Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ad Manajuma

Faktycznie, to co innego, a taką informacje wszędzie podawali, w radiu też, więc sam jestem teraz skonfundowany :o

Piramida została rozkradziona z wewnątrz i wewnątrz. To okoliczny mieszkańcy zdjęli polerowane płyty, które pokrywały wielką piramidę i wykorzystali je do swoich celów(pewnie i budowa domów)

Z tego co pamiętam to arabusy w VII wieku wykorzystały powłokę do budowy meczetu w Kairze..

Poza tym, nie chodzi o wykończenie komór. Chodzi o budowę wewnętrzną, tam gdzie nie ma żadnych komór ani korytarzy. Kilkucentymetrowe szpary między pojedynczymi kamieniami tak na prawdę nie robią żadnej różnicy wobec całej budowli, miały one tylko podtrzymywać kolejne warstwy.

Ad Striker

Zależy, co dokładnie rozumiesz przez klimat umiarkowany. Bo nawet na przełomie er był dużo łagodniejszy niż jest obecnie (patrz: ruiny miast dziś znajdujące się na pustyni)

Wybacz ale nie widzę sensu dyskusji z kimś kto nie umie liczyć, nie zna podstaw statystyki, nie zadał sobie trudu weryfikacji teorii geologicznej w konsekwencji czego jego własne argumenty zaprzeczają teorii, do której doszedł właśnie na ich podstawie.

to akurat mogłeś sobie odpuścić. Na poprzedniej stronie znajdują się moje wyliczenia co do czasu piramidy- nie skrytykowałeś ich od kilku miesięcy, więc nie zarzucaj mi, że nie umiem liczyć.

ehhh Lechista, tak jak mówiłem wcześniej.. Jednak nie zdajesz sobie sprawy ze skali przedsięwzięcia :D Tu nie chodzi o kunszt architektoniczny tylko o skale trudności a w tym przypadku wskazówka wychodzi poza skale. W dzisiejszych czasach zbudowanie piramidy za pomocą żurawi, ciężkich maszyn itd. byłoby niesamowicie trudne pod każdym względem. Logistycznym, technicznym i ludzkim. Przypominam, że piramida to nie tylko "sterta kamieni" jak to fajnie ująłeś , ta sterta jest ułożona idealnie północ - południe. Wykazuje też mnóstwo innych właściwości, o których można gadać w innym temacie. Wszystko to się wiąże ze skalą trudności. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach zbudowanie jej w 20 lat graniczy z cudem. Musiałoby być mnóstwo żurawi, cała budowa musiałaby być w laserach dla precyzyjnego ustawiania kamieni bo przypominam, że musielibyśmy kłaść 1 kamień na 3 minuty 365DNI w roku, 24/7 żeby zdążyć w 20 lat. To jakaś kpina .. :)

drugie wytłuszczenie- to samo co napisałem wyżej.
co do ukierunkowania dokładnie na północ- nie widzę żadnego problemu. Niemal wszystkie świątynie chrześcijańskie średniowiecza były orientowane na wschód, w miarę możliwości. Miasta rzymskie były regularnym kwadratem lub prostokątem z drogą główną wychodzącą dokładnie na północ i południe... Zresztą, piramida Snofru jest dokładnie tak samo ustawiona. A Sfinks jest ustawiony dokładnie na wschód...
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kamienie okładziny korytarzy i komór są dopasowane ściśle, ale nie oddaje to dokładności wykonania reszty. Przykładowo w komorze króla pod jednym z kamieni podłogi znaleziono półmetrową jamę między dwoma mocno niedopasowanymi blokami; była wypełniona gruzem i piaskiem ze szczątkami roślinnymi, prawdopodobnie zmieciono do niej wszystko na etapie wykładania ścian okładziną.
  • 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ad Striker

Zależy, co dokładnie rozumiesz przez klimat umiarkowany. Bo nawet na przełomie er był dużo łagodniejszy niż jest obecnie (patrz: ruiny miast dziś znajdujące się na pustyni)

Wybacz ale nie widzę sensu dyskusji z kimś kto nie umie liczyć, nie zna podstaw statystyki, nie zadał sobie trudu weryfikacji teorii geologicznej w konsekwencji czego jego własne argumenty zaprzeczają teorii, do której doszedł właśnie na ich podstawie.

to akurat mogłeś sobie odpuścić. Na poprzedniej stronie znajdują się moje wyliczenia co do czasu piramidy- nie skrytykowałeś ich od kilku miesięcy, więc nie zarzucaj mi, że nie umiem liczyć.

Nie komentowałem bo Twoje wyliczenia to jakiś kompletny odjazd - tu wracam do mojej wypowiedzi zacytowanej wyżej.

Nie przeczytałeś w ogóle tego wątku. Nie widzisz, że piramidy w idealny sposób odwzorowują układ Oriona i kłócisz się, że tylko ustawione są względem północy próbując udowodnić, że Rzymianie też tak budowali.

Generalnie masz ogromne braki w wiedzy na temat, na który się wypowiadasz i kompletnie żadnej samokrytyki.
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie komentowałem bo Twoje wyliczenia to jakiś kompletny odjazd - tu wracam do mojej wypowiedzi zacytowanej wyżej.

no to... udowodnij

Nie przeczytałeś w ogóle tego wątku. Nie widzisz, że piramidy w idealny sposób odwzorowują układ Oriona i kłócisz się, że tylko ustawione są względem północy próbując udowodnić, że Rzymianie też tak budowali.

nie, nie odwzorowują dokładnie.

Dołączona grafika

Zamiast tego znajdują się w jednej linii (ta z obrazka jest odchylona jak widzisz zapewne)

Piramida w Sakkarze, Dżosera, też jest ustawiona dokładnie na północ...
  • 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

wez no odwróc ten obrazek i nałóż jeszcze raz :P
  • 0

kosma.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wez no odwróc ten obrazek i nałóż jeszcze raz :P

Spostrzegawczy jesteś :)

Samemu miałem zwrócić uwagę ale postanowiłem zaczekać czy ktoś zauważy, że rzut nieba jest z części północnej globu.

Przy okazji, piramidy nie leżą w linii prostej (względem wierzchołków) lecz tworzą kąt 166,9°.
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

chodzi Ci o to? Oba obrazki są z tego forum. Niemniej, znowu nie jest idealnie... A Giza jest na północnej części Ziemii.

Czyli co, nie ma żadnej zbieżności w położeniu piramid...? Jednak żadnej?
  • 1

kosma.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Masz rację i jednak ten pierwszy rzut jest prawidłowy (dla punktu obserwacji/usytuowania piramid), a moja błędna sugestia wynikła z tego, że w wątku na temat błędnej teorii Roberta Bauval (OCT) posłużyłem się odwróconym obrazem nieba, tak samo jak on to uczynił (nie wiedzieć czemu). Dowiodłem, że jego teoria jest błędna przy założeniu jakie on przyjął. Tym bardziej błędna jest z rzutem nieba półkuli północnej w której kąt jaki tworzą gwiazdy jest zupełnie inny niż kąt jaki tworzy usytuowanie piramid.

Użytkownik kosma edytował ten post 17.12.2013 - 00:46

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ma ktoś jakieś dane na temat samego ruchu obrotowego galaktyki ? Co za tym idzie ruchu gwiazd względem siebie A CO ZA TYM IDZIE różnic w ułożeniu gwiazd w skali kilku tysięcy lat? Jest to możliwe czy 8000lat to za krótko aby powstała różnica?
  • 0

kosma.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W tym wątku przedstawiłem różnice:
Pas Oriona i piramidy

Użytkownik kosma edytował ten post 17.12.2013 - 02:22

• 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

i wynika z niego że za 85000 gwiazdy pasu Oriona nałożą sie idealnie na czubki piramidy.
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

rozumiem, że piramidy powstaną za 8500 lat? :)
  • 0

Striker.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

chodzi Ci o to? Oba obrazki są z tego forum. Niemniej, znowu nie jest idealnie... A Giza jest na północnej części Ziemii.

Czyli co, nie ma żadnej zbieżności w położeniu piramid...? Jednak żadnej?

Tak jak napisałem wcześniej - ogromne problemy z matematyką, statystyką i żadna znajomość teorii.

Dołączona grafika

Program Stellarium 12500r p.n.e. - Warto tez skonfigurować punkt odniesienia jako Kair, Egipt bo jak patrzysz z Paryża to też inaczej wygląda.

Zauważ przy okazji, że zdjęcia piramid są zrobione z ukosa i odległości szpicu piramidy od boków podstawy są różne czego nie chciało mi się sprawdzać jeszcze w tej chwili.

Użytkownik Striker edytował ten post 17.12.2013 - 08:38

• 0

kosma.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tak jak napisałem wcześniej - ogromne problemy z matematyką, statystyką i żadna znajomość teorii.

Faktycznie masz z tym problemy...

Przy okazji możesz wszystkim wytłumaczyć dlaczego zastosowałeś odwrócony obraz nieba?

Rozumiem, że rzeczywisty rzut nie pasuje do Twojej teorii, i możesz nawet zauważyć jak spore są różnice. Obserwacja oczywiście z Egiptu, rok -12500, dnia 20 marca:
Dołączona grafika

Posłużmy się jednak niezrozumiałym dla mnie wybiegiem odwrócenia obrazu nieba/piramid względem siebie i sprawdźmy różnicę (czas i miejsce jak wyżej):

Dołączona grafika

Tak mi przykro ale i taki rzut nieba nie pokrywa się z ustawieniem piramid i jak widać różnica jest znaczna.

W przytoczonym wątku wskazałem z czego wynikają różnicę i przypomnę - z kątów. Po więcej informacji na ten temat odsyłam do tamtego wątku aby tego nie zaśmiecać.

Użytkownik kosma edytował ten post 17.12.2013 - 12:47

• 2

kubsiu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam,

Na YT pojawił się ciekawy filmik. Nie jestem ani sceptykiem ani głęboko wierzącym w tym temacie więc proszę bez społecznego linczu. Film trwa prawie 2 godz ale moim zdaniem warto nawet z czystej ciekawośći.

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych