Faktycznie, to co innego, a taką informacje wszędzie podawali, w radiu też, więc sam jestem teraz skonfundowany
Piramida została rozkradziona z wewnątrz i wewnątrz. To okoliczny mieszkańcy zdjęli polerowane płyty, które pokrywały wielką piramidę i wykorzystali je do swoich celów(pewnie i budowa domów)
Z tego co pamiętam to arabusy w VII wieku wykorzystały powłokę do budowy meczetu w Kairze..
Poza tym, nie chodzi o wykończenie komór. Chodzi o budowę wewnętrzną, tam gdzie nie ma żadnych komór ani korytarzy. Kilkucentymetrowe szpary między pojedynczymi kamieniami tak na prawdę nie robią żadnej różnicy wobec całej budowli, miały one tylko podtrzymywać kolejne warstwy.
Ad Striker
Zależy, co dokładnie rozumiesz przez klimat umiarkowany. Bo nawet na przełomie er był dużo łagodniejszy niż jest obecnie (patrz: ruiny miast dziś znajdujące się na pustyni)
Wybacz ale nie widzę sensu dyskusji z kimś kto nie umie liczyć, nie zna podstaw statystyki, nie zadał sobie trudu weryfikacji teorii geologicznej w konsekwencji czego jego własne argumenty zaprzeczają teorii, do której doszedł właśnie na ich podstawie.
to akurat mogłeś sobie odpuścić. Na poprzedniej stronie znajdują się moje wyliczenia co do czasu piramidy- nie skrytykowałeś ich od kilku miesięcy, więc nie zarzucaj mi, że nie umiem liczyć.
ehhh Lechista, tak jak mówiłem wcześniej.. Jednak nie zdajesz sobie sprawy ze skali przedsięwzięcia Tu nie chodzi o kunszt architektoniczny tylko o skale trudności a w tym przypadku wskazówka wychodzi poza skale. W dzisiejszych czasach zbudowanie piramidy za pomocą żurawi, ciężkich maszyn itd. byłoby niesamowicie trudne pod każdym względem. Logistycznym, technicznym i ludzkim. Przypominam, że piramida to nie tylko "sterta kamieni" jak to fajnie ująłeś , ta sterta jest ułożona idealnie północ - południe. Wykazuje też mnóstwo innych właściwości, o których można gadać w innym temacie. Wszystko to się wiąże ze skalą trudności. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach zbudowanie jej w 20 lat graniczy z cudem. Musiałoby być mnóstwo żurawi, cała budowa musiałaby być w laserach dla precyzyjnego ustawiania kamieni bo przypominam, że musielibyśmy kłaść 1 kamień na 3 minuty 365DNI w roku, 24/7 żeby zdążyć w 20 lat. To jakaś kpina ..
drugie wytłuszczenie- to samo co napisałem wyżej.
co do ukierunkowania dokładnie na północ- nie widzę żadnego problemu. Niemal wszystkie świątynie chrześcijańskie średniowiecza były orientowane na wschód, w miarę możliwości. Miasta rzymskie były regularnym kwadratem lub prostokątem z drogą główną wychodzącą dokładnie na północ i południe... Zresztą, piramida Snofru jest dokładnie tak samo ustawiona. A Sfinks jest ustawiony dokładnie na wschód...