Hej, w zeszłym tygodniu będąc na wakacjach w Polskich tatrach, a dokładnie to w Bukowinie Tatrzańskiej, obserwowałem dziwny obiekt/zjawisko, widoczne było na nocnym niebie przez 3 dni, 16, 17 i 18 sierpnia 2018r. w różnych miejscach na niebie, Bukowina to wieś, więc świateł ulicznych w okolicy mało, niebo było przejrzyste i gwiazdy świeciły strasznie mocno, natomiast ten jeden obiekt był o wiele jaśniejszy od pozostalych gwiazd i świecił na pomarańczowo, po przybliżeniu wyraźnie widać że jest to pierścien. Obiekt na filmie znajduje się w odległości oko 50/60km ode mnie w linii prostej, około 3500-4000 metrów nad ziemią, ale że była to noc, to oszacowanie odległości i wysokości może nie być miarodajne, zwyczajne luźnie moje spostrzeżenie. Chciałbym się dowiedzieć co to jest, bo po prostu mnie sprawa ciekawi, tytuł troche clickbaitowy, ale być może trochę w nim prawdy Film musiałem wrzucić na YouTube bo plik za duży i nie mogłem bezpośrednio tutaj, gdyby ktoś chciał, mogę podesłać bezpośrednio do niego film, postaram się też wrzucić zdjęcia widoku z okna z którego nakręcony został film, z zaznaczonym przybliżonym miejscem obserwacji obiektu w danych dniach. Dodam że wykluczyłem pożar, obiekt ewidentnie był na niebie, nie znajdowało się tam nic co mogłoby się palić, możliwość obecności balonu meteorologicznego raczej też wykluczam, zbyt dziwny rodzaj światła jak i jego kształt, ale kto wie. Dron też to nie był, zbyt daleko żeby był aż tak widoczny, obiekt był naprawdę spory, ponad 2 razy większy od gwiazdy polarnej.
Link do filmu https://youtu.be/CRtpIKOvgdk
Zielone kołko obiekt na filmie, 17.08.2018r.
Różowe kółko - w tym miejscu obiekt był 18.08.2018r.
Niebieskie kółko - miejsce obserwacji obiektu 19.08.2018r.
Użytkownik smieszko edytował ten post 23.08.2018 - 06:56