Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Please log in to reply
607 replies to this topic

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Oczywiście wszystko jest robione na kalkulatorze, spokojnie.
Czas roczny budowy piramidy(założony przeze mnie) to 300 dni. Nie wydaje mi się wielkim problemem wyciągnięcie w ciągu roku 18 000 osób z plonów do budowy, tym bardziej że po śmierci Cheopsa nastąpił potężny kryzys- spowodowany prawdopodobnie właśnie odciągnięciem ludności od plonów i nałożeniem na lud ciężkich danin.
Co do precyzji- oczywiście, że wewnątrz nie musiało być tak dokładnie. Jednak szpary nie zmniejszą masy piramidy do 5 mln ton, więc myślę że można to olać :)

Użytkownik Lechista edytował ten post 28.08.2013 - 18:50

• -2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przejrzałem temat na razie do ósmej strony i wyszukałem link, którego parę lat temu brakowało dyskutantom - potwierdzenie, że Japończycy próbowali zbudować rekonstrukcję piramidy:

Piramida miała odtwarzać kształt oryginału w stosunku 1:10. Ostatecznie zbudowano ją 18 metrową ale z bloków tych samych rozmiarów co średnie bloki u Cheopsa - w efekcie mniejsza piramida z dużych bloków zrobiła się jakby schodkowa. Wygląda na to że ekipa ogłosiła publicznie w jakim terminie wykonają rekonstrukcję, i potem okazało się że zadali sobie zbyt krótki termin, stąd użycie maszyn i fuszerki.
  • -1

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Fajnie, że próbowali. Tylko wygląda na to, że popełnili kilka błędów...

Skoro piramida miała być w skali 1:10, to czemu miała 18 m wys a nie 15? Niby to nic, ale kąt nachylenia od razu rośnie. Dlaczego budowano z tych samych bloków? ;o I że Japońce nie dali rady poprawnie określić terminu?
Generalnie to sorry Winnetou, ale cały ten Japoniec- organizator wygląda mi bardziej na jakiegoś śmiesznego amatora niż poważnego naukowca.

Piramidę zbudowali Egipcjanie. Uwinęli się nie więcej niż w 20 lat. Mało tego, uważam, że budowa nie była nadzwyczaj skomplikowana, mało mamy podobnych, czy nawet lepszych budowli ze starożytności czy nawet tego podobno zacofanego średniowiecza?

Użytkownik Lechista edytował ten post 28.08.2013 - 20:42

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie zdajesz sobie sprawy ze skal;i przedsięwzięcia. Piramida ze zwykłych cegiełek czy czegoś podobnego byłaby banalnie prosta, i właśnie dlatego tak się budowało i buduje. Zupełnie co innego jak zamiast cegły do ręki tyrzxeba obrabiać, ttransportować i precyzyjnie ułożyć ogromny kamień o masie kilku ton..
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czekaj, co sugerujesz? Że czego nie wziąłem pod uwagę? Sprecyzuj wypowiedź proszę.

Co do reszty- gdzie masz piramidę z cegły? Gdzie dzisiaj buduje się z cegły...? Generalnie wydaje mi się, że cegła to przeżytek, stosowany głównie w Prusiech w XIXw., ale ok, może się mylę.
Aha, z cegły stawiano zigguraty. Nie wytrzymały zbyt długo...
  • 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No akurat Zigguraty były głównie z cegły mułowej, więc nic dziwnego że długo nie przetrwały.
  • 0

Vaqowsky.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mało tego, uważam, że budowa nie była nadzwyczaj skomplikowana, mało mamy podobnych, czy nawet lepszych budowli ze starożytności czy nawet tego podobno zacofanego średniowiecza?

No o to chodzi. Mówisz o tym, że piramida to nic skomplikowanego, bo rpzecież w średniowieczu czy tam baroku też budowano wspaniałe obiekty kltóre rpzetrwały do dnia dzisiejszego i tu sie zgodze ALE .. to co napisałem wcześniej

nie zdajesz sobie sprawy ze skal;i przedsięwzięcia. Piramida ze zwykłych cegiełek czy czegoś podobnego byłaby banalnie prosta, i właśnie dlatego tak się budowało i buduje. Zupełnie co innego jak zamiast cegły do ręki tyrzxeba obrabiać, ttransportować i precyzyjnie ułożyć ogromny kamień o masie kilku ton..

No mam andzieję, że teraz się jaśniej wyraziłem :P Pozdro :)

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 29.08.2013 - 19:56

• 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No to w takim razie muszę Cię poinformować: zdaję sobie sprawę ze skali, w jakiej zostało to wszystko zorganizowane. 6 milionów ton jednak przemawia do wyobraźni :D Ale moim zdaniem to nadal jest tylko sterta kamieni, ot, nic specjalnego architektonicznie. Piramida jest de facto NAJPROSTSZĄ z możliwych budowli. Piramidę możesz bez problemu zbudować z piasku. Możesz ją zbudować nawet z kart.

Przy odpowiedniej organizacji pracy wybudowanie WP nie stanowi problemu. A uważam, że Egipcjanie byli na tyle mądrymi ludźmi, że wpadli na to, by kamień wydobywać w kilku miejscach jednocześnie, co pozwoliłoby na właściwie błyskawiczny transport. W momencie, kiedy jedne ekipy kończyły np. poziom I, kilkaset kolejnych budowało już rampy na poziom II.

Nie przejmuj się ciężarem tych bloków. 15 kilogramów na osobę to banalnie wręcz mało, jeżeli weźmiemy pod uwagę trasę pół kilometra. Powiem Ci szczerze, niosłem 6-7 kilowy plecak w marszu non stop. Mój rekord to 17 kilometrów bez przerwy. Mam uwierzyć, że Egipcjanie nie byli w stanie tego zrobić? Proszę Cię.

Piramida z takich kamieni, dla ludzi, którzy całe życia spędzają na ciężkiej pracy fizycznej (dzięki temu m.in. mają więcej siły i nie trzęsą im się ręce) nie jest trudna. Jak już pisałem na początku, jeżeli wycinasz jeden kamień a zaraz potem drugi... to po dopasowaniu masz wrażenie, że idealnie do siebie pasują. Bo pasują. Przy dobrym obcięciu nie ma możliwości, by nagle pojawiła się między blokami 5-centymetrowa dziura :)
  • 2

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mało kto wie, ale za czasów piramid wybudowano w Egipcie jeszcze jedną konstrukcję o objętości podobnej do piramidy Cheopsa. Nie jest dziś jednak zbyt efektowna, bo jest równa z poziomem ziemi. Chodzi o tamę Sad el-Kafara, zbudowaną aby ochronić miasta przed nagłymi powodziami z suchej doliny. Miała 110 metrów długości, 14 wysokości i od 95 do 56 szerokości. Kamienne ściany obejmowały rdzeń wypełniony ziemią. Gdy tama nie była jeszcze ukończona, przerwała ją jedna z nagłych powodzi.
Dołączona grafika
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

pewien dodatek dla tych, którzy nie wierzą, że erozja na sfinksie i piramidzie mogą być spowodowane opadami, w miarę nowymi.

Dołączona grafika

Sfinks znajduje się pod śniegiem, po raz pierwszy od ponad 100 lat.
  • 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I co to ma udowodnic? Ze 25l opadow na metr kwadratowy rocznie moze powodowac taka erozje. Rozumiem ze kolega jest mądrzejszy odzawodowych geologow.
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to, że takie opady tam się zdarzają. Jest nawet śnieg, co prawda rzadko ale jest. A kiedyś klimat był łagodniejszy, więc było tego więcej.

Użytkownik Lechista edytował ten post 14.12.2013 - 23:42

• 0

Vaqowsky.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ale moim zdaniem to nadal jest tylko sterta kamieni, ot, nic specjalnego architektonicznie. Piramida jest de facto NAJPROSTSZĄ z możliwych budowli. Piramidę możesz bez problemu zbudować z piasku. Możesz ją zbudować nawet z kart.

Przy odpowiedniej organizacji pracy wybudowanie WP nie stanowi problemu. A uważam, że Egipcjanie byli na tyle mądrymi ludźmi, że wpadli na to, by kamień wydobywać w kilku miejscach jednocześnie, co pozwoliłoby na właściwie błyskawiczny transport. W momencie, kiedy jedne ekipy kończyły np. poziom I, kilkaset kolejnych budowało już rampy na poziom II.

Nie przejmuj się ciężarem tych bloków. 15 kilogramów na osobę to banalnie wręcz mało, jeżeli weźmiemy pod uwagę trasę pół kilometra. Powiem Ci szczerze, niosłem 6-7 kilowy plecak w marszu non stop. Mój rekord to 17 kilometrów bez przerwy. Mam uwierzyć, że Egipcjanie nie byli w stanie tego zrobić? Proszę Cię.

ehhh Lechista, tak jak mówiłem wcześniej.. Jednak nie zdajesz sobie sprawy ze skali przedsięwzięcia :D Tu nie chodzi o kunszt architektoniczny tylko o skale trudności a w tym przypadku wskazówka wychodzi poza skale. W dzisiejszych czasach zbudowanie piramidy za pomocą żurawi, ciężkich maszyn itd. byłoby niesamowicie trudne pod każdym względem. Logistycznym, technicznym i ludzkim. Przypominam, że piramida to nie tylko "sterta kamieni" jak to fajnie ująłeś , ta sterta jest ułożona idealnie północ - południe. Wykazuje też mnóstwo innych właściwości, o których można gadać w innym temacie. Wszystko to się wiąże ze skalą trudności. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach zbudowanie jej w 20 lat graniczy z cudem. Musiałoby być mnóstwo żurawi, cała budowa musiałaby być w laserach dla precyzyjnego ustawiania kamieni bo przypominam, że musielibyśmy kłaść 1 kamień na 3 minuty 365DNI w roku, 24/7 żeby zdążyć w 20 lat. To jakaś kpina .. :)
  • -1

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to, że takie opady tam się zdarzają. Jest nawet śnieg, co prawda rzadko ale jest. A kiedyś klimat był łagodniejszy, więc było tego więcej.

1) A teraz trochę informacji - badania geologiczne wykazały, że klimat w Egipcie był umiarkowany "kiedyś" - czyli ok. 12000 lat temu.
2) Czasami zdarzają się tam opady - czasami to za mało. Tam musiałby być klimat umiarkowany i opady musiały by być częste chyba, że sugerujesz, że sfinks ma 100.000 lat, a nie 12.000.

Wybacz ale nie widzę sensu dyskusji z kimś kto nie umie liczyć, nie zna podstaw statystyki, nie zadał sobie trudu weryfikacji teorii geologicznej w konsekwencji czego jego własne argumenty zaprzeczają teorii, do której doszedł właśnie na ich podstawie.
  • 1

Manajuma.
  • Tematów: 15
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

pewien dodatek dla tych, którzy nie wierzą, że erozja na sfinksie i piramidzie mogą być spowodowane opadami, w miarę nowymi.

Dołączona grafika

Sfinks znajduje się pod śniegiem, po raz pierwszy od ponad 100 lat.

Niezła manipulacja, winszuję.

I pewnie by Ci się upiekło, bo wielu forumowiczów nawet nie próbuje sprawdzić wiarygodności czyiś teorii, zwłaszcza kiedy się to popiera jakimś zdjęciem/diagramem.

Ale nie ze mną te numery:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
To Tobu World Square - park tematyczny w Japonii, gdzie odwzorowują w miniaturze najróżniejsze budowle ludzkości.
Zwróć uwagę na samochody i grupy ludzi(a reczej plastikowych ludzików) na twoim i moich zdjęciach. :)

Na dodatek powiem, że to nie jest prawda z tym pierwszym od 100 lat. Śnieg jest anomalią pogodową jak na tamte regiony, ale wcale nie tak rzadką jak może się wydawać.

Gdybyś głębiej sprawdził temat dowiedziałbyś się, że te bajeczne "ponad 100 lat" zaczęło się od fotki na facebooku, która była tak podpisana, a ludzie łyknęli jak młode pelikany.

Kolejne serwisy nawet bez sprawdzania robiły zwyczajne przedruki, nawet nie próbując potwierdzać takiej informacji.

Rok 2012...

Co do samej erozji
Piramida została rozkradziona z wewnątrz i wewnątrz. To okoliczny mieszkańcy zdjęli polerowane płyty, które pokrywały wielką piramidę i wykorzystali je do swoich celów(pewnie i budowa domów)

Żeby zbagatelizować budowę piramidy wielu daje takie zdjęcia
Dołączona grafika
Chcą pokazać że Piramida Cheopsa to wcale nie taka idealna budowla.

Taki ktoś jest wtedy dla mnie ignorantem, który nie bierze do wiadomości, że te niesymetryczne kamyczki, które pokazuje to podkład, na którym była jeszcze warstwa wierzchnia.
Wystarczy zobaczyć jak bloki wyglądają w środku.
Dołączona grafika

Dokładność zewnętrznej blokowej fasady dla budowniczych nie była szczególnie istotna i nie było potrzeby by była ona idealna jak jej wnętrze.
To dlatego, że na nią nakładali kolejną warstwę, której obecnie piramida Cheopsa nie posiada.
Dołączona grafika
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych