Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Please log in to reply
607 replies to this topic

#226 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Czyli jak to sobie wyobrażasz? Jedna grupka (powiedzmy 30 osób) taszczącą pojedynczy blok po gigantycznym placu budowy (sama piramida miała ok. 53 000 m2 przy podstawie, czyli 5,3 ha). To dopiero by komicznie wyglądało. ;)

Uznaj to jako pytanie retoryczne...

20 grup pracujących jednocześnie na obszarze ok. 5,3 ha to wcale nie jest żaden wieki tłok. Na każdą grupę przypadałby obszar równy w przybliżeniu powierzchni połowy trawiastego boiska piłkarskiego. Zakładając 30 osób na grupę wychodzi średnio prawie 90 m2 na osobę.

Ty wiesz o tym, że aby mogli się zmieścic w czasie musieliby postawic dziennie ok 200 bloków?
Nie wspomnę już, pozostałych czynnościach.
Nie ma szans.

Dokładnie. Z zewnątrz może i to wszystko ładnie wyglądało, ale wnętrze nie było już tak zachwycająco poukładane. :)

Ciekawe jak Twój budynek po kilku tysiącach lat by wyglądał.

Czasem jesteście jakoś dziwnie naiwni.
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czasem jesteście jakoś dziwnie naiwni.

A wiara bez jakichkolwiek materialnych dowodów, a co więcej wbrew materialnym dowodom nie jest czymś, co mozna roboczo nazwać naiwnością?
Co do Projektu Cheops - trudno przyjmować (dla mnie jest to wyjątkowo trudne) tłumaczenie czegoś tajemniczego przez jeszcze większą tajemnicę, a Projekt jest już tak czystej wody surrealizmem, że nalezy już go postrzegać wedle kryterium medycznego, a nie geologicznego.

W poruszanej juz kwestii podobieństw piramid amerykańskich i egipskich to już chyba było wiele razy na forum. Pierwsze co się widzi patrząc na oba twory to tylko pozorne podobieństwo, drugie to dużą dziurę czasową dzielącą prace budowlane po obu stronach Atlantyku. Jakby na to nie patrzeć egipskie budowle są sporo starsze od konstrukcji amerykańskich.
  • 0

#228 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

A wiara bez jakichkolwiek materialnych dowodów, a co więcej wbrew materialnym dowodom nie jest czymś, co mozna roboczo nazwać naiwnością?

Dlatego ja na jakiś czas wstrzymam się z dyskusją na ten temat.

Co do Projektu Cheops - trudno przyjmować (dla mnie jest to wyjątkowo trudne) tłumaczenie czegoś tajemniczego przez jeszcze większą tajemnicę, a Projekt jest już tak czystej wody surrealizmem, że nalezy już go postrzegać wedle kryterium medycznego, a nie geologicznego.

Dla Ciebie pewnie tak, bo pewnie jesteś już z natury uprzedzony do np. regresji, channelingów telepatycznych itp.
Ja niestety nie, ale wiem że może to byc pomyłką. Jednak wolę poczekac, niż wydawac daleko idące wnioski na temat tej grupy. Nigdy nie mamy pewności, czy Oni nam nie zrobią miłej niespodzianki odnośnie tego czego szukają.

Poczekam.

Pozdrawiam i miłej dyskusji życzę chłopaki ;-)
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No tak. :P Zawsze to można ucieć w rejon nieweryfikowalny czyli w rejony: Projektu, regresji itp. itd. czyli coś wysoce kontrowersyjnego i zupełnie nie dającego się zweryfikować. Tzn. zweryfikować można tyle, że w równie podobnym rejonie. Jedną tajemnicę tłumaczymy drugą tajemnicą a wszystko to znajduje potwierdzenie w... trzeciej tajemnicy. Jak się w tym całkowicie gubię. Dla mnie jest bardziej przekonujący fakt w postaci dowodu materialnego. Nic, literalnie nic, nie pozostało na miejscu budowy co mogłoby świadczyć o obecności techniki "nieziemskiej", "pozaziemskiej" itp. Natomiast zastanawiająca dużo dowodów, poszlak i wskazówek jako głównego winnego wskazuje nam na tubylców. Natomiast 20 letni okres budowy, który to jest stosowany jako ortodoksyjnie określony przedział czasowy - wypływa właśnie z czego? Czemu ten okres nie może być wydłużony do np. 34 lat, który to okres czasu podawany jest jako bardziej prawdopodobny.
  • 0

#230 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

no dlatego napisałem - poczekam.

Na razie wstrzymam się z tymi tematami, byc może później pokażą się jakieś dowody, które mógłbyś oglądnąc.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad, a może by jednak mała debata? ;) Stosowne ogłoszenie już czeka w temacie "zgłoszenia do debat". Jesteś bardzo pewny swego, jak i ja, masz wiele argumentów na swoją korzyść, zatem może ożywimy zamarły dział debat?
  • 0

above.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

bacznie przygladam sie temu topicowi juz jakis czas, jestem po stronie Muhada ale oczy i uszy mam otwarte na inne tezy, sporo czytalem na temat piramid, poczynajac od zwyklych ksiazek historycznych na temat Egiptu, po jak narazie 'pseudonaukowe' gloszenia pana Danikena. moze nie zmienie swiata: ale tezy uzytkownika Muhada po czesci sa zgodne z tezami pana Danikena. Jezeli jakas osoba na forum uwaza Danikena za (przepraszam za ujecie: glupka) to raczej nic ja nie przekona ; ) takie moje zdanie, ale jestem ciekaw jak dalej rozwinie sie panow dyskusja w raze czego moge dolozyc swoje 3 grosze tyle ze wiem ze beda od razu wysmiewane. pzdrawiam.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaproszenie do debaty jest otwarte dla wszystkich :)
  • 0

#234 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Muhad, a może by jednak mała debata? ;) Stosowne ogłoszenie już czeka w temacie "zgłoszenia do debat". Jesteś bardzo pewny swego, jak i ja, masz wiele argumentów na swoją korzyść, zatem może ożywimy zamarły dział debat?

Nie mam na to czasu Aquila, niebawem do Holandii wyjeżdżam i co raz rzadziej będę wchodzic.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uznaj to jako pytanie retoryczne...

No własnie. Ja też sobie tej śmiesznie wyglądającej nie wyobrażam. Dlatego też wariant pracy grupowej naturalnie mi się nasuwa jako nieporównywalnie logiczniejszy.

Ty wiesz o tym, że aby mogli się zmieścic w czasie musieliby postawic dziennie ok 200 bloków?
Nie wspomnę już, pozostałych czynnościach.
Nie ma szans.

Nie widzę większego problemu.

Założenia:
- jest tylko jedna wąska rampa (a na pewno było ich więcej, szczególnie w początkowej fazie budowy)
- niech rampa ma długość 1 km (nie interesuje mnie tu, czy jest ona prosta, spiralna, czy jeszcze jakaś inna)
- grupa wciągająca blok potrzebuje 15 m przestrzeni (to bardzo rozsądna długość jak na zespół 30 osób ciągnący za sobą 1-metrowy skalny blok o masie ok. 2,5 tony)
- grupy wchodzą po rampie gęsiego - jedna za drugą.
- dzień pracy trwa 16 godzin (2 zmiany, nie będę wykorzystywał Egipcjan w nocy)

Pytanie: Z jaką prędkością powinny wchodzić grupy, aby w ciągu 16 godzin 200 bloków pokonało dystans miedzy podnóżem piramidy a miejscem docelowym?

Odpowiedź:
DROGA: 4 km = 200 grup * 15 metrów + 1 km rampy
CZAS: 16 h

Zatem:
PRĘDKOŚĆ: 4 km/16 h = 0,25 km/h.
250 metrów na godzinę - taka prędkość grup wystarczyłaby na wykonanie tego zadania. Zwracam uwagę na fakt dość ostrożnych założeń, które poczyniłem.

Co masz na myśli, mówiąc "pozostałe zadania"? Bo jeśli chodzi Ci o wykuwanie bloków w kamieniołomach, ich transport na miejsce budowy, oraz ich układanie na wyznaczonym miejscu budowli, to są to czynności mogące odbywać się równolegle, a więc i jednocześnie.

Ciekawe jak Twój budynek po kilku tysiącach lat by wyglądał.

Nie oto chodzi. Spójrz na wnętrze rdzenia piramidy w Medum.

Dołączona grafika

• 1

#236 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

No własnie. Ja też sobie tej śmiesznie wyglądającej nie wyobrażam. Dlatego też wariant pracy grupowej naturalnie mi się nasuwa jako nieporównywalnie logiczniejszy.

Nie znaczy, że prawidłowy w tym sensie jaki przedstawiasz, no ale ja powiedziałem - poczekam.

Na razie nie będę wdawał się w dyskusję.

Nie oto chodzi. Spójrz na wnętrze rdzenia piramidy w Medum.

Wiesz o tym, że przez tysiące lat występowały trzęsienia ziemi. Widok tych kamieni może byc skutkiem zwykłego kataklizmu, więc ja na Twoim miejscu nie kierowałbym się takimi kryteriami.

Powinieneś to nie tylko przewidziec, ale też uwzględnic.

P.S: myślę, że wyliczenia, które zaprezentowałeś są mało miarodajne, bo nie uwzględniają szeregu innych problemów i nie chodzi tu o zabawy z blokami.
Przez cały okres badania piramidy cheopsa przez różnych ludzi podobne przeliczenia przewijały się co rusz i nawet one nie były ostatecznym wyznacznikiem, który mógłby ustalic to i owo.

Mariush to nie jest takie proste, a Ty nie jesteś pierwszą osobą, która się za to zabierała.
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jezeli jakas osoba na forum uwaza Danikena za (przepraszam za ujecie: glupka) to raczej nic ja nie przekona ; ) takie moje zdanie, ale jestem ciekaw jak dalej rozwinie sie panow dyskusja w raze czego moge dolozyc swoje 3 grosze tyle ze wiem ze beda od razu wysmiewane. pzdrawiam.

Jeżeli będziesz powoływał się na Daenikena jako na źródło wiedzy absolutnej - to tak, będzie to śmieszne. A pan D. nie jest głupkiem - jest geniuszem. Aczkolwiek jego geniusz polegana na zarabianiu pieniędzy i manipulowaniu czytelnikiem.

Wiesz o tym, że przez tysiące lat występowały trzęsienia ziemi. Widok tych kamieni może byc skutkiem zwykłego kataklizmu, więc ja na Twoim miejscu nie kierowałbym się takimi kryteriami.

No tak. W tym ujęciu żaden dowód nie jest istotny. Co więcej: trzęsienia ziemi, które niszczą warstwę wewnętrzną i to w takim stopniu - jednocześnie pzostawiając budynek w całości - są chyba bardzo podstępne. :)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To oczywiście żart z tymi trzęsieniami ziemi?
Jak ty sobie wyobrażasz wstrząsy, które dosłownie mielą wnętrze rdzenia, a pozostawiają nienaruszoną, precyzyjnie dopasowaną jego zewnętrzną warstwę?

P.S: myślę, że wyliczenia, które zaprezentowałeś są mało miarodajne, bo nie uwzględniają szeregu innych problemów i nie chodzi tu o zabawy z blokami. Mariush to nie jest takie proste, a Ty nie jesteś pierwszą osobą, która się za to zabierała.

Muhad, mógłbyś trochę mniej ogólnie? Trudno się do tego w jakikolwiek sposób odnieść.

Przez cały okres badania piramidy cheopsa przez różnych ludzi podobne przeliczenia przewijały się co rusz i nawet one nie były ostatecznym wyznacznikiem, który mógłby ustalic to i owo

Takie wyliczenia nie mają być absolutnym wyznacznikiem niczego. Mają tylko wskazywać na to, że wybudowanie piramid przez starożytnych, "zwykłych" Egipcjan było jak najbardziej osiągalne.
  • 0

#239 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

No tak. W tym ujęciu żaden dowód nie jest istotny. Co więcej: trzęsienia ziemi, które niszczą warstwę wewnętrzną i to w takim stopniu - jednocześnie pzostawiając budynek w całości - są chyba bardzo podstępne. :)

Wystarczy, że były by to zwykłe wstrząsy o niewielkiej sile, które by się powtarzały co jakiś tam czas.

Chyba zbyt dużo ironii w Twojej wypowiedzi było.

To oczywiście żart z tymi trzęsieniami ziemi?

Oczywiście, że to nie był żart.
Dlaczego uważasz, że to niemożliwe?

Mogło byc tak, że po kilku wstrząsach cała piramida była naruszuna. Mogli odrestaurowac tylko zewnętrzną częśc po kataklizmie, ponieważ gdyby chcieli odrestaurowac całą, to lepiej było by już ją zburzyc i zbudowac nową, co raczej trzeba wykluczyc.

Muhad, mógłbyś trochę mniej ogólnie? Trudno się do tego w jakikolwiek sposób odnieść.

Mariush, ja chciałbym na razie wstrzymac się od dyskusji na ten temat.
Póki co - poczekam.

Miłej dyskusji chłopaki życzę.

Pozdr.
  • 0

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Egipt jest w ogóle obszarem aktywnym sejsmicznie??
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych