Napisano 06.09.2017 - 17:12
Napisano 07.09.2017 - 11:36
Suszymy grzyby naturalnie, czyli na blasze wyłożoną papierem układamy grzyby i wystawiamy na słonce, jeśli słońca nie ma odstawiamy na strych koło kominka gdzie jest sucho i gorąco. Nie posiadam suszarki bo mi to najzwyczajniej na świecie niepotrzebne ale miło widzieć opinie innych, zawsze w pierwszej kolejności biorę do serca negatywne opinie niż pozytywne jeśli mam już coś zakupić. Nie wierzę w cudowność produktu, przynajmniej mile się zaskoczę niż gorzko rozczaruję.
Napisano 27.09.2017 - 15:37
Mam bardzo pilne pytanie.
Właśnie straż miejska w mojej miejscowości ostrzegała ludzi przez megafon, że odkryto bakterie e-coli w wodzie. Czytałem trochę na necie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na:
1.Jaki jest czas wystąpienia pierwszych objawów od momentu zatrucia? Czy jak np zatrułbym się rano czy już byłyby objawy?
2.Co z myciem rąk, twarzy?
3.Czy bieżąca woda z kranu, ale ciepła/gorąca też będzie do niczego niezdatna?
Napisano 27.09.2017 - 17:54
3.Czy bieżąca woda z kranu, ale ciepła/gorąca też będzie do niczego niezdatna?
Możesz spłukiwać w toalecie.
Woda po przegotowaniu jest bezpieczna. Naczynia sparzone wrzątkiem również. Naczynie umyte pod kranem sa potencjalnie niebezpieczne do momentu sparzenia.Niektóre zmywarki mają "tryb sanitarny"- myją praktycznie wrzątkiem 90stopni.
A tak naprawdę dowiedz się co się dzieje.
Zadzwoń do "wodociagów". Zobacz czy nie ma jakis ogłoszeń na popularnych miejscach. Zazwyczaj natychmiast jest realizowana procedura odkażania. Czasem nie można normalnie uzyc wody czasem musisz spuścić troche wody wszystkimi kranami by woda z odkażalnikiem (chlor lub ozon) przeszła przez dana rurke.
2.Co z myciem rąk, twarzy?
Ja na takie sytuacje mam zapas wody w baniakch 5l w piwnicy.
Wolał bym się nie myć niż mieć infekcje oczu .
.Jaki jest czas wystąpienia pierwszych objawów od momentu zatrucia? Czy jak np zatrułbym się rano czy już byłyby objawy?
Zalezy od odmiany ale infekcje jelitowe już raczej tak.To najszybciej rozmnazajaca się bakteria świata.
Pozat ym jest od groma odmian tej bakterii. W wiekszości niezbyt groźne. Zazwyczaj bakterie w wodzie oznaczaja tylkoze do wodociagów dostały sie fekalia.
Napisano 28.09.2017 - 05:59
Woda po przegotowaniu jest bezpieczna.
Też tak myślałem, ale komunikat brzmi:
"nie nadaje się do spożycia nawet po przegotowaniu"
Dlatego się zdziwiłem, bo e-cola podobno ginie w temperaturze 60-70st.
Co więcej, inspektor sanitarny nie powiedział czym woda została zatruta, informacje o e-coli ogłosiła straż miejska sama z siebie.
Napisano 28.09.2017 - 18:45
Czyli fekalia w wodzie.W takim przypadku nikt nie pozwoli ci na spożycie wody.
Ale czemu nie można przegotowanej? Przecież w temp 100st ginie większość bakterii, z tych co znam, to tylko gronkowiec wytrzymuje temperaturę wrzenia. W dodatku zatruta jest woda w całym mieście, z trzech różnych przepompowni, to blisko 50tyś osób, wydaje mi się, że to dość "spory" zasięg jak na przypadek.
Napisano 28.09.2017 - 19:35
Bo jak by pozwolili to można by było ich pozwać.A osoby odpowiedzialne miały by "prokuratora na karku".
Przecież w temp 100st ginie większość bakterii
Większość .Ale nie wszystkie..W populacji ludzkiej wystepuja nosiciele niebezpiecznych chorób. Żadna inna populacja w świecie zwierząt nie ma takiego odsetka noisicieli chorób niebezbiecznych dla pozostałych osobników z populacji.Chcesz sie przekonać czy tam nie było np cholery (wystepuje już na Ukrainie), lekoodpornej gruźlicy czy innej dzumy?
Woda jest badana na obecność E.Coli bo..bakteira ta i wystepuje w jelicie grubym wszystkich ssaków. To jest popularny test czystości wody.Według stosowanych w
Polsce kryteriów w 100 ml wody podawanej do sieci wodociągowej nie może być ani jednej komórki bakterii uznanych za wskaźnikowe. Obecność E.coli to po prostu wskaźnik że woda jest skażona. I moga byc(ale nie musza) inne, juz smiertelne czynniki.
Poza tym pozwolisz oficjalnie taką wode pić po przegotowaniu a na 100%, 99% populacji zacznie myć kubki woda nieprzegotowaną. :)No i popularny czajnik bezprzewodowy utrzymuje temp 100 tylko w części objetości i przez chwile. Bezpieczne jest gotowanie w czajniku na gazie utrzymując jakieś co najmniej 30 s .Profesjonalne systemy autoklawowe to temperatura pary nawet 300 stopni.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych