Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mamma wniosek nasuwa się sam jak człowiek rozejrzy się po świecie :mrgreen:
Zerknij tutaj - piszą tam dziwne rzeczy...

Dziwna strona - dziwne rzeczy...
Nie ma w tym niczego dziwnego. ;)

The pyramid was exactly 146,6 meters high, what is the distance from the earth to the sun in millions.

O bzdurnej piramidalnej numerologii napisałem kiedyś dość obszerny artykuł:
Po prostu piramida...
  • 1

Bizzz.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam

Przeglądam to forum od jakiegoś czasu i mam takie pytanko. Poruszona została kwestia braku rysunków zrobionych przez Egipcjan na temat budowy piramid. Ktoś się naśmiewał, że gdyby powstały one w sposób z użyciem jakiejś nieznanej technologii, to byłby wszędzie o tym rysunki. Odwracam więc kota ogonem. Skoro więc budowano je niby ciągnąc saniami po piasku, to dlaczego nie ma nigdzie rysunków pokazujących taki sposób budowy piramid? Zaznaczam, że nie chodzi mi o przeciąganie jakiejś jednej rzeźby, tylko przeciąganie tysięcy skalnych bloków. Chodzi o skalę zjawiska, a nie możliwość przeciągnięcia pojedynczego bloku. Przecież Egipcjanie robili rysunki na temat nawet najprostszych prac, a nikt nigdzie nigdy nie narysował i nie opisał procesu budowy piramid, tak wielkiego przedsięwzięcia w skali całego kraju? Wyjaśnijcie więc tą kwestę, a każda Wasza odpowiedź wyjaśni również brak rysunków z użyciem nieznanej technologii - to chyba oczywiste.
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

O bzdurnej piramidalnej numerologii napisałem kiedyś dość obszerny artykuł:
Po prostu piramida...

Świetne opracowanie, wszystkie bzdury odnośnie 'piramidalnej numerologii' zostały obalone ale jak widać nikt tego nawet nie zauważył i dalej te bajki są powtarzane. Selektywny dobór faktów rządzi.
  • 0

#304 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Sory chłopaki, ale nadal nie ma także żadnych dowodów na teorie Mariusha, Aquilii i innych sceptycznych użytkowników. Tych teorii jest tyle, ile much na lepie ciepłego dnia :)
  • -1

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sory chłopaki, ale nadal nie ma także żadnych dowodów na teorie Mariusha, Aquilii i innych sceptycznych użytkowników. Tych teorii jest tyle, ile much na lepie ciepłego dnia :)

podobnie zreszta jak i na Twoje fantazje ; ]
  • 0

MateuszS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

P: Bede kiedys rzadzil swiatem?
O: Tak cały Wszechświat padnie u twych stóp!

Ludzie skąd wam się to chce wymyślać. Logiczne że to fake a wy tu robicie temat na 20 stron. Logika chłopacy i dziewczęta logika :) Nawet nie czytałem całego bo bym chyba lekko ześwirował...... Przestańcie robić takie tematy.
  • 0

#307 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

podobnie zreszta jak i na Twoje fantazje ; ]

Tak, mam wielką wyobraźnię. Dzięki niej potrafię dostrzec dużo więcej :)

P.S: BTW, każda teoria przedstawiana przez naukowców jest tylko domysłem i dobrze o tym wiemy :)
  • -1

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

każda teoria przedstawiana przez naukowców jest tylko domysłem i dobrze o tym wiemy

Mnie zawsze uczono, że domysłem może być tylko hipoteza. Każda teoria naukowa z kolei musi być potwierdzona faktami lub obliczeniami. No, chyba że masz na myśli "teorię" w potocznym tego słowa znaczeniu...
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, mam wielką wyobraźnię. Dzięki niej potrafię dostrzec dużo więcej :)

dużo więcej... niż istnieje ? : ]
dzieci też mają bujną wyobraźnię - mają nawet swoich wyimaginowanych przyjaciół ; ]
  • 0

#310 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Mnie zawsze uczono, że domysłem może być tylko hipoteza. Każda teoria naukowa z kolei musi być potwierdzona faktami lub obliczeniami. No, chyba że masz na myśli "teorię" w potocznym tego słowa znaczeniu...

Taaak, ja wiem Lynx. Ciebie to wszyyyystkiego nauczyli he.
Dobra... piszę; Wyobraź sobie, że te Twoje teorie, które są "potwierdzone", mają w sobie dużo niejasności i nieścisłości i są niekompletne, co wcale nie jest tajemnicą, więc teoria zmienia się w co?? Ano sam wiesz. I na bazie tych właśnie, sam wiesz co, uczą się dzieci w szkołach i mają to wciskane jako prawdę absolutną. A potem rodzą się takie małe scepolki i są nieotwarte na inne możliwości. Proste??

Kiedy do Ciebie dotrze, że nie ma żadnej "oficjalnej" i niepodważalnej teorii odnośnie np. piramidy Cheopsa, czy samego Sfinksa? Naukowcy w różnych programach wypowiadają się - byc może, mogło tak byc, albo albo, ... ciągle są same domysły a to w jakiej pozycji stawia świat sceptyków? W takiej samej jak, tych którzy biorą pod możliwośc niekonwencjonalne wyjaśnienia odnośnie tych monumentów - czyli w tej samej - kwestia wyobraźni i nieograniczonego horyzontu może zdziałac więcej, dlatego sceptyk nic więcej nie wymyśli , tyle o ile coś znajdzie i na tym jego kreatywnośc się kończy.

Przyjął Pan???

dużo więcej... niż istnieje ? : ]
dzieci też mają bujną wyobraźnię - mają nawet swoich wyimaginowanych przyjaciół ; ]

Głupszego pytania chyba zadac nie mogłeś.
A co istnieje, a co nie istnieje?? Jesteś wstanie swoim prymitywnym mózgiem to ocenic?? Ziemia, jak nasze domy. Poza dom nie wychodzimy, patrzymy jedynie przez okna (teleskopy). Poznac świat to wyjśc z domu, zobaczyc. Rozumiesz metaforkę chłopcze? Człowiek to ograniczona umysłowo istota, której wydaje się, że wie wszystko, a tak na prawdę g... wie. Jeszcze wiele rzeczy nas zaskoczy co w skład mojej wyobraźni taka możliwośc się mieści.
Kumasz??
  • 1

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze wiele rzeczy nas zaskoczy co w skład mojej wyobraźni taka możliwośc się mieści.

Wyobraźnia to jedno, ale podawanie dziurawych jak ser fantazji za niezaprzeczalny fakt to drugie.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Głupszego pytania chyba zadac nie mogłeś.
A co istnieje, a co nie istnieje?? Jesteś wstanie swoim prymitywnym mózgiem to ocenic?? Ziemia, jak nasze domy. Poza dom nie wychodzimy, patrzymy jedynie przez okna (teleskopy). Poznac świat to wyjśc z domu, zobaczyc. Rozumiesz metaforkę chłopcze? Człowiek to ograniczona umysłowo istota, której wydaje się, że wie wszystko, a tak na prawdę g... wie. Jeszcze wiele rzeczy nas zaskoczy co w skład mojej wyobraźni taka możliwośc się mieści.
Kumasz??

a)moj prymitywny mozg prawdopodobnie jest w zblizonych proporcjach jak Twój prymitywny
b)z tym domem dowaliles ... poza Twoim domkiem zyja jednorozce, krasnale, elfy (przeciez na Ufo mamy "dowody) ktore snuja spisek ? - "a co istnieje, a co nie istnieje?" (i na jakiej podstawie Ty mozesz to okreslac, a "my" nie?
c)dzieciaczku Twoja metaforka odzwierciedla co najwyzej zakres myslenia pacjenta szpitala psychiatrycznego.
d)czlowiek nic nie wie - za to jak sie okazujesz Ty "wiesz" wiecej (patrz punkt c))
e)ostatniego zdania "nie-kumam" - proste, skladnia jest do ... dupy.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyobraź sobie, że te Twoje teorie, które są "potwierdzone", mają w sobie dużo niejasności i nieścisłości i są niekompletne, co wcale nie jest tajemnicą, więc teoria zmienia się w co?? Ano sam wiesz.

Oj, Muhad, czyżby wyobraźnia była dla Ciebie ważniejsza niż rzeczywistość? Potrafię sobie wyobrazić, że znane mi teorie naukowe są niejasne, nieścisłe i niekompletne, a nawet to, że powszechnie o tym wiadomo. Cóż jednak z tego, skoro przy próbie weryfikacji te wyobrażenia okazują się tylko czczą fantazją, lub wręcz nie można ich zweryfikować. Wszystkie znane mi naukowe teorie są spójne logicznie, klarowne i dokładnie tłumaczą podlegający im wycinek rzeczywistości. Jeśli miałbym stwierdzić inaczej, to chyba tylko wtedy, gdybym ich dobrze nie znał. Bo tak się składa, że w teoriach naukowych na fantazję nie ma miejsca. Spróbuj choćby pofantazjować na temat prawa Archimedesa ;->

Kiedy do Ciebie dotrze, że nie ma żadnej "oficjalnej" i niepodważalnej teorii odnośnie np. piramidy Cheopsa, czy samego Sfinksa?

Nie docierają do mnie fałszywe złudzenia. Oficjalne teorie dotyczące starożytnego Egiptu to te, które tak usilnie zwalczasz swoimi fantazjami. Można je rzecz jasna podważyć - to cecha każdej prawidłowej teorii - ale potrzeba na to faktów a nie wyssanych z palca zarzutów stawianych przez Sitchina, Geryla czy Daenikena.

Naukowcy w różnych programach wypowiadają się - byc może, mogło tak byc, albo albo, ... ciągle są same domysły a to w jakiej pozycji stawia świat sceptyków? W takiej samej jak, tych którzy biorą pod możliwośc niekonwencjonalne wyjaśnienia odnośnie tych monumentów

Naprawdę nie widzisz żadnej różnicy? Naukowcy stawiają hipotezy, które można zweryfikować. W swoich rozważaniach twardo stąpają po ziemi i nie wykraczają poza materiały, którymi dysponują. Z kolei fantaści bujają w obłokach doszukując się wszędzie nieznanych istot, nieodkrytych energii i nieudowodnionych zdarzeń. Można by rzec, że opisują schemat działania elektrowni na podstawie znalezionego fragmentu wtyczki.

Człowiek to ograniczona umysłowo istota, której wydaje się, że wie wszystko, a tak na prawdę g... wie. Jeszcze wiele rzeczy nas zaskoczy co w skład mojej wyobraźni taka możliwośc się mieści.

I ja uważam, że nie wszystko jeszcze jest odkryte i że niejedno odkrycie przyprawi nas o opad szczęki i zastanawianie się dlaczego wcześniej na to nikt nie wpadł. Myślę jednak, że snucie ignoranckich fantazji w których wszystko usprawiedliwia się działaniem nieznanego nie zaprowadzi nas do niczego nowego.
  • 0

#314 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Przejrzałem przytoczony przez Mariusha link.
Gratulacje!!! W 5 sekund obaliłeś wszystkie para-teorie. Patrząc na wpisy co poniektórych użytkowników w Twoim temacie zaczynam rozumieć pojęcie "mosadczykowanie" :mrgreen:
W ksiązkach z których się uczą nasze dzieci jest napisane że piramidy były grobowcami - a gdzie jest jakiś dowód na tą teorię?
Czy są nim "szyby wentylacyjne" wychodzące z Wielkiej Piramidy? Możliwe, przecież wszyscy wiedzą że mumia też człowiek i lubi pooddychać świeżym powietrzem...
Ciekawe też gwiazdy i gwiazdozbiory jakie pokazują te "szyby wentylacyjne" - dzięki nim pewnie to powietrze było bardziej świeże i strawne dla wybrednej mumii.
Sorry - tylko mumia budowniczego WP potrzebowała tlenu - w żadnej innej piramidzie takiego wynalazku nie ma.
Mówisz Mariush że coś nierówna - a nie obiło Ci się o uszy że kiedyś była obłożona warstwą białego granitu?
A Ci Egipcjanie dziwny naród. Robią plany, zatwierdzają, kopią tunel wgłąb Ziemii i zasypują bo się komuś odwidziało. Samo życie.
I ta cała bzdurna numerologia - Zerknij tutaj - gość UDOWADNIA że numerki zgadzają się do 10 cyfry po przecinku, obalcie jego teorię Bracia sceptycy a nie bawcie się w jakieś chore kółko różańcowe i lizanie sie nawzajem po dobrze wiecie czym.
O tym że przez Wielką Piramidę przechodzi zerowy południk z czasów Atlantydy już nie wspominam bo przecież Atlantyda wg Was nie istniała.
Zdrowy sceptycyzm jest ok, ale manipulacja i mosadczykowanie jest do d.... - tak mówi radoslaw dzielący się swą wiedzą, mądrością i doświadczeniem na forum gdzie te wartości ciężko znależć.
I zanim jakaś z owieczek zacznie bluzgać - przypominam że gatunek ludzki na tej planecie jest poważnie zagrożony i powinniśmy być przynajmniej mili dla siebie.
Pozdrawiam wszystkich, a mosadczykom polecam zaczęcie słuchania innych ludzi i BEZSTRONNE analizowanie faktów z historii, mitów, etc
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Panie Radoslaw ....

1) "And the height of The Sarcophagus is exactly 3.437746771 FEET !!!!!! " tak z ciekawosci spytam - na jakiej podstawie to okreslono ? : ] (chodzi mi o obliczenia i ich dokładnośc)

2) gdzie jest dowód - na teorie ze grobowce byly grobowcami ? - może mume które tam leżą to wyjaśnią ? : ]

3) gdzie jest dowód, że Piramidy były czymś innym ? ale dowody a nie przypuszczenia bo o tym ze "egipcjanie" byli obeznani w astronomii wiemy wszyscy

4) nie przesadzaj z tą Atlandydą także ; ]
5) nie moge sie doczekac 2013, azeby posluchac co parateoretyści będą mówić ; ]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)