Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przejrzałem przytoczony przez Mariusha link.
Gratulacje!!! W 5 sekund obaliłeś wszystkie para-teorie.

Ja tylko przedstawiłem fakty, w absolutnej większości obiektywne fakty liczbowe. Zatem wniosków z nich wynikających trudno nie nazwać obiektywnymi. Twoje zarzuty są równie bezsensowne jak wmawianie, że 2+2=5.

Czy są nim "szyby wentylacyjne" wychodzące z Wielkiej Piramidy? Możliwe, przecież wszyscy wiedzą że mumia też człowiek i lubi pooddychać świeżym powietrzem... Ciekawe też gwiazdy i gwiazdozbiory jakie pokazują te "szyby wentylacyjne" - dzięki nim pewnie to powietrze było bardziej świeże i strawne dla wybrednej mumii. Sorry - tylko mumia budowniczego WP potrzebowała tlenu - w żadnej innej piramidzie takiego wynalazku nie ma.

A kto kiedykolwiek sugerował, że wąskie kanały w piramidach są szybami wentylacyjnymi? Podpowiem Ci: NIKT. Żaden z naukowców ich za coś takiego nigdy nie uważał. "Szyby wentylacyjne" to tylko potoczna, obiegowa, nazwa tych kanałów. Nazwa nie mająca nic wspólnego z ich ewentualną funkcją (prawdopodobnie astronomiczną; wskazywanie na pewne określone fragmenty nieba). Tworzysz straw man argumenty, a potem popisujesz się ich "obalaniem". Kogo chcesz w ten sposób ogłupić?

I ta cała bzdurna numerologia - Zerknij tutaj - gość UDOWADNIA że numerki zgadzają się do 10 cyfry po przecinku, obalcie jego teorię Bracia sceptycy a nie bawcie się w jakieś chore kółko różańcowe i lizanie sie nawzajem po dobrze wiecie czym.

Żartujesz chyba.
Zdradzisz mi, jak dokonano pomiarów sarkofagu z dokładnością do 0,000000001 części stopy? Taka dokładność wymaga uwzględniania położenia pojedynczych atomów w czasie dokonywania pomiaru. Czystej wody absurd...

O tym że przez Wielką Piramidę przechodzi zerowy południk z czasów Atlantydy już nie wspominam bo przecież Atlantyda wg Was nie istniała.

A teraz to już dowaliłeś z grubej rury :lol3: Mogłeś w ogóle o tym nie wspominać. Przynajmniej byś się nie ośmieszył.

Dla Twojej wiadomości.
Położenie południka zerowego jest kwestią umowy, więc w gruncie rzeczy mógłby on przechodzić przez każdy inny punkt na kuli ziemskiej. Zatem Twoja informacja jest pozbawiona wartości tak samo, jak stwierdzenie, iż np. w czasach panowania wielkich gadów południk zerowy przechodził przez środek Białego Domu.

I zanim jakaś z owieczek zacznie bluzgać - przypominam że gatunek ludzki na tej planecie jest poważnie zagrożony i powinniśmy być przynajmniej mili dla siebie.

Mam nadzieję, że byłem dość miły. :)
  • 2

#317 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

Co do 1-go pytania - proszę zapytać pana Carl'a Munck'a, który opublikował swą pracę jakieś 15 lat temu i od tamtej pory jest weryfikowana i uzupełniana przez innych badaczy.
Co do 2-go proszę mi pokazać choć jedną piramidę w której znaleziono jakąś mumię.
Co do 3-go - jest wiele przesłanek że Wielka Piramida była użwana (to jedno z potencjalnych zastosowań) do wprowadzania inicjowanych stan mający niewiele wspólnego z naszą rzeczywistością - przez szamanów starożytnego Meksyku nazywany "drugą uwagą" - niemożliwy do opisania za pomocą języka (dlatego w piramidzie tak dużo rysunków i opisów), a pozwalający na eksplorację róznych odległych światów i równoległych wymiarów.
Co do 4-go - rozumiem że tego nie uczą w szkołach, ale zarówno Wielka Piramida jak i wiele innych starożytnych momunentow stoi w miejscach przecinania się energetycznych linii (meridiany Ziemii czy dragon lines, cholera znowu te gady) - o których to liniach doskonale wiedzieli Atlanci, służę pomocą jeśli kogoś ten temat zainteresował.
Co do zagadnienia 2012 (pojawiającego sie na 250 mln stron w necie) - zapewniam że będzie zabawa jak cholera, dużo przyjemniejsza dla nas jeśli bez obecnej struktury władzy na planecie.
pozdrawiam
  • 0

#318 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Wyobraźnia to jedno, ale podawanie dziurawych jak ser fantazji za niezaprzeczalny fakt to drugie.

O jakich fantazjach mówisz?? Jako co podaję za fakt??
Faktem jest, że g.... jeszcze wiemy o wszechświecie. Znamy słabe podstawy. Nawet własnego podwórka nie poznaliśmy dokładnie.

a)moj prymitywny mozg prawdopodobnie jest w zblizonych proporcjach jak Twój prymitywny

Otóż to arogancie, poza jednym szczegółem. Twój mózg nie odbiera alternatyw.

b)z tym domem dowaliles ... poza Twoim domkiem zyja jednorozce, krasnale, elfy (przeciez na Ufo mamy "dowody) ktore snuja spisek ? - "a co istnieje, a co nie istnieje?" (i na jakiej podstawie Ty mozesz to okreslac, a "my" nie?

Jakie kurde elfy, jednorożce?? Pogięło Cię facet?? Z takim tekstem to wyskakuj do swoich kolegów z gimnazjum, czy skąd tam jesteś. Ufo snuje spisek?? Skąd to wyczytałeś? Z kosmopolitan??

Różnica pomiędzy nami polega na tym, że ja nie ograniczam się do sceptycznego myślenia, a wychodzę dalej i używam swojej wyobraźni w celu łączenia pewnych osobliwości.

c)dzieciaczku Twoja metaforka odzwierciedla co najwyzej zakres myslenia pacjenta szpitala psychiatrycznego.

Od kiedy porównanie kogokolwiek ziemi do domu zasługuje na miano chorego psychicznie? Gówniarzu, ile Ty masz lat? Czy nie zapędziłeś się zbytnio z obrażaniem?

d)czlowiek nic nie wie - za to jak sie okazujesz Ty "wiesz" wiecej (patrz punkt c))
e)ostatniego zdania "nie-kumam" - proste, skladnia jest do ... dupy.

Po pierwsze. Ja nie napisałem nigdzie, że wiem więcej. Umiesz czytac, czy może wysłac Cię na lekcje do podstawówki, dokładając do tego czytanie tekstu ze zrozumieniem? Piszę poezję, bajki, prozę, więc składnia nie jest mi obca.

Nie prowokuj mnie więcej, bo jesteś za krótki.
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Otóż to arogancie, poza jednym szczegółem. Twój mózg nie odbiera alternatyw.

Jakie kurde elfy, jednorożce?? Pogięło Cię facet?? Z takim tekstem to wyskakuj do swoich kolegów z gimnazjum, czy skąd tam jesteś. Ufo snuje spisek?? Skąd to wyczytałeś? Z kosmopolitan??

Różnica pomiędzy nami polega na tym, że ja nie ograniczam się do sceptycznego myślenia, a wychodzę dalej i używam swojej wyobraźni w celu łączenia pewnych osobliwości.

Od kiedy porównanie kogokolwiek ziemi do domu zasługuje na miano chorego psychicznie? Gówniarzu, ile Ty masz lat? Czy nie zapędziłeś się zbytnio z obrażaniem?

Po pierwsze. Ja nie napisałem nigdzie, że wiem więcej. Umiesz czytac, czy może wysłac Cię na lekcje do podstawówki, dokładając do tego czytanie tekstu ze zrozumieniem? Piszę poezję, bajki, prozę, więc składnia nie jest mi obca.

Nie prowokuj mnie więcej, bo jesteś za krótki.

a) otoz to pajacyku - Twoja wyobraznia odrzuca jedno - przyjmujac za pewnik drugie (Twoją alternatywę) Nie roznisz sie niczym od innych (poza wybujala wyobraznia)

b) żenada, o elfach, jednorozcach wspomnialem ironicznie, zapomniales do tej grupy dopisac GIGANTÓW (a i owszem o nich wyczytalem od Muhada na forum paranormalne.pl) Mam sie z Toba licytowac co skonczylem? jakie studia, ile, gdzie, co robie itp? Obawiam sie ze to nie ten poziom ; ] "gimnazjalisto"

c) Twoja wyobraznia odrzuca realia i tworzy sobie irracjonalny świat - widzisz kamień wmawiasz mi że jestem zacofany bo dla Ciebie to kupa Giganta ... (tak wiem to tylko metafora, nie odczytuj dosłownie)

d) Gówniarzu - (Od kiedy porównanie kogokolwiek ziemi do domu zasługuje na miano chorego psychicznie? to ma być składnia ?!?! ) mam 24 lata - ochłoń troszkę bo TAK powaznemu człowiekowi po prostu nie wypada ...

e) skoro innym zarzucasz brak wyobrazni, moja interpretacja brzmi:, oni wiedza mniej, ja wiecej (widze wiecej czy jak sobie to przeczytasz - poeta powinien sie domyslec....)

I kolejny raz - co mnie obchodzi ze i co piszesz ? Wierszyk potrafi sklecic byle przedszkolak - mam Ci zazdroscic ? podziwiac ? (sam pisalem w swoim czasie - to powod do dumy? mam sie czuc lepszym?)

f) Twojej "długości" nawet nie chce mi sie komentowac ... Żenada, dla mnie jestes tylko jednym z wielu na forum, ani dłuższy, ani krótszy - Ot - a to za kogo mnie masz świadczy o Twoim "poziomie" (czy tam krótkości Koleżko)
  • 1

Jaku.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Muhadzie - nie obraź się, ale arogancja i zwyczajne chamstwo jest w Twoich postach porażające :(
A i Kolega r3vo nie pozostaje niestety dłużny. Opamiętajcie się ludzie.
  • 0

#321 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

a) otoz to pajacyku - Twoja wyobraznia odrzuca jedno - przyjmujac za pewnik drugie (Twoją alternatywę) Nie roznisz sie niczym od innych (poza wybujala wyobraznia)

Nie rozumiesz co napisałem. Moja wyobraźnia korzysta z dwóch źródeł - naukowy punkt widzenia + alternatywy odrzucane przez sceptyków.

b) żenada, o elfach, jednorozcach wspomnialem ironicznie, zapomniales do tej grupy dopisac GIGANTÓW (a i owszem o nich wyczytalem od Muhada na forum paranormalne.pl) Mam sie z Toba licytowac co skonczylem? jakie studia, ile, gdzie, co robie itp? Obawiam sie ze to nie ten poziom ; ] "gimnazjalisto"

Oczywiście, że nie ten. Gdyby Twój poziom był taki, jakim się chlubisz w swojej głowie, to nie prawiłbyś żenujących tekstów w moim kierunku.

c) Twoja wyobraznia odrzuca realia i tworzy sobie irracjonalny świat - widzisz kamień wmawiasz mi że jestem zacofany bo dla Ciebie to kupa Giganta ... (tak wiem to tylko metafora, nie odczytuj dosłownie)

Widzę, że wiesz lepiej ode mnie co moja wyobraźnia przyswaja a co oddala od siebie ; ]
Człowieku, skończ te impertynencje słowne.

to ma być składnia ?!?! ) mam 24 lata - ochłoń troszkę bo TAK powaznemu człowiekowi po prostu nie wypada ...

Ja 27 i co z tego?? Jestem dysortografikiem i dyslektykiem, a moje teksty daję do poprawienia innym ludziom.

e) skoro innym zarzucasz brak wyobrazni, moja interpretacja brzmi:, oni wiedza mniej, ja wiecej (widze wiecej czy jak sobie to przeczytasz - poeta powinien sie domyslec....)

Masło maślane.

I kolejny raz - co mnie obchodzi ze i co piszesz ? Wierszyk potrafi sklecic byle przedszkolak - mam Ci zazdroscic ? podziwiac ? (sam pisalem w swoim czasie - to powod do dumy? mam sie czuc lepszym?)

a wydałeś swoją poezję? (pytanie retoryczne)
Whatever...

f) Twojej "długości" nawet nie chce mi sie komentowac ... Żenada, dla mnie jestes tylko jednym z wielu na forum, ani dłuższy, ani krótszy - Ot - a to za kogo mnie masz świadczy o Twoim "poziomie" (czy tam krótkości Koleżko)

Nie rozumiesz jednej rzeczy. Czytając różne tematy zauważyłem, że atakujesz ironią wszystkich ludzi z odmiennym światopoglądem. Ironizujesz, robisz sobie wycieczki personalne w kierunku Radka, innych ludzi, a także w moim kierunku. Jestem na tyle długo na tym forum, że starzy bywalcy wiedzą, że jestem niepoprawnym entuzjastą zjawisk paranormalnych, ale nie ustawiam żadnych aspektów jako pewnik. Snuję nie-swoje gdybania, domysły, teorie, poszlaki i wiele innych, łącząc je w jedną całośc, bo jestem świadomy tego, że świat jest inny niż podają nam media, naukowcy (hermetyczne środowisko). Jestem poszukiwaczem pytań, na które nie znam odpowiedzi z jasnej przyczyny - za dużo pytań, za mało odpowiedzi. Nie klasyfikuje mnie to jako chorego psychicznie lub jakkolwiek inaczej mnie nazwiesz. Nie jestem gorszy od Ciebie ani Ty gorszy ode mnie. Nie twierdzę też nigdzie, że wiem więcej. Nie musisz się ze mną zgadzac. Nie masz pojęcia jak to jest, gdy poprzez swoje doświadczenia w życiu zmienia Ci się światopogląd i nie wiesz jak to jest, gdy bronisz tego co wiesz, co doświadczyłeś i tego też, co wydaje się możliwe, przed grupą ludzi, którzy tylko negują, wyśmiewają, drwią. Byc może nie zauważyłeś, ale to ludziom Twojego pokroju brakuje tolerancji wobec odmiennych zdań, wierzeń i rozważań. Nie zauważyłem jeszcze u Ciebie jakiejś normalnej wypowiedzi. Wszędzie szydera i ironia. Tak postępuje 24 latek na poziomie? Zarzucasz mi pewne rzeczy, lecz w niektórych przypadkach na chamstwo odpowiadam chamstwem, z czego dumny nie jestem. Poziom Twoich wypowiedzi bywa bardzo prymitywny, szczególnie pod adresem Radka, który co prawda jest postacią kontrowersyjną, ale to nie upoważnia Cię do tego, by wyrażac się w jego kierunku w taki właśnie sposób. Nie widziałem byś użył argumentów naukowych, podając strony, nazwiska, cokolwiek. Prawisz pleonazmy z dużą dawką ironii, czasem sarkazmu. Masz 24 lata?? To zachowuj się, jak 24 latek. Ja nie jestem święty, mam swoje wady, bo jestem nerwus po dziadku i po mamie, bywam dosadny i zbytnio szczery, ale jestem w tym prawdziwy. Potrafię byc też złośliwy, co sami wiecie, ale umiem się do tego przyznac. Przejdź raz na moją stronę barykady, spróbuj bronic częśc argumentów, których sam doświadczyłem, których sam widziałem. Nie wiesz jak jest trudno walczyc z drwiną, ironią, arogancją i często z ograniczeniem światopoglądowym, które rzucają parę linków "naukowych" - idąc na łatwiznę. Sami podświadomie wiecie, że świat jest trochę inny, bardziej dziwny, niż jest na prawdę. Ja nie boję się swoich poglądów. Nie ograniczam się tylko do tego, co podają media naukowe, bo one nie wyjaśniają wszystkiego.
Twoja postawa może wynikac z różnych czynników. To kwestia wychowania w domu, tego jak byłeś kształtowany w szkole, także kwestia doświadczeń, których najwyraźniej Ci brakuje. Gdyby było inaczej, byc może nie był byś tak sceptycznie-ironizująco nastawiony do alternatyw, które wcale nie muszą byc fikcją.
Ten, który zbudował 1 samolot, był wyśmiewany, jednak wierzył w swoją wizję. Juliusz V. jest przykładem, którego wizje w książkach były kiedyś uznawane za fantastykę, a gdyby powiedział - ludzie, tak kiedyś będzie, to pewnie zostałby uznany za heretyka a byc może spaliliby go na stosie za brednie. Czasy się zmieniają jak widzisz. Masz to podane jak na tacy na łamach historii. Ona pokazuje, jak człowiek brnie w swojej arogancji wobec wizjonerów. Ty sobie wybrałeś taką drogę? W porządku, ale szanuj pogląd drugiej osoby, nawet jeśli wydaje Ci się śmieszny i niedorzeczny. Zarzucacie chamstwo kreacjonistom. Nie zapominaj, że ton prześmiewczy i chamstwo to domena sceptyków (aczkolwiek nie wszystkich). Mariush, którego nie lubię jest jednym z nielicznych, kulturalnych sceptyków. Ucz się od niego, bo to mądry facet. To jedyna osoba, która próbuje nie dac się w prowokacje, rzeczowo argumentuje. Przyznam, że w tym szaleństwie jego kryje się metoda, co prawda jest ustawiona tylko w jednym kierunku, ale nie przyprawia rogi innym użytkownikom. Z Mariushem nie trzeba przynajmniej się użerac, jak ze zidiociałym chłopcem, który tylko szuka pretekstu by się ponabijac z kolegów (chociaż też nie zawsze). Mi zwyczajnie ręce opadają, kiedy muszę odpierac takie debilizmy, idące w moim kierunku. Ty tego pewnie nie rozumiesz i na tym polega różnica między nami.
Ty nie podajesz argumentów. Zbijasz je u innych ironią, komicznymi porównaniami i obrażaniem od chorych psychicznie. Nie tędy droga.

Pozdrawiam.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie rozumiesz co napisałem. Moja wyobraźnia korzysta z dwóch źródeł - naukowy punkt widzenia + alternatywy odrzucane przez sceptyków.

Oczywiście, że nie ten. Gdyby Twój poziom był taki, jakim się chlubisz w swojej głowie, to nie prawiłbyś żenujących tekstów w moim kierunku.

Widzę, że wiesz lepiej ode mnie co moja wyobraźnia przyswaja a co oddala od siebie ; ]
Człowieku, skończ te impertynencje słowne.

Ja 27 i co z tego?? Jestem dysortografikiem i dyslektykiem, a moje teksty daję do poprawienia innym ludziom.

Masło maślane.

a wydałeś swoją poezję? (pytanie retoryczne)
Whatever...

Nie rozumiesz jednej rzeczy. ... Nie tędy droga.

Pozdrawiam.

1) Naukowe źródło opiera się na faktach, dowodach albo próbach dowodzenia
Twoj alternatywny punkt widzenia prowadzi do nadinterpretacji. Wg mnie widzisz więcej niż istnieje...
Może Cie zdziwie - ale wg mnie atlantyda mogla istniec, obce cywilizacje istnieja, cierpliwie czekam az sie pojawia - a przy tym nie tworze subiektywnych teorii.

2) Żenujące teksty są odpowiedzią na Twoje żenujące. Mój poziom nie pozwala mi się przekomarzać kto kim w życiu jest i co osiągnął w trakcie dyskusji. Przypomnij sobie "kolegów w szkole nie masz?"

3) Nie interesuje mnie co przyswaja Twoja wyobraznia (na ogół) a to w jakis sposób nadinterpretujesz w dwóch tematach w których dyskutujemy...

4) Nie interesuje mnie ile masz lat, przypomne że samemu pierwszym rozpocząłeś "wojenkę" z wyliczaniem szkół, lat, tomików poezji ...

5) Zaczne od tego że nie wydałem, choć miałem taką opcję, ale mój młodzieńczy bunt wszystko zaprzepaścił...
A jakie to ma znaczenie? Wydałeś 1 2 , 10 ? Kto inny wydał 20 .... Wartościujesz sie w ten sposob ?

6)
a) To chyba źle czytałeś... Piszesz w taki sposób, że w zasadzie ciężko się do czegokolwiek odnieść - bo co? mam wklejać swoje cytaty gdzie nie ma ironii?

b) Nie atakuje ludzi z odmiennym światopoglądem - kpie co najwyżej z "nainterpretacji" "zmyślania" i "fantazji" podobnie zresztą jak Ty z osób niezgadzających się z Twoimi "wizjami"

c) bądź sobie kim chcesz ... I przestań mi wciskać że "snujesz" bo jak tylko napotkasz przeszkode w postaci obalającego posta - pokazujesz pazurki...

d) czy ja Cie kiedyś nazwałem gorszym ? póki co Ty pokazujesz że klasyfikujesz ludzi na podstawie wieku, poetyki, czy np. wyksztalcenia (nadinterpretuje ale tak mozna odczytac)

e) pieknie piszesz, ale - zaczynasz ckliwie wypowiadac sie na swoj temat - jakie masz doswiadczenia z gigantami ? (spytam ponadto z ciekawosci - byłeś w piramidzie cheopsa?)

f) I dalej to samo - nie widziałeś normalnej wypowiedzi ... - i jak mam sie do tego niby odnieść ? -

g) Kolego przejrzalem swoje wpisy i gdzie wobec Radka odezwalem sie w prymitywny sposob ? bo jesli dla Ciebie prymitywizmem ma byc podwazanie czyichs postow - to chyba pomyliles miejsce - zaloz forum (moze bloga) i nie dawaj ludziom komentowac co piszesz ....

i) Daruj sobie analizy psychologiczne, i nie rób ze mnie debila. Co Ty o mnie wiesz ? : ] Wierze w ufo - po prostu jak widze kamyk nie twierdze że to meteoryt - dla mnie to fantazja. Kazesz stawac po Twojej stronie barykady - moze staniesz po przeciwnej ?

k) smieszny ten Twoj wywod - oceniles mnie na podstawie wybiorczych postow, oceniles mnie nie znajac co w zyciu przezylem, robisz z siebie jakiegos mesjasza wiedzy, a mnie masz za gorszego bo w Twoich "nadinterpretacjach" widze fantazje ... Przykro mi - zaden Twoj post do niczego mnie nie przekonal ... I pal licho sceptycyzm - bo zdaje sobie sprawe ze Piramida jest zaawansowaną budowlą - to samo zaawansowanie nie powoduje u mnie "doszukiwania" się zbiegów okoliczności, faktów oraz łączenia ją w "spójną" historyjkę...
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

muhad, r3vo, zakonczcie ta klotnie lub przeniescie ja na PW, inaczej bede musial wam po warnie wlepic.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

muhad, r3vo, zakonczcie ta klotnie lub przeniescie ja na PW, inaczej bede musial wam po warnie wlepic.

z mojej strony nie mam nic wiecej do dodania. FIN
  • 0

Chey.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Muszę powiedzieć, że bardzo ciekawa sesja ^^
Tylko że nigdzie nie ma że Egipcjanie mieli kontakt z obca cywilizacją. Tak jak powiedzieli poprzednicy na rycinach [?] glinianych tabliczkach etc. są rysunki że kamienne bloki są przenoszone dzięki wołom i jakimiś prymitywnym ''maszynom'' [ xD ]
  • 0

#326 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Ive, wyjaśniliśmy sobie wszystko na PW i jest zgoda :)
  • 0

#327 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Chey pokaż jeden taki rysunek...
Z całym szacunkiem może pomyliło Ci się z jakąś książką ze szkoły?
Jak wyjaśnisz obecność kokainy w mumiach faraonów (oczywiście tylko w tych znalezionych poza piramidami bo innych nie ma).
Tutaj są proste wyliczenia i dowody na to że Wielka Piramida, Machupicchu, Easter Island, Angkor Wat, Mohenjo Daro - są połączone w precyzyjny sposób pozwalający wnioskować że te budowle były projektowane przez jednych projektantów którzy mieli do dyspozycji niezłego GPS-a. Chciałbym zobaczyć jakieś średnio sensowne wytłumaczenie tych faktów przez sceptyka typu Mariush który twierdzi że żadnej magii liczb w WP nie ma...
pozdrawiam
  • 0

#328 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Też chciałbym to wiedziec :)
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj są proste wyliczenia i dowody na to że Wielka Piramida, Machupicchu, Easter Island, Angkor Wat, Mohenjo Daro - są połączone w precyzyjny sposób pozwalający wnioskować że te budowle były projektowane przez jednych projektantów którzy mieli do dyspozycji niezłego GPS-a.

Szybki rzut oka do GoogleEarth pozwolił mi przekonać się, że wymienione obiekty nie leżą na jednym kole wielkim. Z resztą wyraźnie widać, że nawet autor wskazanej przez Ciebie strony zamieszczając miniaturkę Ziemi musiał nieco zakrzywić postulowaną przez siebie prostą. Pozostała częśc jego wywodu to zabawa liczbami analogiczna do piramidalnych bzdur serwowanych tu wcześniej.
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj są proste wyliczenia i dowody na to że Wielka Piramida, Machupicchu, Easter Island, Angkor Wat, Mohenjo Daro - są połączone w precyzyjny sposób pozwalający wnioskować że te budowle były projektowane przez jednych projektantów którzy mieli do dyspozycji niezłego GPS-a. Chciałbym zobaczyć jakieś średnio sensowne wytłumaczenie tych faktów przez sceptyka typu Mariush który twierdzi że żadnej magii liczb w WP nie ma...
pozdrawiam

Po pierwsze, jak już wspomniał Lynx, miejsca wskazane prze Ciebie wcale nie leżą na linii prostej (kole wielkim). Niejednokrotnie rozbieżności sięgają setek kilometrów.

Po drugie są tam wskazane inne miejsca, takie jak bezludna i dziewicza wyspa Anatom, jedna z wysp Zielonego Przylądka. Co jest w nich szczególnego, oprócz tego, że pasują do teorii o współliniowym położeniu? Mamy ok. 1000-letnie Angkor Wat, to dlaczego nie ma np. Aten z Akropolem, Rzymu, Teb, Karnaku, Babilonu, ... ? W czym one są "gorsze"?

Po trzecie, dlaczego np. w przypadku Ameryki Południowej wybrano akurat Nazca i Machu Picchcu? Dlaczego zignorowano takie sztandarowe miejsca jak choćby Tihuanaco, Teotihuacan, Palenque czy Chichen Itza? Dlatego, że znajdują się często wiele tysięcy kilometrów od tej sugerowanej linii? Podobne pytania można zadać w przypadku innych rejonów świata.
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)