardzo blisko domu. Za 14 dni kalendarzowych mam odbiór.

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Staniq

Tak po ludzku mówiąc, nie bardzo wiadomo. Wydaje się że dopóki nie uda się opracować teorii wielkiej unifikacji, trudno będzie sięgnąć choćby teoretycznie dalej niż milisekundy po punkcie 0. Mamy oczywiście liczne dowody wskazujące na to jak bardzo kiedyś wszechświat był gorący i gęsty (w rozkładzie najdalszej materii widać ślady po falach dźwiękowych rozchodzących się gdy kosmos był pełen materii), ale dość oczywiste jest dla wszystkich, że pewnych zależności nie możemy po prostu przeciągnąć w tył, bo wyjdzie nam zero albo nieskończoność. Wychodzi więc na to że wiemy że wszechświat rozszerza się począwszy od stanu bardzo gęstego i bardzo ściśniętego, ale nie bardzo wiemy co było wcześniej.

Dawniej obowiązywała koncepcja pierwotnej osobliwości i początku czasu. Była sobie pierwotna osobliwość w stanie 0 wymiarowym, posiadająca gigantyczną masę, która sobie wybuchła, i od tego momentu pojawiła się przestrzeń oraz od tego punktu zaczął biec czas. Przyznasz chyba że ten pomysł brzmi raczej jak unik - jeśli wcześniej czasu nie było to automatycznie załatwia to wszystkie pytania o to co było wcześniej.

Obecnie rozważa się różne koncepcje, na przykład wszechświat cykliczny - czasoprzestrzeń rozszerza się, dociera do pewnego punktu a potem zaczyna się kurczyć. Kurczy się do stanu osobliwości, która potem znów wybucha i tak dalej. W tej koncepcji masa i równoważna jej energia istniałyby od zawsze, generując cyklicznie kolejne wszechświaty. Nie bardzo wiadomo co by miało powodować kurczenie wszechświata, bo grawitacji od materii jest na razie za mało, ale trudno wykluczyć istnienie jakiegoś jeszcze oddziaływania podstawowego. Problem polega na tym, że nie bardzo się da tej koncepcji potwierdzić - skurczenie do osobliwości powinno tak przemielić materię, że nie zostanie śladu po poprzednim cyklu- chyba że osobliwość nie jest tak absolutna. Pewne koncepty mówią, że z powodu efektów kwantowych materii nie da się zgnieść do zera i nawet czarne dziury nie zawierają we wnętrzu osobliwości; łącząc to z próbami rozwiązania paradoksu informacyjnego można sugerować, że jakaś "pamięć" o poprzednim cyklu powinna się zachować w składzie materii lub w podstawowych parametrach przestrzeni. Ale aby tą kwestię opracować musimy mieć sposób przejścia od opisu makroskopowego do kwantowego.

Druga ciekawa koncepcja opiera się na energii próżni i fluktuacjach kwantowych - próżnia nie posiada zerowego zagęszczenia energii, dokładne wyliczenia pokazują że energia próżni jest niewielka ale dodatnia. Zgodnie z teoriami kwantowymi a zwłaszcza zasadą nieoznaczoności, możliwa jest spontaniczna kreacja w przestrzeni pewnych cząstek, tzw cząstek wirtualnych, mających różne osobliwe właściwości (np. ujemna masa). Ich obecność wpływa na pewne efekty fizyczne, na przykład zmienia wartość stałej żyromagnetycznej, oraz generuje promieniowanie Hawkinga, czyli ubytek masy czarnych dziur. Ich powstawanie zostało potwierdzone doświadczalnie przy pomocy efektu Casimira.

Takie wirtualne cząstki niemal natychmiast po powstaniu zanikają, dlatego nie naruszają zasady zachowania materii i uśredniony stan próżni to brak materialnych cząstek i lekko podwyższona energia. Jeśli jednak uda się zwiększyć poziom energii w próżni, można wygenerować nowe cząstki o dużo większej trwałości. Parę lat temu udało się wygenerować w próżni kilka fotonów podnosząc energię cząstek wirtualnych.

No i tutaj pojawił się pomysł wprawdzie elegancki, ale też niewyobrażalny - cały nasz wszechświat jest kwantową fluktuacją. Najpierw istniała jakaś n-wymiarowa przestrzeń o dużo wyższym poziomie energii, w której mogło dochodzić do kreacji. Po odpowiednio długim czasie wykreowany został zalążek wszechświata - skupisko niezwykle gęstej materii zanurzone w bąblu przestrzeni o mniejszej ilości wymiarów. Wewnątrz takiego bąbla energia przestrzeni jest niższa. Oczywiście prawdopodobieństwo takiego stanu jest samo w sobie nikłe - im większa masa tym mniejsze. Ale jeśli dysponujemy odpowiednio duża przestrzenią, i poczekamy na prawdę długo, to każda rzecz o skończonym prawdopodobieństwie musi w końcu zajść.

W tej wersji przed wielkim wybuchem istniała sobie n-wymiarowa przestrzeń kipiąca możliwościami kreacji. Przestrzeń ta sobie trwała, i trwała, i trwała, i trwała... i tak przez googolpleksy lat, aż wreszcie fluktuacje wygenerowały bąbel naszego wszechświata na zasadzie czystego, przypadkowego prawdopodobieństwa.

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Opis zadowalający, choć pytanie i tak pozostaje... Dzięki.

asbiel.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@Staniq

Also tagged with one or more of these keywords: oobe, metoda transowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych