Kto zna jakiś film lub program poruszający tematykę tego gdyby nagle zabrakło prądu na dużą skalę?
Był ostatnio (jakiś tydzień, dwa temu) fabularyzowany dokument, bodajże na Discovery lub National Geographic poświęcony dokładnie tej kwestii - nagły i długotrwały brak prądu na dużym obszarze USA. Niestety, nie pamiętam tytułu.
Teraz ja.
Ostatnio, na fali rozgorączkowania problemem pijanych kierowców, toczą się różne dyskusje w mediach. W jednej z nich, bodajże rzecznik policji (taki łysy) przedstawił argument dotyczący "wczorajszych" kierowców (osób, które wsiadają za kółko, po imprezie odbytej poprzedniego dnia).
W skrócie, chodziło o to, że nie mają oni problemu żeby kierować samochodem po odespaniu, powiedzmy ośmiu godzin po imprezie (która miała miejsce dzień wcześniej) ale gdyby ta impreza odbyła się tego samego dnia, to nie zdecydowaliby się oni na wyjazd samochodem osiem godzin po jej zakończeniu (tego samego dnia). A przecież jest to dokładnie to samo.
W związku z tym moje pytanie - czy rzeczywiście?
Abstrahując od ilości wypitego alkoholu - czy prawdą jest, że przespanie tych przykładowych ośmiu godzin nie ma zupełnie żadnego wpływu na poziom upojenia alkoholowego delikwenta? Innymi słowy, czy sytuacja kiedy ktoś wypije kilka drinków pomiędzy 8-10 rano, a o godz. 18 wsiądzie za kółko jest identyczna do sytuacji kiedy ta sama osoba wypije te kilka drinków pomiedzy godz. 22-24, a o godz. 8 następnego dnia będzie prowadziła samochód.
Przypominam - nie chodzi mi o kondycję kierowcy tylko o poziom alkoholu w jego organiźmie.