Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A gdzie ja napisałem że to wskazuje na pozaziemską technologię? :] Równie dobrze mogli zbudować piramidę biblijni tytani, straszne demony czy Elfy i krasnale (...)

Ok. To może tak: nieziemska w potocznym tego słowa rozumieniu. Dla mnie Elfy itp. dorobek można wrzucić do jednego worka: pozaziemskiego. A tego czasu juz tyle ubyło, że jego dlasze upływanie niewiele nam w kwestii budowy wyjaśnia...
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Siedzisz za moimi plecami, że wiesz czym się zajmuję?
Bladego pojęcia nie masz co czytuję.
Idź lepiej zajmij się czymś bardziej pożytecznym od zabawy w adwokata.

Nie siedzę za Twoimi plecami, ale widzę co przedstawiasz w swoich wypowiedziach na forum. I tu, niestety, mam nieodparte wrażenie, że Twoja wiedza z zakresu oficjalnego opiera się tylko na tym, co można na ten temat przeczytać w paranormalnych "dziełkach" autorstwa takich panów jak choćby: Daeniken, Sitchin czy Alford. A wiem co tam można znaleźć, bo sporo lektur tego typu mam za sobą. Ogólnie rzecz ujmując: pic na wodę, fotomontaż.

A co do siedzenia za plecami...
Przypomniałbyś sobie lepiej niektóre swoje wypowiedzi, w których popisywałeś się wyjątkowo szczegółową "wiedzą" na temat mojej osoby - począwszy od znajomości moich motywów udzielania się na forum, a kończąc na kwestiach dotyczących mojego życia prywatnego. ;)
  • 0

#213 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Co do istnienia obcych cywilizacji (jeśli to o to chodzi) - wierzę, że istnieją. Ale nie przylatujądo nas ani nie przylatywały nigdy w naszej historii.

A skąd wiesz, że nigdy nie przylatywały? Napisałeś tak, jakbyś brał to za pewnik, co już świadczy o Twoim uprzedzeniu.

Sama konferencja 2005 pokazuje, że jesteśmy obserwowani. Przez co? Tego nie wie nikt, ale na pewno jest to nteligencja. Był pokazany film z 200 nolami, które były w szyku podczas idealnie zorganizowanego lotu. Był też film, kiedy tyle obiektów było w bezruchu i nie sądzę, że za tym stoi Armia którakolwiek. Nie posiadamy takich technologii, nanotechnologia również jest jeszcze w powijkach, a te obiekty prawdpodobnie zostały zrobione na bazie tej technologii, dlatego też kiedy chcą są niewidoczne dla ludzkiego oka, co zostało udowodnione na dwóch kamerach pokazujących świecący obiekt w tym samym czasie.
Czy to Ciebie nigdy nie zastanowiło? Jeśli nie, to bardzo Ci się dziwię.

Paranauka zaś bawi się liczbami, manipulacjami i kłamstwami (co było jednoznacznie już wykazywane) oraz podsycaniem ciekawości ludzi sensacjami typu "kosmita w Egipcie" albo "samoloty ze starożytnego Egiptu".

Aquila to działa w dwie strony. Nie myśl, że świat nauki nie manipuluje i nie bawi się kłamstwami. Akurat kwestie manipulacji i kłamst przejawiają się w niemal wszystkich sferach różnych dziedziń na przeróżnych płaszczyznach.
Są również na to dowody, udokumentowane, tak samo jak w przypadku paranauki.
Nawet należy brac to pod uwagę.

Tak na zkończenie chciałbym abyśmy coś ustalili.
Uznajmy za fakt, że mieli możliwośc o czym dyskutowaliśmy. Pozostawmy to już bez dyskusji, bo w tej materii już nic nie wymyślimy. Proponuję by spróbowac rozwikłac zagdkę nurtującego czasu, którego mieli tak mało.

jedni o jednym. Drudzy o drugim. Może uzgodnimy, że już coś ustalilismy? Tzn. technikę przemieszczania?

Technika jest, ale ona nie wyjaśnia, czy zastosowana była do budowy całości Piramidy. Jeśli założymy, że była użyta do budowy całości, to pojawia się pytanie - jak oni wyrobili się w czasie?

By to zakładać - potrzebuję (bo nie wiem co zakładają inni, nie należe do klubu :mrgreen: ) dowodu. Otóż przy piramidach wzbudza moje zdziwienie - brak jakichkolwiek śladów świadczących o ingerencji z zewnątrz. Sytuacja w której naoczni świadkowie zastanawiająco milczą na temat - jest dziwaczna. Kosmici (taki roboczy termin) tworzą/pomagają/wyręczają autochtonów w tym zbożnym dziele. Ok. Tylko, co takiego ma miejsce, że przekaz o tym wydarzenie zastanawiająco ginie?

Hmm....w pewnym sensie było by logiczne wytłumaczenie. Jakie? Już przedstawiam.

W obecnych czasach mamy świadomośc tego, że są realizowane różne projekty, czy to rządowe - byc może inne, które są owiane tajemnicą. Generalnie jest tak, że my - Nasza cywilizacja - robimy to pokryjomu przed społeczeństwem. Wiele projektów z całą pewnością jest ukrywanych. Do czego zmierzam; Wielkie projekty kilka tysięcy lat temu były realizowane za pomocą sił całej społeczności, więc taki projekt nie był tajemnicą, był jawny.

Teraz założenie numer dwa;

Załóżmy, że piramida cheopsa była projektem na prawdę ogromnej wagi nie tylko dla Egipcjan, ale całego świata. Załóżmy, że piramida miała odnaleśc swoje przeznaczenie w obecnych czasach i że to przeznaczenie wymagało ukrycia pewnych aspektów dotyczących pochodzenia piramidy i jej przeznaczenia. Powiedzmy również, że zostało to przewidziane przez pomysłodawców tego ówczesnego projektu - tzn. przewidziany fakt, że złe oblicze ludzkie może wykorzystac piramidę( jako atrakcyjną pod względem jej prawdziwego zastosowania), więc prawdziwe pochodzenie i przeznaczenie piramidy zostały celowo utajnione, co sprawiło że żadnych malowideł ani zapisków w piramidzie nie ma na ten temat. Taka możliwośc wyjaśniałaby brak jakichkolwiek oznak zewnętrznych i wewnętrznych. Natomiast informacje mogły zostac ukryte tam, gdzie chce się dostac ekipa wykopaliskowa Projektu Cheops.

To tylko taka możliwośc, która może okazac się prawdziwa, ale nie znaczy że tak będzie.

Zastanawia mnie również jedno.

Skąd takie nagłe bum cywilizacyjne tamtych lat? Skąd nagle Majowie, Aztekowie i Egipcjanie potrafili tak nagle budowac takie monumenty? Skąd znali tajniki budownictwa, znajomości astronomii i zaawansowanej matematyki?
I najważniejsze - skąd wziął się pomysł budowy piramid na kilku kontynentach?

Może nad tym się zastanówmy?

Nie siedzę za Twoimi plecami, ale widzę co przedstawiasz w swoich wypowiedziach na forum. I tu, niestety, mam nieodparte wrażenie, że Twoja wiedza z zakresu oficjalnego opiera się tylko na tym, co można na ten temat przeczytać w paranormalnych "dziełkach" autorstwa takich panów jak choćby: Daeniken, Sitchin czy Alford. A wiem co tam można znaleźć, bo sporo lektur tego typu mam za sobą. Ogólnie rzecz ujmując: pic na wodę, fotomontaż.

Bo piszę prostym językiem i piszę prosto z głowy, co automatycznie przekształca moje myśli w napisane zdania na sposób ogólnikowy.

Przypomniałbyś sobie lepiej niektóre swoje wypowiedzi, w których popisywałeś się wyjątkowo szczegółową "wiedzą" na temat mojej osoby - począwszy od znajomości moich motywów udzielania się na forum, a kończąc na kwestiach dotyczących mojego życia prywatnego. ;)

Powiedzmy, że to były pewne stwierdzenie i domysły wynikające z Twojego sposobu prezentacji własnej osoby, która chcąc nie chcąc jest w pewnym sensie uwikłana w narcyzm.
Strzeliłeś sobie samobója już na początku przedstawiając siebie ;-)

Byc może kiepski ze mnie psycholog, ale zajmuję się tym zagadnieniem niemal od zawsze, bo to jedna z moich pasji.
Czas, który poświęciłem tej dziedzinie nauczył mnie wychwytywania ważnych kwestii a pewne niuanski zdradzały Twoje motywy i duże prawdopodobieństwo to kim jesteś, jakie masz zdanie na własny temat i jak podchodzisz do wielu spraw.

Byc może błędnie oceniłem niektóre aspekty dotyczące Ciebie, ale jestem przekonany że ukrywasz pod skórą ciekawe detale, których tutaj nie zdradzasz. Tak robi większośc ludzi.

Mariush, dajmy już spokój z tym. Proponuję więcej dystansu do Nas samych, co nie zawsze udawało się Tobie oraz mi.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Polecam dzisiaj na NG serie "Wierzyc nie wierzyc" o 20 bylo o atlantydzie, wyjasnili tam sprawe malowidel na scianach, tam gdzie byly te rzekome latajace pojazdy, a teraz o 21 zaczyna sie "Pradawni astronauci".
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Technika jest, ale ona nie wyjaśnia, czy zastosowana była do budowy całości Piramidy. Jeśli założymy, że była użyta do budowy całości, to pojawia się pytanie - jak oni wyrobili się w czasie?

A i widzisz jest już jakiś consensus. Czyli argument o braku możliwości transportu możemy wykluczyć. A dyskusja o czasie jest wielce trudna z oczywistego braku możliwości zweryfikowania w "terenie". :)

W obecnych czasach mamy świadomośc tego, że są realizowane różne projekty, czy to rządowe - byc może inne, które są owiane tajemnicą. Generalnie jest tak, że my - Nasza cywilizacja - robimy to pokryjomu przed społeczeństwem. (...)

Zgadza się. Na pewną są i będą. Tyle, że zachowajmy odpowiednie proporcje co do samego projektu. Skala o jakiej mówimy jest niewyobrażalna - domyślam się, że i wtedy takowa była. A im więcej osób wie - tym wiadomość ta jest trudniejsza do ukrycia. Stąd tez podniosłem problem skomplikowalności tworu - tajny projekt wystawiony na widok publiczny, który to projekt już na pierwszy rzut oka wskazuje, że technika zastosowana do jego konstrukcji nie jest i nie może być zastosowana do jego stworzenia w normalny, konwencjonalny sposób: sama w sobie już go "odtajnia"

Załóżmy, że piramida cheopsa była projektem na prawdę ogromnej wagi nie tylko dla Egipcjan, ale całego świata. Załóżmy, że piramida miała odnaleśc swoje przeznaczenie w obecnych czasach i że to przeznaczenie wymagało ukrycia pewnych aspektów dotyczących pochodzenia piramidy i jej przeznaczenia.

Przy takim założeniu musimy przyjąć istnienie takich zdolności profetycznych, które chyba nie są możliwe do zaistnienia. Mówię o zdolnościach, które wobec ogromu zmiennych są w stanie pokonać chaos, który one wytwarzają - niszcząc w ten sposób liniową historię ludzkości i świata.

Skąd takie nagłe bum cywilizacyjne tamtych lat? Skąd nagle Majowie, Aztekowie i Egipcjanie potrafili tak nagle budowac takie monumenty? Skąd znali tajniki budownictwa, znajomości astronomii i zaawansowanej matematyki?

W jakim znaczeniu: nagle? Twory piramoidalne jak widać powstawały przez okres czasu. Na ich konstrukcji odbija się widoczny wysiłek twórców. Tylko, że paranauka by zredukować ten namacalny dowód - idzie w kierunku twierdzenia mówiącego iż te "niedoskonałe" piramidy są jedynie efektem prób naśladowniczych ludów tubylczych, które to ludy widząc "doskonałą piramidę" starały się nieumiejętnie skonstruować coś na wzór.

I najważniejsze - skąd wziął się pomysł budowy piramid na kilku kontynentach?

Ale piramida piramidzie nierówna - mówię o tych namacalnych piramidach, a nie o konstrukcjach wielce kontrowersyjnych. Piramidy Ameryki płd to jednak twory przypominające ideę.
  • 0

#216 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

A i widzisz jest już jakiś consensus. Czyli argument o braku możliwości transportu możemy wykluczyć. A dyskusja o czasie jest wielce trudna z oczywistego braku możliwości zweryfikowania w "terenie". :)

Do głębszej weryfikacji jak najbardziej. Myślę jednak, że można spróbowac to zrobic za pomocą danych jakie posiadamy i oczywiście za pomocą wyliczeń.

Zgadza się. Na pewną są i będą. Tyle, że zachowajmy odpowiednie proporcje co do samego projektu. Skala o jakiej mówimy jest niewyobrażalna - domyślam się, że i wtedy takowa była. A im więcej osób wie - tym wiadomość ta jest trudniejsza do ukrycia.

Tak ale to zależec może od samego społeczeństwa. Nasza cywilizacja cechuje się nieuczciwością niemal w każdej materii. Jeśli chodzi o samych Egipcjan; To jest zupełnie inna bajka. Ówczesna społecznośc znacząco oddmiena jest od Naszej. Oni nie musieli ukrywac projektu przed samymi sobie. Jeśli już ukryli, to przed przyszłością.

Przy takim założeniu musimy przyjąć istnienie takich zdolności profetycznych, które chyba nie są możliwe do zaistnienia. Mówię o zdolnościach, które wobec ogromu zmiennych są w stanie pokonać chaos, który one wytwarzają - niszcząc w ten sposób liniową historię ludzkości i świata.

Te zdolności wykazali Egipcjani angażując społecznośc do ralizacji projektu budowy Piramidy. Tak mi się wydaje, bo taki projekt wymaga wręcz Harmonii wśród społeczności. Jeśli to wykluczymy, to znaczyło by ,że nie byli w stanie tego udźwignąc.

W jakim znaczeniu: nagle? Twory piramoidalne jak widać powstawały przez okres czasu. Na ich konstrukcji odbija się widoczny wysiłek twórców. Tylko, że paranauka by zredukować ten namacalny dowód - idzie w kierunku twierdzenia mówiącego iż te "niedoskonałe" piramidy są jedynie efektem prób naśladowniczych ludów tubylczych, które to ludy widząc "doskonałą piramidę" starały się nieumiejętnie skonstruować coś na wzór.

Nie chodzi o próbę naśladownictwa a o samą Ideę.

Ale piramida piramidzie nierówna - mówię o tych namacalnych piramidach, a nie o konstrukcjach wielce kontrowersyjnych. Piramidy Ameryki płd to jednak twory przypominające ideę.

Otóż to właśnie, chodzi o Ideę. Widocznie znana była na całym świecie, więc wdrażano ją w życie społeczne.
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Do głębszej weryfikacji jak najbardziej. Myślę jednak, że można spróbowac to zrobic za pomocą danych jakie posiadamy i oczywiście za pomocą wyliczeń.

:mrgreen: no wiesz - raczej sami nie spotkamy się na plaży w Kołobrzegu - więc możliwość zweryfikowaniania posiadmy wielce problematyczną.
Można tutaj powołać się najwyżej na eksperyment Lehnera/Hopkinsa, którzy na płaskowyżu
Giza próbowali coś podobnego wybudować. Choć pewne elementy ich eksperymentu były pewnym nadużyciem (zastosowanie innych materiałów "wydobywczych" przy pozyskiwaniu budulca) to inne wskazały na możliwość wspomnianego już wcześniej transportu. Ich eksperyment wykazał, że około 20 ludzi przy wykorzystaniu lin oraz dzwigni było w stanie przesunąć 2,5 tonowy blok skalny i dostarczyć go na plac budowy. Jednocześnie około stu ludzi przy pomocy liny papirusowej o sporej średnicy było w stanie przetransportować wzmiankowany blok w pionie.

Te zdolności wykazali Egipcjani angażując społecznośc do ralizacji projektu budowy Piramidy. Tak mi się wydaje, bo taki projekt wymaga wręcz Harmonii wśród społeczności. Jeśli to wykluczymy, to znaczyło by ,że nie byli w stanie tego udźwignąc.

Tak, ale to przy założeniu, że piramida ma nam współczesnym przekazać COŚ. Natomiast to COŚ nadal pozostaje w sferze mglistych hipotez.

Nie chodzi o próbę naśladownictwa a o samą Ideę.

Ale to jest bardzo ważne. Czy piramidy powstawały nagle i to w formie "doskonałej", czy też istnieje coś takiego jak ewolucja. Dowody wskazują, że pierwsze "piramidy" (mastaby) były prymitywne, kolejne konstrukcje już doskonalsze itp. Można zaobserwować, że upływającym czasem konstrukcja ulegała udoskonaleniu.

Otóż to właśnie, chodzi o Ideę. Widocznie znana była na całym świecie, więc wdrażano ją w życie społeczne.

Otóż nie do końca to świadczy o jakiejś łączności czy też wspólnym źródle z którego twórcy czerpali swoje natchnienie.
  • 0

#218 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Można tutaj powołać się najwyżej na eksperyment Lehnera/Hopkinsa, którzy na płaskowyżu
Giza próbowali coś podobnego wybudować. Choć pewne elementy ich eksperymentu były pewnym nadużyciem (zastosowanie innych materiałów "wydobywczych" przy pozyskiwaniu budulca) to inne wskazały na możliwość wspomnianego już wcześniej transportu. Ich eksperyment wykazał, że około 20 ludzi przy wykorzystaniu lin oraz dzwigni było w stanie przesunąć 2,5 tonowy blok skalny i dostarczyć go na plac budowy. Jednocześnie około stu ludzi przy pomocy liny papirusowej o sporej średnicy było w stanie przetransportować wzmiankowany blok w pionie.

Wiesz, dowieśc że taka możliwośc istnieje to jedno, ale jest problem. Po przeliczeniach na bazie danych wychodzi, że musieliby obrobic się ze wszystkim w przedziale 5-7 minut na jeden blok. To strasznie mało :-/

Tak, ale to przy założeniu, że piramida ma nam współczesnym przekazać COŚ. Natomiast to COŚ nadal pozostaje w sferze mglistych hipotez.

Nawet w obecnych czasach Egipt ma w sobie wiele tajemnic. Jedną z nich chce odkryc np. Projekt Cheops. Mam świadomośc, że nie posiada on zbyt wielu miłośników, że zarzuca mu się pewne sprawy, ale o tym możemy przekonac sę jak jest na prawdę w chwili, której wykopaliska się skończą. Byc może wtedy okaże się, czy Egipcjanie pozostawili informacje ukryte.

Ale to jest bardzo ważne. Czy piramidy powstawały nagle i to w formie "doskonałej", czy też istnieje coś takiego jak ewolucja. Dowody wskazują, że pierwsze "piramidy" (mastaby) były prymitywne, kolejne konstrukcje już doskonalsze itp. Można zaobserwować, że upływającym czasem konstrukcja ulegała udoskonaleniu.

Masz rację, ale istnieją piramidy, które nie doruwnują niektórym starszym. To zależy też od tego jaką wytyczną kierujemy się w celu ustalenia jej wartości budowlanej. Prawdopodobnie była to ewolucja, ale zwróc uwagę na to, że i ona jest naturalan niemal we wszystkim co robimy, bo każdą następną czynnośc, którą powtarzamy staramy się wykonywac jeszcze lepiej. Jest to w Nas jakby zakodowane i dotyczy to wszystkich czynności twórczych. Myślę, że taki trop również jest prawidłową ścieżką ku próbie rozwikłania problemu.

Otóż nie do końca to świadczy o jakiejś łączności czy też wspólnym źródle z którego twórcy czerpali swoje natchnienie.

Nie do końca świadczy, ale na pewno jest jedną z możliwości, mam na myśli ideę.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powiedzmy, że to były pewne stwierdzenie i domysły wynikające z Twojego sposobu prezentacji własnej osoby, która chcąc nie chcąc jest w pewnym sensie uwikłana w narcyzm. Strzeliłeś sobie samobója już na początku przedstawiając siebie ;-)

Czy przedstawienie tego, czym się zajmuję, czym się interesuję oraz tego, co chcę wnieść na forum swoimi wypowiedziami to narcyzm? Myślę, że daleka droga jeszcze do tego...

Mariush, dajmy już spokój z tym. Proponuję więcej dystansu do Nas samych, co nie zawsze udawało się Tobie oraz mi.

Zgadzam się. Możesz jednak mi wierzyć lub nie, ale moim celem zawsze była i jest dyskusja. :)

Wiesz, dowieśc że taka możliwośc istnieje to jedno, ale jest problem. Po przeliczeniach na bazie danych wychodzi, że musieliby obrobic się ze wszystkim w przedziale 5-7 minut na jeden blok. To strasznie mało :-/

Muhad zrozum, ów czas jest liczony przy założeniu, że budowniczowie piramidy w danej chwili zajmowali się TYLKO JEDNYM blokiem. Ów czas miałby jakiś sens tylko wtedy, gdyby piramidę budowało kilkadziesiąt osób. Lecz przy równoległej pracy wielu grup roboczych czas przypadający na jeden blok proporcjonalnie się wydłuży. Starczy, że przyjmiemy równoległą pracę ok. 20 ekip (bardzo ostrożne założenie), a już ten proponowany przez Ciebie czas dla jednego bloku wydłuży się do 100-140 minut. Od razu dodam, że 20 ekip to bardzo niewiele. Na obszarze podstawy piramidy (230m x 230m) każda z nich miałaby do dyspozycji obszar ok. 2500 m2. To kupa miejsca (kwadrat o boku 50 m).

Na koniec kilka matematycznych ciekawostek, wynikających z samego kształtu piramidy:

1.
Na wysokości 49 m (1/3 całkowitej wysokości) piramida jest zbudowana już w 70,4 %
Na wysokości 98 m (2/3 całkowitej wysokości) piramida jest zbudowana już w 96,3 %

2.
Piramida jest zbudowana w 10 % już na wysokości 5,1 metra (3,5 % całkowitej wysokości).
Piramida jest zbudowana w 50 % już na wysokości 30,3 metra (21 % całkowitej wysokości).
Piramida jest zbudowana w 90 % już na wysokości 78,8 metra (54 % całkowitej wysokości).
Piramida jest zbudowana w 99 % już na wysokości 115,3 metra (78 % całkowitej wysokości).
  • 0

#220 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Czy przedstawienie tego, czym się zajmuję, czym się interesuję oraz tego, co chcę wnieść na forum swoimi wypowiedziami to narcyzm? Myślę, że daleka droga jeszcze do tego...

Nie chodzi o to czym się zajmujesz, tylko jak to opisałeś.
Nie wnikajmy już w to głębiej.

Muhad zrozum, ów czas jest liczony przy założeniu, że budowniczowie piramidy w danej chwili zajmowali się TYLKO JEDNYM blokiem. Ów czas miałby jakiś sens tylko wtedy, gdyby piramidę budowało kilkadziesiąt osób. Lecz przy równoległej pracy wielu grup roboczych czas przypadający na jeden blok proporcjonalnie się wydłuży. Starczy, że przyjmiemy równoległą pracę ok. 20 ekip (bardzo ostrożne założenie), a już ten proponowany przez Ciebie czas dla jednego bloku wydłuży się do 100-140 minut. Od razu dodam, że 20 ekip to bardzo niewiele. Na obszarze podstawy piramidy (230m x 230m) każda z nich miałaby do dyspozycji obszar ok. 2500 m2. To kupa miejsca (kwadrat o boku 50 m).

Mariush jakoś mało chce mi się wierzyc, że tak wiele ekip przez kilkadziesiąt lat zasuwało dzień w dzień. Harmonia zanika, która jest tak potrzebna do realizacji projektu. Bez niej łatwo o wypadek na budowie, który też wydłuża czas. Widziałem kilka filmów, które przedstawiały alternatywy budowlane i żadna nie była przekonywująca. Powiem więcej, im większa ekipa, tym większy zgiełk i większy komizm w centrum zainteresowania. Musieli by pracowac jak mrówki, zaprogramowane roboty, które harmonicznie współpracują razem. W dodatku filmy pokazywały zwykle 4 ekipy główne zajmujące się blokami, co też jest zbyt małą ilością na pokonanie czasu, ale i tak bardzo zatłoczoną przy piramidzie. Wnioskując z tego 20 ekip to utopia.
  • 0

Ręka.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

udało mi się przeczytać cały temat i mam parę pytań które mi wpadły do głowy, może mi ktoś wytłumaczyć czy były jakieś plany budowy piramid? czy po prostu na bierząco konstruktorzy wskazywali palcem gdzie co położyć? druga sprawa to hieroglify , dlaczego nie możemy ich odczytać ,czy egipt został odnaleziony jakoś nagle tak jak jakieś miasto zakopane w ziemi czy ludzie żyli tam cały czas? no bo jeżeli żyli cały czas to dlaczego kiedy nadeszły czasy w których przestano pisać hieroglify ,a zaczęto używać innego pisma nikt się nie pokwapił żeby to jakoś przetłumaczyć? to samo dotyczy sposobu budowy piramid , który powinien był być przekazywany z pokolenia na pokolenie
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że mariush podziela moje zdanie co do pracy zbiorowej, więc nie będę o tym już wspominał.

Co zaś do pytań:

czy były jakieś plany budowy piramid?

Oczywiście, że były. Niestety nie jestem pewien, ale chyba nie zachowały się żadne do dzisiaj... Niemniej piramidy były najprawdopodobniej wzorowane na mitologicznym pagórku i schodach, po których faraon miałby wkroczyć do nieba. Co zaś do robotników, to istniały tam rzesze specjalistów od inżynierii (w Egipcie inżynieria była na bardzo wysokim poziomie - skupiała się nie tylko na piramidach, ale i na monumentalnych pałacach i świątyniach) i dowódców drużyn. Istniały też specjalne grupy mierniczych, którzy prostymi narzędziami wytyczali wszystkie potrzebne kąty i miary.

druga sprawa to hieroglify , dlaczego nie możemy ich odczytać

Ależ możemy, dzięki kamieniu z Rosetty, który zawierał ten sam tekst napisany w trzech jezykach, w tym przy użyciu hieroglifów i greki.

to samo dotyczy sposobu budowy piramid , który powinien był być przekazywany z pokolenia na pokolenie

I tak właśnie było ;) Przecież zaczęło się od Dżosera, a skończyło wiele lat później. Sam kompleks piramid w Gizie był przecież budowany przez trzech różnych panujących władców. A zanim postawiono piramidy w Gizie, poprzedni faraon, Snofru, budował je w Dashur.

A że z czasem z nich zrezygnowano... no cóż, wybudowanie piramidy oznaczało postawienie w okolicy gigantycznego znaku "Tutaj są skarby - przyjdźcie i je sobie ukradnijcie". Bodajże każda piramida została obrabowana już w starożytności. Nie jestem pewien, czy to nie w jednej z nich zachował się nawet drewniany jakby klin, który starożytni złodzieje podłożyli pod płytę, aby ją unieść.

Zatem z czasem faraonowie, którzy bali się tego, że nie dostąpią życia wiecznego, zaczęli budować potajemnie grobowce w niedostępnej Dolinie Królów.

Brak piramid nie oznacza braku potęgi. Zamiast jednej piramidy można wybudować więcej pałaców, świątyń i innych budynkó użyteczności publicznej, która dodawała władcy więcej splednoru.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że mariush podziela moje zdanie co do pracy zbiorowej, więc nie będę o tym już wspominał.

W końcu trudno sobie wyobrazić inną ewentualność.

Mariush jakoś mało chce mi się wierzyc, że tak wiele ekip przez kilkadziesiąt lat zasuwało dzień w dzień. Harmonia zanika, która jest tak potrzebna do realizacji projektu. Bez niej łatwo o wypadek na budowie, który też wydłuża czas. Widziałem kilka filmów, które przedstawiały alternatywy budowlane i żadna nie była przekonywująca. Powiem więcej, im większa ekipa, tym większy zgiełk i większy komizm w centrum zainteresowania. Musieli by pracowac jak mrówki, zaprogramowane roboty, które harmonicznie współpracują razem. W dodatku filmy pokazywały zwykle 4 ekipy główne zajmujące się blokami, co też jest zbyt małą ilością na pokonanie czasu, ale i tak bardzo zatłoczoną przy piramidzie. Wnioskując z tego 20 ekip to utopia.

Czyli jak to sobie wyobrażasz? Jedna grupka (powiedzmy 30 osób) taszczącą pojedynczy blok po gigantycznym placu budowy (sama piramida miała ok. 53 000 m2 przy podstawie, czyli 5,3 ha). To dopiero by komicznie wyglądało. ;)

20 grup pracujących jednocześnie na obszarze ok. 5,3 ha to wcale nie jest żaden wieki tłok. Na każdą grupę przypadałby obszar równy w przybliżeniu powierzchni połowy trawiastego boiska piłkarskiego. Zakładając 30 osób na grupę wychodzi średnio prawie 90 m2 na osobę.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co w połączeniu z mnogością niewysokich ramp w początkowej fazie budowy (przy jednej z piramid satelickich znaleziono pozostałości czterech ramp - po jednej z każdej strony) zapewnia dość duże pole do manewru i brdzo dobry dostęp do poszczególnych sektorów.

Dodatkowo dokładnie układane były jedynie bloki znajdujące się blisko ścian piramidy, wnętrze uzupełniano gruzem i niezbyt dobrze obrobionymi blokami dla zaoszczędzenia czasu.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co w połączeniu z mnogością niewysokich ramp w początkowej fazie budowy (przy jednej z piramid satelickich znaleziono pozostałości czterech ramp - po jednej z każdej strony) zapewnia dość duże pole do manewru i brdzo dobry dostęp do poszczególnych sektorów.

Ponadto jeśli dodatkowo weźmie się pod uwagę fakt, że na ok. 30 m (1/5 całkowitej wysokości) piramida była już w połowie zbudowana, a powierzchnia placu budowy była nadal duża (wynosiła ok. 3, 4 hektara), wszystko staje się o wiele mniej tajemnicze.

Dodatkowo dokładnie układane były jedynie bloki znajdujące się blisko ścian piramidy, wnętrze uzupełniano gruzem i niezbyt dobrze obrobionymi blokami dla zaoszczędzenia czasu.

Dokładnie. Z zewnątrz może i to wszystko ładnie wyglądało, ale wnętrze nie było już tak zachwycająco poukładane. :)
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych