Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Please log in to reply
607 replies to this topic

waluta.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak przyglądam się waszej rozmowie i fakt ofocjalnie tzn. w podręcznikch mówią że piramidy zdudowali faraonowie ale także słyszałem że piramidy pochodzą z czasów zagłdy atlantydy i że kamienie (skalne bloki) były przenoszone na tak dużą odległość za pomocą siły umysłu czyli telekinezy :brawo:
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

waluta

Jak pokażesz mi dowody, że Atlantyda w ogóle istniała to możemy porozmawiać o tej hipotezie;)

iontz

Tak, jak pisał Aquila, Herodotowi nie należy wierzyć. Gdyby był on dobrym źródłem informacji, to nie musielibyśmy już zastanawiać się jak zbudowano piramidę, bo on to opisał ;)
  • 0

waluta.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słuchaj dowodów jak to się mówi czrno na białym o istnieniu Atyantydy to nie ma, ale wzbyt wielu kulturach, przekazach i mitach pojawia się określenia związane z istnieniem potężnej starożytnej cywilizacji :D
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

waluta

Jak pokażesz mi dowody, że Atlantyda w ogóle istniała to możemy porozmawiać o tej hipotezie;)

iontz

Tak, jak pisał Aquila, Herodotowi nie należy wierzyć. Gdyby był on dobrym źródłem informacji, to nie musielibyśmy już zastanawiać się jak zbudowano piramidę, bo on to opisał ;)

Gdy będą dowody, to nie będzie to już hipoteza :D
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Gdy będą dowody, to nie będzie to już hipoteza :D

No nie wiem:
Metoda naukowa wygląda mniej więcej tak:
Obserwacje wstępne
Budowanie hipotezy
Wykonywanie rzetelnych eksperymentów weryfikujących hipotezę
lub rzetelne zbieranie danych historycznych mających potwierdzić teorię lub jej zaprzeczyć
Przyjęcie lub odrzucenie hipotezy w oparciu o zebrane dane.
Powtarzanie procedury - czyli stała weryfikacja starych i budowanie nowych hipotez, w momencie gdy stare przestają się sprawdzać.

czyli zebranie dowodów to początek. Potem trzeba tylko zintepretować dowody. ;)
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Też prawda :D
  • 0

iontz.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Otóż sam Herodot uważał też, że pracowali tam niewolnicy zmuszani siłą, bo zwyczajnie Grek nie wyobrażał sobie takiego poświęcenia i oddania ludu. Grecy wierzyli, że takie coś można zbudować jedynie przy pomocy siły i tyranii.

Polecam ten link, który już wyżej podałem :)

Uff, nikomu już nie można wierzyć, nawet greckim historykom :mrgreen:
Z treścią linka się zapoznałem, zresztą już wcześniej miałem z tą publikacją styczność. Szkoda, że tak mało osób, zauroczonych "łatwymi i prostymi" wytłumaczeniami szarlatanów i oszustów nie poświęci chwili czasu, nie zobaczy, co mają do powiedzenia uznani naukowcy i nie zrozumie, jak łatwo osoby pokroju Daenikena robią z nich przysłowiowego balona.

Inna sprawa, że jakiś tam element przymusu być musiał - nie wierzę, że tak ot fellahowie poszli i wznieśli Cheopsowi piramidę, bo tak chciał ;)

piramidy pochodzą z czasów zagłdy atlantydy i że kamienie (skalne bloki) były przenoszone na tak dużą odległość za pomocą siły umysłu czyli telekinezy

A ja zawsze myślałem, że nie ma dowodów na istnienie Atlantydy... to tak na marginesie, zresztą, ktoś to już napisał wyżej. A co do telekinezy - widziałem na forum psionika albo dwóch. Może by tak osławiona Gildia zebrała kilku członków i sprawdziła, czy możliwe jest zbudowanie piramidy energią psi :) . Nie żartuję, warto sprawdzić, bo słyszałem, jakich rzeczy mogą oni ponoć dokonywać - nie wiem, na ile to jest prawda, na ile fikcja.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego co wiemy, budowniczowie byli dobrze odżywieni, mieli dość niezłą płacę, warunki w specjalnie wybudowanym "mieście", kto wie, może cieszyli się, że mogą budować coś takiego. Tym bardziej, że to wcale nie była mordęga wymagająca nadludzkiego wysiłku - ot, budowa jak każda inna, tyle że na większą skalę.
  • 0

#144 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Dr Brown odnalazł pod wodą Piramidę w okolicach wyspy Bimini.Według Edgara Cayce tam leżała atlantyda.Zresztą Brown odnalazł ją dzięki opisom Edgara.

Czy to można uznać za dowód??

Jeśli chodzi o sfinksa Aquila.Nie jesteś naukowcem, a Twoje domysły na temat tego co przedsatawiłeś na zdjęciach, jest małowiarygodne:))

A teorii naukowców można zliczać w nieskończoność....są to tylko teorie.
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie "tylko", a "aż". Pseudonaukowcy mają tylko hipotezy, do tego kiepskie. Bazują one najczęsciej na niewiedzy czytelnika, który chłonie wszystko jak gąbka, zamiast sprawdzić gdzieś jak jest faktycznie.
Przykładów jest aż nadto. Piramida z Bimini jest kolejnym takim przykładem. Relacja jednego człowieka uznana za prawdę absolutną :)

Co do robotników... Nie mogli oni pozwolić sobie na własne grobowce, więc budując taki faraonowi, który był bogiem na ziemi, mogli sobie załatwić "miejscówke" w Królestwie Umarłych;) Taki Cheops na pewno się za nimi wstawił ;)

Wszyscy naukowcy uważają, że Sfinks powstał w czasie panowania Chefrena. Teoria(jeśli można o niej mówić z naukowego punktu widzenia) zakładająca, ze powstał dużo wcześniej i miał głowę lwa jest niedorzeczna. Jeśli znajdziemy dowody, że istniała wtedy taka cywilizacja to będzie można się nad tym zastanowić.
Na razie to czysta fantastyka:)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad, te zdjęcia to nie moja teoria, ale podpatrzona na filmie dokumentalnym ;) I dla mnie ma wielki sens :)

I teraz tak: Edgar Cayce (niemalże już jakiś półbóg - prorok wg niektórych) mówi, że Bimini to Atlantyda. A potem jakiś człowiek (Brown) odnajduje tak piramidę i kryształ (!) I potem co? Kryształu nie ma, nie widać, nie słychać (podobno zaginął wraz ze śmiercią znalazcy), piramidy nie odnaleziono ponownie, nie ma jej zdjęć, nie ma wypraw na jej poszukiwania, nie ma niczego (mówiąc w stylu pana Kononowicza).

I pytanie, które zadałeś trafnie to obrazuje:

Czy to można uznać za dowód??

A jak zapatrujesz się na opis Platona, przecież to on jest źródłem całej historii o Atlantydzie. Przecież jego obraz wyspy jest zupełnie różny od wyobrażeń Edgara i Lucyny - skąd się to bierze? Tylko błagam, nie mów, że to Platon miał złe info.
  • 0

#147 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Saladyn;

"Pseudonaukowcy mają tylko hipotezy, do tego kiepskie"

Bo szukają prawdy? Bo nie opierają się na wydumanych wnioskach Pana Prosfesora z Okładki??

Tylko ,że Brown nie jest pseudonaukowcem.Jest takim samym naukowcem jak inni, przecież wklełem stronę z informacjami o nim.Uważasz go za pseudo bo ma odmienne zdanie od Twoich poglądów?? Zabawne lol2.

"co do robotników..." bla bla bla....tak tak...nudziło im się i wielkiemu faraonowi tworzyli monument przez kilkadziesiąd lat...No proszę, jaka nasza cywilizacja jest pyszna..
Ty nawet nie zastanowisz się nad głębszym sensem Pramid i samego sfinksa.

"Wszyscy Naukowcy uważają ,że..." bla bla bla...jacy wszyscy?? hehe...dobre. Gdzie takie deklaracje można znaleść tych wszystkich naukowców??;> aaaaa...chyba ,że naukowcy z innymi teoriami, bardziej odmiennymi nazywasz pseudo...gratuluję.

Tylko jakoś tak się składa ,że nie ma dowodów na to ,że sfinks powstał w tym okresie o jaki Ci chodzi...Oni poprostu nie mają koncepcji i dlatego jak ogląda się programy o egipcie to zawsze jest wspomniana myśl: jedna ta sama: TAK NAPRAWDĘ NIE WIADOMO KIEDY POWSTAŁ SFINKS, NIEKTÓRZY NAUKOWCY UWAŻAJĄ ,ŻE W CZASACH CHEFRENA, INNI ŻE JEST ZNACZNIE STARSZY, JEDNAKŻE NIE MA NA TO DOWODÓW.

Właśnie takie dostaje się informacje niemal z każdego źródła a Ty usilnie twierdzisz, że WSZYSCY NAUKOWCY...i kto tu kogo oszukuje?? hehe

Teoria mówiąca o tym ,że na początku miał głowę Lwa wcale nie jest niedorzeczna.A co, nie zgadza się z Twoimi przekonaniami ?? hehe
  • 0

iontz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ty nawet nie zastanowisz się nad głębszym sensem Pramid i samego sfinksa.

Ja osobiście uważam, że nie ma "głębszego sensu", bo takie tam "zaszyfrowane przekazy" mogę dorobić do wszystkiego, nawet do domu sąsiada. Chyba, że masz na myśli co innego, to zwracam honor.

Teoria mówiąca o tym ,że na początku miał głowę Lwa wcale nie jest niedorzeczna.A co, nie zgadza się z Twoimi przekonaniami ?? hehe

Lwa na faraona jest trudno przerobić. Naprawdę.
Ja za najbardziej prawdopodobną uważam teorię o skałach "przypominających" z wyglądu Sfinksa. Ktoś mógł taką zobaczyć, skojarzyła mu się z lwem i ją przerobił, nieważne kiedy. A co do tego, że powstał ponad 10 000 lat temu to widzę tu jeden "haczyk" - wtedy trwała epoka lodowcowa :)
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bo szukają prawdy? Bo nie opierają się na wydumanych wnioskach Pana Prosfesora z Okładki??

Wiesz, szukanie obiektywnej, niezaleznej prawdy, a szukanie dowodow na prawde taką jaka by sie chcialo zeby byla, to duza roznica.
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A co do tego, że powstał ponad 10 000 lat temu to widzę tu jeden "haczyk" - wtedy trwała epoka lodowcowa

Trwała, ale chyba nie na terenach Egiptu, 12 000-10 000 lat temu tamte tereny były pokryte bujną roślinnością, klimat obfitował w deszcze i takie tam.

Lwa na faraona jest trudno przerobić. Naprawdę.

Chyba jednak nie. Co to za problem dla budowniczych Wielkiej Piramidy?? :lol Możliwe że dłubali nie tylko przy jego głowie.

Sfinks kiedyś był lwem w pełnej postaci, wybudowanym w erze lwa, aby strzec komnat pod jego łapami, Egipcjanie po dziś dzień boją się sfinksa, dopiero później przerobiono mu głowę na głowę ludzką.

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych