Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Please log in to reply
607 replies to this topic

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

DaVinci i KTO niby tego lwa wybudował? Pokaż mi dowody swiadczące o tym, że przed powstaniem zjednoczonego państwa egipskiego po roku 3100, istniała na terenie Egiptu kultura, ba- cywilizacja, która byłaby w stanie powołać wielką siłę roboczą i stworzyć tego lwa. :) Fajum? Merimde, czy może Nagada? Przykro mi, ale TE kultury nie były w stanie stworzyć czegoś takiego, a na inne wysoko rozwinięte nie ma dowodów:)

Brown naukowcem... niech pokaże piramide, kryształ itd. naukowcy nie pracują na śmiesznych opowieściach, potrzebne są dowody.

Tak, wszystkie piramidy mają dla nas wielki przekaz, tak samo wcześniejsze Dzosera, niedokończona Huni, wszystkie Snofru...

Hmm podaj nazwisko egiptologa, który uważa, ze Sfinks ma 10 000 lat:)
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hmm podaj nazwisko egiptologa, który uważa, ze Sfinks ma 10 000 lat:)

John Anthony West??

http://www.jawest.net/

Z jego hipotezy wynika, że Sfinks wraz ze świątynią liczy sobie więcej niż 10 tys. lat. Dowody jego są nie natury historycznej a geologicznej. Stwierdził, że erozja Sfinksa nastąpiła nie w wyniku działania wiatru i piasków pustynnych, a długotrwałych opadów deszczu jakie w Egipcie miały miejsce w okresie kończącym epokę lodowcową (około 12500-9500 lat pne). Dowody te potwierdził w całej rozciągłości amerykański geolog Robert Schoch na sympozjum Amerykańskiego Stowarzyszenia Geologicznego w roku 1992

Robert M. Schoch

http://www.robertschoch.net/
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak to już pisał kilkanaście razy Aquila... Ta skała pewnie i stała 10 000 lat temu, padał sobie na nią deszczyk, ale Sfinksa wyrzeźbili z niej znacznie później:)

Ani jeden, ani drugi nie są egiptologami.
  • 0

DaVinci.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Egipcjanie obrabiając tą skałę zatarli by ślady erozji no chyba że w ogóle jej nie obrabiali bo skała idealnie już przypominała lwa :lol a oni tylko głowę dorobili :lol dajcie spokój :rotfl:

I co z tego że nie są egiptologami, jeden jest niezależnym badaczem drugi geologiem, to wystarczyło żeby stwierdzić że sfinks nosi ślady po wodziei, a jak już "wielcy egiptolodzy" nie dopuszczają takiej możliwości to ich problem.

Pewnie dla was to żadne dowody bo nie są egiptologami i mają odmienne zdanie od reszty :lol ale pisał już o tym muhad.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zrozum, że Egipcjanie nie obrabiali całej skały tylko część, korpus praktycznie nie był ruszany. Stąd mozesz mieć ślady erozji.
  • 0

DaVinci.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zrozum, że sfinks stoi w niszy skalnej, został wykuty od początku do końca ze skały i nie była to żadna wolno stojąca skała którą egipcjanie przerobili sobie na sfinksa, erozja pokrywa cały korpus sfinksa. Nie ma tu mowy o budowie sfinksa z erodowanej skały.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

DaVinci a kto tak mówi? :) Ten kto stworzył ten śmieszny schemat, który umieściłeś wcześniej? Pokazujący komnaty na które nie ma dowodów, różne szyby itd.

Ostatnie pytanie, które być może wszystko wyjaśni... Kto stworzył Sfinksa? Jaka kultura, po której nie został najmniejszy ślad oprócz jednego wielkiego posągu to zrobiła? Tylko proszę, potraktuj to pytanie poważnie i nie pisz bzdur o Atlantach czy kosmitach...
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zapraszam na film "Tajemnica Sfinksa" - jest tu na forum jak i informacje o owym autorze owej tezy, która jest tam przedstawiona...
  • 0

Pietka.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja powiem tak:
NIE ODKOPYWAC GROBOWCA NIE RUSZAC GO I SIE NIE MIESZAC W ZYCIE POZAGROBOWE FARAONA!! "ANIOLY" - NIE DOPUSCIC DO ICH PRZYBYCIA!!!!! Nie szukac i nie dotykac i nawet nie patrzec...to jest poprostu straszne ja nie chcem zeby ktos rozkopal moj grob i pozyczyl sobie spodnie :o :wow: :wow: :wow: :wow: :wow:

Bzdura :sux:
  • 0

#160 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

DaVinci a kto tak mówi? :) Ten kto stworzył ten śmieszny schemat, który umieściłeś wcześniej? Pokazujący komnaty na które nie ma dowodów, różne szyby itd.

Badania georadarowe potwierdziły to,że są pod ziemią pomieszczenia.Jeśli to jest prawdą to i ten schemat jest prawdziwy, może nie tyle co prawdziwy a bliski prawdzie, bo brakuje jeszcze pomieszczenia przed sfinksem na głębokości jego wysokości, w którym spoczywa cheops. Pod sfinksem są komnaty ze zwojami , w których napisane jest; kto, co, kiedy,dlaczego, w jakim celu.

Upieraj się przy swoim,ja czekam na wykopaliska wtedy zobaczymy kto ma rację hehe:)

Jeśli chodzi o sfinksa; nie będę się z Tobą spierał bo Ty i tak uważasz że wiesz lepiej.Jednak Jakoś dziwne jest, że w niemal każdym programie tv. o egipcie te kwestie są poruszane, odnośnie jego wieku i wyglądu.
  • 0

DaVinci.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Można jeszcze wspomnieć o tym że John West został "wypędzony" z Egiptu po tym jak ogłosił swoją teorie, hmm ciekawe dla czego ?
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie Muhad, przekonamy się ;)

Szczerze to wątpię, żeby Cheops, jeśli jeszcze gdzieś jest był w kompleksie w Gizie, prędzej ukryto jego ciało w jakiejś jaskini... Archeolodzy odkrywają coraz to nowe rzeczy, nawet tak przeorany fragment jak Dolina Królów kryje wiele tajemnic (w 2006 roku odkryto tam nowy grobowiec).

Zamiast zajmować się jakimiś pseudonaukowcami lepiej poczytać o prawdziwych, nasi rodacy świetnie sobie radzą w Egipcie i żadne siły wyższe ich stamtąd nie usuwają :)
  • 0

Arturus.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

okaże się kto ma racje jak zaczną się wykopaliska, ja nie wierzę ( a niestety kiedyś wierzyłem) w tego typu zmyślone historie żeby nie powiedzieć bajki...
  • 0

artaya18.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a może zamiast sie uciszyć i nie krytykować projektu cheopsa może warto odczekać pare lat i przekonać się czy to jest prawda... :) a jeśli czeka nas zagłada? a może warto chuchać na zimne i złączyć naszą wspolną energie i przekazać tym ktorzy mają pomoc w uniknieciu katastrofy?
hipnoza.. no cóż, bardzo mnie zaciekawiła, jakoś trudno mi jest uwierzyć w bujdę o projekcie.. a może jako zwykli ludzie szukamy sensacji?
z drugiej strony :) ciekawie jest przeżyć kontakt z obcymi.. z tej drugiej planety..
jak dziecko mialam mnostwo snow o zagladzie i drugiej ziemi, rowniez piramidach
wiec tekst troche mnie poruszyl
aha.. zauwazylam coś dziwnego, znam 8 osob ktorym snil sie taki sam sen, dokladnie opisalismy zaglade ziemi: zblizający sie ogromny księżyc, zostalo pare chwil do konca istnienia ziemi, spoglądalismy sie na zachodnią stronę, duzo ludzi stoi na zewnątrz, a ten olbrzym zbliza sie .. coraz blizej i koniec, wielkie swiatlo. Ciekawe że przysnilo nam sie to w podobnym okresie zycia...
ok.. ja poczekamy i zobaczymy czy uda nam sie skontaktowac z "aniołami" :)
  • 0

michuXXX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

5. Piramidy ewoluowały - mastaby -> piramidy schodkowe -> piramidy klasyczne.
Nie widzę zatem nic niezwykłego w jej pochodzeniu.

Te wszystkie struktury znajdują się na terenie Egiptu?? Bo z tego co wiem, a możliwe, że źle wiem, to te struktury są rozsiane po całym świecie na kontynentach, o których dowiedzieliśmy się się bodajże jakieś 1500 lat po Chrystusie. A skoro to "ewolucja piramid" to czemu nie zachowały się plany budowy tych lub wcześniejszych?? Możliwe, że chciano ukryć miejsce gdzie jest pochowany Faraon, ale po co skoro ludzie współcześni i tak wiedzieli gdzie co jest?? A budując coraz to nowsze i doskonalsze piramidy trzeba wiedzieć co poprawić (bez planów nie da rady) :P Poza_tym czy możliwe byłoby nawet przy dzisiejszym poziomie techniki postawić takie cudeńka?? Nasze super mocne żurawie na piaskach pustyni (duuuuużo kasy i chyba jeszcze więcej czasu niż zajęło to Egipcjanom) ?? :D

Co do rysunków to kiedy one powstały?? Nie przypadkiem dłuuugo po fakcie dokonanym?? I skąd macie pewność, że to przypadkiem nie jest wizja egipskich historyków, którzy też próbowali w logiczny sposób wyjaśnić skąd to sqbaństwo się tam wzięło?? A te woły ciągnące takie "kamyszki"?? Jak na pustynne warunki musiałyby być bardzo spasione i nie mieć lęku wysokości (no chyba, że na góre to już ludzie wnosili te głazy :P ). Próbowaliście wepchnąć łódkę do wody po piaszczystym wybrzeżu?? Jak dla mnie to takie głazy po 20 metrach byłyby metr pod ziemią ;)

Legenda głosi (powtarzam LEGENDA :P ), że jedną z piramid schodkowych w Peru zbudowały "karły, które potrafiły sprawić, że kamienie zaczęły latać" Czaicie?? Kultura, która nie miała styczności z "cywilazją" wciska takie bajki :D Wyczytali w internecie?? ;)

Jak opłacą mi bilet do Egiptu chętnie pomogę kopać :D

PS. Bawi mnie jak ludzie myślą, że tylko my możemy odkryć obcą cywilizację, a ona nas nie :/ Ciekawe, czy ci, których my może kiedyś namierzymy też będą tak myśleć... Chyba ma to jakąś nazwę - egoizm, pyszność?? :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych