Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Please log in to reply
607 replies to this topic

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ok. to ja wiem jak obliczyć wreszcie kiedy powstały dokładnei piramidy :

jak wiemy są zorientowane wg stron świata północ - południe / wsch- zachód
jednak obecnie nie są idealnie zorientowane ze względu na dryf kontynentów jest tam drobny błąd

to teraz jeśli wiemy z jaką prędkością dryfują kontynenty to dzielimy wielkość tego błędu (można przeliczyć że jak jest 1 stopien błędu to tam ileś kilometrów) na to ile metrów/centymetrów na rok następuje dryf i wynik to będzie ile lat temu ją zbudowano

idealne ustawienie wobec stron świata to będzie moment ich budowy, gdyż skoro były tak dokładne to i były na pewno dokładnie ukierunkowane - bez błędu

jak ktoś zna dokładnie ile wynosi błąd i prędkość dryfu afryki to możemy sami policzyć

Użytkownik rolpiek edytował ten post 26.05.2010 - 18:21

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale po co to liczyć, skoro doskonale wiemy kiedy ją zbudowano?
  • 0

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No ale po co to liczyć, skoro doskonale wiemy kiedy ją zbudowano?

kto wie ?
to są tylko spekulacje na podstawie rzeczy znalezionych w środku,

to mniej więcej jakbym wybudował szope i po roku wsadził do niej butelke wody a ty przyjdziesz po kilku dniach i zobaczysz pustą butelke w połowie i stwierdzisz że szopa ma góra kilka dni bo jakby miała rok to woda by wyparowała całkowicie :)

znasz metodę badania które określi kiedy wybudowano kamienną budowle ?
bo ja o takiej nie słyszałem
  • 4

feelit.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No i rolpiek ładnie podsumował wasze kłotnie, sam nie jednokrotnie powtarzałem ze to sa spekulacje. Ale wy sie klociecie o to kto ma racje, permanentnie. A w tej sprawie powinniscie byc zgodni. Sa zapiski na temat datowania, ale sa to datowania odrestaurowania. Nie mamy infromacji na temat dokladniej daty powstania piramidy.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No niestety, rolpiek, ale nie jest tak, jak mówisz. Ale ostatnio zbyt dużo się o tym napisałem, nie chcę się powtarzać.
  • 1

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No niestety, rolpiek, ale nie jest tak, jak mówisz. Ale ostatnio zbyt dużo się o tym napisałem, nie chcę się powtarzać.

a mi się nei chce czytać :) a poważniej: skopiuj i wklej TYLKO informacje o tym jak udowodniono date budowy ;)
  • -1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Natknąłem się na bardzo interesującą informację.
Co prawda nie ma w niej wzmianki o czasie budowy piramidy ale wg mnie jest w niej coś o wiele bardziej istotnego.
Otóż szef Wydziału Archeologii Uniwersytetu w Kairze, dr Ala Shaheen przekazał publicznie szokującą informację.
Stwierdził,że teoria jakoby "obca cywilizacja" pomagała starożytnym Egipcjanom w budowie piramid w Gizie może być jak najbardziej prawdziwa.
Wtedy fakt,który zakłada że każdy wielotonowy blok skalny był układany średnio co 2 minuty przestaje dziwić.

Egyptian archaeologist admits pyramids contain UFO technology
  • 0

#338 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.
  • Tematów: 0

Napisano

Co prawda nie ma w niej wzmianki o czasie budowy piramidy ale wg mnie jest w niej coś o wiele bardziej istotnego.
(...)

Mam nadzieję, że informacja ta znajdzie potwierdzenie w innych źródłach.

Tym bardziej, że znalazło się tam dość ciekawe zdanie: "I can not confirm or deny this, but there is something inside the pyramid that is "not of this world".

W skrócie - "wewnątrz piramidy jest coś, co nie pochodzi z tego świata"...
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kilka dni temu widziałem film dokumentalny z cyklu „Chasing Mummies”o tym jak Dr Zahii Hawass przegonił trójkę swych studentów archeologii po komorach odciążeniowych Wielkiej piramidy. Zaznaczając, że jest to uciążliwe i niebezpieczne, pokazano jeszcze jednego współpracownika Hawassa , który tak jak to zfilmowano podobno tam mdleje, a jako że jedna ze studentek się zsikała, Hawass oznajmia po jej zbesztaniu, iż pot zwiedzających (tym bardziej siki) niszczą piramidę i cenne napisy w Wielkiej Piramidzie. Oczywiście usiłując uświadomić co niektórym, te „cenne” kartusze dowodzą iż piramidy nie budowali niewolnicy, groby budowniczych niby odkopano w okolicy piramidy. Wspomniane kartusze miały by również być czymś w rodzaju podpisu jaki niby znaleziono w odkopanych grobach. Jednak celem tej całej farsy było zakomunikowanie na koniec w oficjalnym orędziu, że Wielka piramida od teraz nie będzie udostępniona dla zwiedzających!?

Czyż nie może to mieć związku??? Erik.

Użytkownik Erik edytował ten post 29.11.2010 - 03:23

• 1

#340 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Cala przetłumaczona przeze mnie wiadomość:

"
W szokującym oświadczeniu, szef Wydziału Archeologii Uniwersytetu w Kairze, dr Ala Shaheen powiedział publiczności, że prawdziwa może być teoria, jakoby obcy pomagali starożytnym Egipcjanom zbudować najstarsze z piramid, piramidy w Gizie. Będąc później zapytany przez Marka Nowaka, delegata z Polski, czy piramidy mogą wciąż zawierać technologię obcych, a nawet skrywać UFO, dr Shaheen odpowiedział dyplomatycznie: "Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć temu, ale jest coś wewnątrz piramidy, co jest "nie z tego świata"".
Delegaci na konferencji na temat architektury starożytnego Egiptu byli zszokowani, jednak dr Shaheen odmówił dalszych komentarzy lub opracowań na temat oświadczeń związanych z UFO.
"

Kilka ciekawostek w temacie zebranych w jednym miejscu:
link

pozdrawiam
  • 2

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czekam z niecierpliwością aż jajogłowi to potwierdzą, a wtedy chiałbym widzieć miny wszystkich sceptyków.. łyso wam? ;)
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W„ Starożytne Cywilizacje ”-„Sekret budowy piramid wreszcie odkryty?” Podałem za starożytnymi:
„Następnie Saurid kazał zbudować w Zach .piramidzie 30 skarbców z barwnego granitu. Zostały one wypełnione skarbami, drogocennymi przedmiotami i posągami z kamienia szlachetnego, przedmiotami z przedniego żelaza, jak broń, która nie rdzewieje, szkłem, które daje sie składać i nie pęka przy tym, osobliwymi talizmanami, rozmaitymi środkami leczniczymi, prostymi i złożonymi, oraz śmiertelnymi truciznami. We wschodniej piramidzie kazał przedstawić sklepienie niebieskie i rozmaite planety, jak również odtworzyć na obrazach to, co robili jego przodkowie. Umieszczono także w grobowcu kadzidło, które ofiarowano gwiazdą i książki o nich.
Można tam również znaleźć obrazy ilustrujące wydarzenia z przeszłości, z czasów kiedy oczekiwano przyszłych zdarzeń i przyszłych władców Egiptu aż do końca dziejów. Poza tym Saurid kazał tam ustawić naczynia, w których znajdowały sie różne mikstury i podobne rzeczy”. Pozdrawiam Erik.
  • 1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czekam z niecierpliwością aż jajogłowi to potwierdzą, a wtedy chiałbym widzieć miny wszystkich sceptyków.. łyso wam?

A jeżeli nie potwierdzą - czy Tobie będzie łyso? ;) Pamiętam reakcję pewnego użytkownika na widok wazonu (na stronach pseudonaukowych podawany jako "kosmita na starożytnym egipskim malowidle") a która wyglądała mniej więcej tak: "Hahahahahahaha! Wiedziałem!!!!!!!! A w szkołach wciąż uczą tych głupot, że piramidy zbudowali Egipcjanie!"

Problem w tym, że w dzisiejszym świecie dość trudno odzielić rzetelną informację od zmyślonej pseudonaukowej papki, rzetelnych badaczy od "chcę zaistnieć!" itp.

Poczekamy, zobaczymy.

Choć domyślam się, że nawet gdy ta sensacja upadnie, to padnie choć raz posądzenie o dezinformację i utajnianie wszystkiego aby tylko "prawda nie zostałą ujawniona". Przerabialiśmy to już parę razy.
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Otóż szef Wydziału Archeologii Uniwersytetu w Kairze, dr Ala Shaheen przekazał publicznie szokującą informację.
Stwierdził,że teoria jakoby "obca cywilizacja" pomagała starożytnym Egipcjanom w budowie piramid w Gizie może być jak najbardziej prawdziwa.
Wtedy fakt, który zakłada że każdy wielotonowy blok skalny był układany średnio co 2 minuty przestaje dziwić.
Egyptian archaeologist admits pyramids contain UFO technology

A istnieje jakieś wiarygodne źródło powyższych sensacji? Strona, na której można znaleźć nawet coś takiego, nie wydaje mi się zbyt godna zaufania. ;)
  • 2

#345 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.

Napisano

(...)
A istnieje jakieś wiarygodne źródło powyższych sensacji? Strona, na której można znaleźć nawet coś takiego, nie wydaje mi się zbyt godna zaufania. ;)

Też czekam na takie wiarygodne źródło, ale mam ciekawą obserwację z przeglądu internetu.

Otóż przytoczona tu wypowiedź znajduje się na bardzo wielu stronach polsko i obcojęzycznych; i podejrzewam, że wszystkie mają to samo, jedno i jedyne źródło, albowiem wszystkie powielają ten sam błąd - źle napisane imię bohatera.

Otóż imię profesora to ALAA (przez dwa "a") i tak jest pisane we wszystkich oficjalnych informacjach, w tym na jego stronie, czy we wszelkich relacjach ze spotkań z nim...

Uważam zatem, że informacja nie jest wiarygodna.

Edit: strona oficjalna profesora to: http://www.alaashaheen.com/
Dane personalne: "Name: Alaa el-din M. SHAHEEN"

Użytkownik Niedoskonały edytował ten post 29.11.2010 - 23:02

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych