Czy zastanawiałeś się dlaczego Anthony Kiedis, wokalista i frontman rhcp, będąc w długim nałogu heroinowym "oficjalnie" zażegnał używanie heroiny w 2000 roku?
Dlaczego płyta By The Way jest tak zmieniona stylistycznie od reszty dokonań zespołu. Dlaczego Kiedis w 2000 roku ma blond włosy a w 2002 już z powrotem czarne?
Przed trzema dniami na 4chanie był temat o śmierci kiedisa, koleś(który podał się za byłego technicznego) napisał to co będę starał się wam streścić, ponieważ 20 minut póżniej tematu już nie było…
W latach 1999-2001/02 zespół święcił tryumfy po wydaniu Californication, było świetnie tournee po całym świecie, miliony sprzedanych płyt, wywiady .itd
Jednak Kiedis coraz bardziej staczał się na dno. Wg tego użytkownika umarł w 2001 roku w lipcu. Umówił się z dziewczyną w klubie do którego nie dotarł. Znaleziono go w jego mieszkaniu. Zespół był przerażony, stracili przyjaciela z którym znali się prawie od zawsze, atmosferę grozy podgrzewał menager który uprzytomnił członkom zespołu że przecież ciążył na nich kontrakt na następne dwie płyty a stracili frontmana. Gdyby zerwali kontrakt musieliby zapłacić gigantyczną karę wytwórni. Stwierdzili że muszą "coś" zrobić, że to nie może w ten sposób się skończyć, nie teraz. Rozpoczęli poszukiwania wśród krewnych Anthonego kogoś o zbliżonym głosie i wyglądzie. Udało się, znalazł się kuzyn, który miał ciemniejsze włosy ale głos w miarę podobny. Zespół "zaszył się żeby nagrać płytę". Po kilku próbach okazało się że kuzyn potrafi doskonale śpiewać - zespół był uratowany. Kuzynowi wytatuowano identyczne tatuaże i można było stwierdzić że przypomina zmarłego. Jednak żeby nie zapomnieć o "byłym wokaliście" zespół postanowił nagrać Album ku pamięci zmarłego kolegi, nie mogli tego powiedzieć wprost, więc zostawili w albumie By The Way z 2002 roku minimalne wskazówki na temat tego co się wydarzyło. Nie pamiętam dokładnie wszystkiego, ale postaram się przytoczyć co zapamiętałem:
1. Na okładce By The Way jest ukazana kobieta, jednak jest ona niebieska z szarfą na oczach - symbolizuje to zmarłego Kiedisa (Długie włosy były jego znakiem rozpoznawczym jeszcze na płycie Blood Sugar Sex Magik z 1991 roku)
2. Na tylnej okładce jest ukazany zespół w żałobie, istnieje nawet prawdopodobieństwo że znajdują się przy mogile Kiedisa)
3. Album jest dużo spokojniejszy od poprzedników
4. W tekstach na płycie można znaleźć odnośniki do zaistniałej sytuacji:
W piosence By The Way jest nawiązanie do spotkania w klubie
"Standing in line
To see the show tonight
And there's a light on
Heavy glow
By the way I tried to say
I'd be there
Waiting for"
"Stojąc w kolejce
Aby obejrzeć dzisiejszy występ
Światło jest włączone
Świeci mocno
Przy okazji próbuję ci powiedzieć
Że tam będę
czekając na "
w piosence Dosed, w której refren wykonuje John Frusciante gitarzysta zespołu śpiewane jest:
"All I ever wanted was your life."
"Wszystko czego zawsze pragnąłem to twoje życie"
W piosence Midnight słyszymy na początku wyznanie członków zespołu i kuzyna
"Things will never be the same
Still I'm awfully glad I came"
"Sprawy nie będą już takie same
Nadal jestem okropnie zadowolony, że przyszedłem"
W 2007 roku zespół zawiesił na długo działalność ponieważ wypełniły się zobowiązania dla wytworni i zespół stwierdził że jest to za dużo i zbyt długo jak dla nich i nie ma sensu tego dalej ciągnąć .
W 2009 roku "oficjalnie"(z zespołem stracił kontakt w 2008r )odszedł z zespołu John Frusciante, który twierdził że poświęca się karierze solowej, niestety nie jest to prawdą, ponieważ miał dość udawania przed światem że wszystko jest w porządku. Kiedy zespół wprowadzano do Rock'n'roll hall of fame. Zaproszono wszystkich byłych członków zespołu. Johna Frusciante mimo zaproszenia nie było. Oficjalnie mówi się że był zajęty "kariera solową" a nieoficjalnie że nie przyszedł przez ta mistyfikacje w której tkwił przez lata.
Okładki
przód
tył
starałem się streścić jak najwięcej, jednak mogłem coś ominąć, pamięć ludzka bywa zawodna
Użytkownik superstition edytował ten post 16.12.2012 - 08:01