Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Choćby dlatego, że bloki wyglądają jakby odlano je z jednej formy. Na temat Puma Punku jest w necie mnóstwo artykułów i zdjęć.

O ile wiem, artefakty brązu z czasów pierwszych dynastii są bardzo nieliczne i trudno powiedzieć na jaką skalę były w użyciu. Natomiast jest więcej narzędzi z miedzi, dlatego sądzi się, że epoka miedzi trwała dłużej niż gdzie indziej. Trzeba pamiętać, że Egipt za czasów Starego Państwa był dość mocno odizolowany pustyniami od reszty cywilizowanego świata.
  • 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W kwestii liczby Pi w piramidzie, to kiedyś objaśnił to Aquilla - Egipcjanie mierzyli kąty nie w stopniach luku lecz jako stosunek wysokości do długości przyprostokątnych. W różnych piramidach stosunki były różne, zwykle 7:20, 7:21 a w piramidzie Cheopsa 7:22. 22/7 to liczba Pi w pewnym przybliżeniu. Daje to kąt 51 stopni. Taki sam ma piramida Mykerinosa.
  • -1

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jako rasowy spiskowiec muszę z żalem stać się sceptykiem w kwestii piramid. Mnie one nie bardzo dziwią i nie widzę problemów w wykonaniu takich budowli w tamtych czasach, przy użyciu ówczesnych technik i materiałów. Egipcjanie mieli wszystko co im potrzebne: wiedzę matematyczną (gdzie matematyka tam i fizyka), architektów i inżynierów, swego „boga” (Faraona) który ich skutecznie motywował, siłę roboczą, materiały, właściwy klimat i topografię. To czego nie mieli było dla nich dostępne-byli wystarczająco zamożni aby sprowadzać drewno lub inne materiały z daleka.

Polecam zapoznać się z prostymi filmikami obrazującymi jak transportowano (lub można było transportować) olbrzymie bloki skalne:

W Egipcie zastanawia mnie i dziwi obróbka i cięcie grafitu.
Co do innych budowli w innych cywilizacjach to sytuacja jest odwrotna-wybudowali coś co mogliby wybudować Egipcjanie lecz nie posiadali takich możliwości które mieli w/w. Chodzi o wspomniane Puma Punku czy megality zatopione itp.
  • 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O ile wiem, artefakty brązu z czasów pierwszych dynastii są bardzo nieliczne i trudno powiedzieć na jaką skalę były w użyciu. Natomiast jest więcej narzędzi z miedzi, dlatego sądzi się, że epoka miedzi trwała dłużej niż gdzie indziej. Trzeba pamiętać, że Egipt za czasów Starego Państwa był dość mocno odizolowany pustyniami od reszty cywilizowanego świata.

No nie wiem, nie wiem. Minerałów, zarówno miedzi, jak i cyny było dość, więc jak już poznali obróbkę brązu to powinno pójść dość gładko. W każdym bądź razie, niemiecka wiki podaje, że w czasie II dynastii brąz już dominował, a jeżeli chodzi o starożytność, to niemiecka wiki jest najlepsza(z wiki oczywiscie).
Zresztą, co do tej izolacji to bym nie przesadzał: wczesne kultury predynastyczne znad Nilu wykazują rzekomo liczne wpływy mezopotamskie, w czasach Starego Państwa sprowadzano gigantyczne ilości drewna z Ugarytu, w okresie wczesnych dynastii organizowano dość regularnie wyprawy handlowe na Synaj, czasem militarne, podobnie jak do Nubii, prowadzono też handel z Anatolią, z Azji Mniejszej w V tyś pne przybyła właśnie obróbka miedzi.

Co do puma punku- nie mam własnej opinii. Moim zdaniem, jest zbyt mało danych obecnie, aby przesądzać w jedną lub drugą stronę, niemniej ciekawe co mówisz, w większej ilości wolnego czasu będę musiał się przyjrzeć.

Ach, przypomniało mi się coś- w Egipcie koło garncarskie było znane w okresie kultury gerzeńskiej (3650-3150). Czy powinniśmy zrewidować to, że budowali bez znajomości koła?
  • -1

Ymir.
  • Tematów: 0
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Mimo, iz uwazan ze przed nasza cywilizacja istnialy inne ktore upadly lub zostaly zniszczone to uwaxamze piramidy zostaly zbudowane jak najbardziej przez starozytnych Egipcjan. Wielu wspolczesnych ludzi nie docenia intelektu ludzi sprzed wiekow ale inteligencja nie roznilismy sie od nich.
  • 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Inteligencją pewnie nie, ale różny był zasób pojęć.

Czy tylko Egipcjanie byli w tamtym czasie zaawansowani architektonicznie? Najstarsze europejskie budowle pochodzą z terenów Francji - najstarsza to tumulus Barnebenez z 4800 p.n.e., długi na 75 metrów i wysoki na 8 m kopiec kamienny z 11 komorami grobowymi. Zbudowano go z 14 tysięcy ton kamienia - to sporo materiału, częściowo obrobionego.
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Lechista

Terytorium Egiptu, ograniczone praktycznie do delty Nilu i kilku oaz na Pustyni Libijskiej było od zawsze odcięte od świata. Pustynie otaczające dolinę Nilu stanowiły skuteczną zaporę, dzięki której cywilizacja egipska z rzadka tylko ulegała obcym wpływom, zachowując daleko posunięty konserwatyzm. Tylko od strony Synaju mogły przenikać obce ludy, mogące zagrozić egipskiej państwowości. Oczywiście, Egipt utrzymywał kontakty ze światem zewnętrznym głównie przez Palestynę, którą dość wcześnie sobie podporządkował. Ale "nowinki" technologiczne przyjmował stosunkowo niechętnie.
Brąz w czasach Starego Państwa był praktycznie nieznany. Na terenie Egiptu nie było pokładów cyny, a więc wszelkie wyroby z brązu pochodziły z importu. Uzbrojenie armii egipskiej to przede wszystkim maczugi kamienne, groty do strzał również wykonywano z kamienia. Właściwa epoka brązu rozpoczęła się dopiero wraz z najazdem Hyksosów.
Najlepszym dowodem na brak wyrobów z brązu jest zawartość nienaruszonego przez złodziei grobu matki Chufu, królowej Hetepheres. W grobie tym znaleziono wyroby ze złota i miedzi, ale ani jednego z brązu.
Egipt utrzymywał oczywiście kontakt z Nubią. Były to przeważnie wyprawy wojenne w celu zdobycia egzotycznych towarów takich jak chociażby kość słoniowa no i niewolnicy. Ale trudno powiedzieć, żeby z południa czerpał nowinki cywilizacyjne, a przecież wyrób brązu do takich należał.

Źródło :
1.W cieniu piramid - Jadwiga Lipińska
2.http://www.histurion.pl/historia/starozytnosc/egipt/wojskowosc_w_starozytnym_egipcie.html

Nawiązując jeszcze do algebry i astronomii zaklętej w piramidzie. Już jeden z najwybitniejszych egiptologów, Flindres Petrie powiedział :

"Precyzja budowania była największa w Wielkiej Piramidzie w Giza /.../. W Wielkiej Piramidzie średni błąd na długości boku 230,4 m wynosi 1:4000. Jest to wielkość, która powstałaby w mierze, wykonanej z miedzi, przy różnicy temperatur 15 stopni C. Zwichrowanie płaszczyzny boku wynosi tylko 1:5000 na jednym licu, a 1:2000 na drugim /.../. Jest to robota bardziej podobna do dzieł optyków, niż kamieniarzy."

Z papirusu matematycznego Rhinda nie wynika, że Egipcjanie mieli tak zaawansowaną wiedzę matematyczną. Ich wiedza zamykała się na poziomie dzisiejszych szkół średnich.

@ Zaciekawiony

Owszem, wybudowanie takiego tumulusu było dużym osiągnięciem, ale znacznie większym i starszym jest kompleks budowli w Gobekli Tepe, pochodzących z X tysiąclecia p.n.e. Warto przeczytać książkę - "Budowniczowie pierwszych świątyń" - Klaus Schmidt

Użytkownik kpiarz edytował ten post 04.01.2014 - 09:34

• 2

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiem, ale Gobekli leży w Turcji a ja mówiłem o najstarszych istniejących w Europie.
Prawdopodobnie najstarsza w ogóle konstrukcja postawiona przez człowieka znajdue się w Grecji - jest to murek przesłaniający wylot pewnej jaskini w okolicy Meteorów. Na podstawie śladów wewnątrz oraz datowania luminescencyjnego wiek konstrukcji oceniono na 23 tysiące lat.

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 04.01.2014 - 16:25

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaciekawiony, a mógłbyś podesłać jakieś szersze info na ten temat ? Pasjonuję się prehistorią, a nic nie czytałam na temat tego murka.

Użytkownik kpiarz edytował ten post 04.01.2014 - 16:40

• 1

Akinci.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdyby Egipcjanie mieli budowac piramidy technikami i sztuczkami jakie pokazuje ten dziadek, to by je robili do dzisiaj.

W ogóle osoby, które nie były w Gizie i nie widziały piramid na żywo nie powinny się wypowiadać na temat sposobów ich budowy.

Jak będziecie mieli okazje być w srodku jakiejkolwiek piramidy i zobaczycie bloki kilkutonowe tak dokładnie wyciete i wymuskane po tysiacach lat, gdzie nawet kartki papieru nie da sie wlozyc to moze wam sie w koncu, zaroweczka w glowkach zapali ze tej technologii juz nie ma. Staniecie oko w oko z wiedza architekticzna i budowlana, ktora zaginela w czasie.

Użytkownik Akinci edytował ten post 04.01.2014 - 16:58

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Kpiarz
Chodzi o jaskinię Theopetra. Wejście do jaskini jest szerokie na kilkanaście metrów ale wysokie zaledwie na trzy. Odkopując namulisko znaleziono podstawę muru z suchego kamienia i dużą ilość rozsypanych kamieni które zapewne do niego należały. Mur zasłaniał wejście w 2/3 szerokości możliwe że sięgał do sklepienia. Datowanie które pokazało tak daleki czas wykonani pojawilo się dopiero trzy lata temu.
http://www.ekathimer.../03/2010_370807
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kpiarz

No cóż, co do brązu chyba muszę Ci przyznać rację, dziwi mnie tylko, że pod Kadesz Egipcjanie z kamieniami i miedzią byli w stanie nie przegrać z niewiele mniejszą armią hetycką, wyposażoną już w żelazo.

Terytorium Egiptu, ograniczone praktycznie do delty Nilu i kilku oaz na Pustyni Libijskiej było od zawsze odcięte od świata. Pustynie otaczające dolinę Nilu stanowiły skuteczną zaporę, dzięki której cywilizacja egipska z rzadka tylko ulegała obcym wpływom, zachowując daleko posunięty konserwatyzm. Tylko od strony Synaju mogły przenikać obce ludy, mogące zagrozić egipskiej państwowości. Oczywiście, Egipt utrzymywał kontakty ze światem zewnętrznym głównie przez Palestynę, którą dość wcześnie sobie podporządkował. Ale "nowinki" technologiczne przyjmował stosunkowo niechętnie.

Jednak mimo wszystko, prowadzono od czasów sprzed zjednoczenia, handel z Anatolią, Mezopotamią przez płw. Arabski, a wobec mieszkańców Libii co jakiś czas trzeba się było wyprawiać, w celu pacyfikacji. Zresztą, te pustynie nie były aż tak dobrą ochroną. Z Mezopotamii miała przybyć idea miasta-państwa(w Egipcie nomosu, który istniał już przed faraonem Narmerem). Zresztą niektórzy uważają, że Egipt został założony przez Sumerów, którzy po prostu poszli dalej. Pamiętaj też, że tam nie wyglądało jak dzisiaj- jeszcze w I w.p.n.e. Afryka Północna była głównym spichlerzem Rzymu. A duża ilość terenów suchych wcale nie uchroniła Egiptu przed atakami obcych plemion (Hyksosi, Asyryjczycy, Persowie, Libijczycy). Poza tym, wpływy kultury Egiptu w takich krajach jak Fenicja, Kartagina, Grecja czy Rzym lub na Cyprze są widoczne. Naturalnie, Egipcjanie pozostawali kulturą konserwatywną. Ale mimo wszystko- przyjmowali i od czasu do czasu dawali coś od siebie.

Co do odosobnienia Egiptu jeszcze wrócę- przedstawiam dane z tabelki antopologicznej Egipcjan, Starożytny Egipt pod red, Aleksandry Szczudłowskiej dla okresu przeddynastycznego/wczesnodynastycznego

..................Egipt Górny....................................... Egipt środkowy...................Egipt Dolny
rasa nordycka............4,3% .......................2-4,5%/10,9%...............................1,3%/11,1%
Kromanoidalny................1,4-3,2%....................1,5%....................................3,1%/2%
Berberyjski.....................41,5-47,1%....................38-47%/32,6%.....................31%/38,9%
Śródziemnomorski...............14,9-15,2%....................10-20,2%/8,7%................26,6%/26,8%
Orientalny.................14,3-22,3%..................20,9-40%/20,9-28,3%.......................28,2%/8,1%
Armenoidalny............brak.......................................2%-2,2%/4,3%........................5,3%/4,5%
Laponoidalny...............1,1%..........................1,5%............................................2,8%/7,4%
Buszmenoidalny..............5,3-8,6%....................8%/6,5%...................................0%/0,4%
Sudański.....................7,4%..............................2,2%/8,7%...............................2,8%/0,8%

Elementy rdzennie egipskie...78,7-90%..................88%/69,6%.....................84,8%/73,8%

Mam nadzieję, że coś z tych moich bazgrołów widać.
Widzimy w okresie wczesnodynastycznym w Egipcie Środkowym ponad 10% ludzi z rasy nordyckiej, co chyba powinno dziwić, widać jednak ich.... inwazję? w czasach I i II dynastii. W tym okresie widzimy też zwiększenie udziału ludności armeńskiej oraz sudańskiej w Egipcie Środkowym. Jak widać w ostatnim rzędzie, w okresie wczesnodynastycznym w Egipcie Środkowym około 30% stanowiła ludność nieegipska lub przybyła całkiem niedawno.

EDIT: Spieprzyło się, a na podglądzie wyglądało tak ładnie... Jak ktoś jest tym zainteresowany, to wstawię skana

Użytkownik Lechista edytował ten post 04.01.2014 - 17:48

• 0

broszatan.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakie to dowody?
Czytałem gdzieś kiedyś o rzekomych maszynach, w sensie automatach, w czasach starożytności. Moim zdaniem nie jest to wykluczone, ba, nawet prawdopodobne, przynajmniej część z nich. Sęk jednak w tym, że były to jednorazowe wypadki. Na pewno żadnego automatu nie produkowano masowo. Nie mogły więc wziąć udziału w budowie piramidy :)

Chociażby budowla która uznajesz za grobowiec, przekazy starożytnych. Przecież napisałem w poprzedniej odpowiedzi; może właśnie na jedną z takich fabryk patrzysz i mylisz ją z grobowcem>? Qrka, nie wiem czy w budowie piramidy Chufu wzięły udział automaty, przekładnie, nie wiem jakie i jaki rodzaj urządzeń. Ale wiem że nie dłuta i młotki.

Byłeś? Ja się z tym zgadzam, że to przez czas. Tylko pytanie, na ile to było precyzyjne kiedyś? Tego na 100% nie wiemy. Twierdzenie, że "nawet dziś nie da się wcisnąć żyletki między dwa bloki" jest więc bez sensu, skoro się da i to widać gołym okiem, na jej własnym filmie.

Byłem, widziałem, w tym roku jadę ponownie. Na pewno nie omieszkam zamieścić ciekawych zdjęć :)) Chłopie, te mury przetrwały tysiące lat, a Ty się czepiasz że delikatnie na rogach postrzępione?

jest, ponieważ jeślibym chciał dzisiaj się spotkać z tym informatorem, żeby samemu mi to wytłumaczył, to nie mam takiej możliwości. Nie wiem, gdzie się odezwać. W związku z tym, nie mogę sprawdzić wiarygodności tego człowieka, jego własnej opinii. Nie sprawdzę nawet w internecie.
może to nie kwestia tego, kto mów- bo generalnie chodzi o treść, ale sam fakt, że nie podaje swojego nazwiska- powoduje wrażenie, że człowiek boi się to powiedzieć, bo....? Bo? Bo sobie wymyślił, albo jest bardzo niepewny tego co mówi? Ewentualnie autorka go wymyśliła?

Zrozum że znowu to nie ma znaczenia. Dlaczego tak obsesyjnie interesuje Cie jego nazwisko a nie sama istota pytań zadanych w filmie? Jakie to on tajne informacje posiada? Przecież wykłada wszystko jak na dloni, a do Ciebie nalezy wybór czy się z tym zgadzasz, czy nie. Jak nie, to podaj argument, a nie dyskredytuj wartości wypowiedzi przez nazwisko. Nadal podtrzymuje że to byłem ja. I co to zmienia? :) Chyba że kluczowa jest tutaj informacja że nie możesz sprawdzić tego w internecie. Czasem warto oderwać głowę od monitora i pomyśleć samodzielnie, a nie powtarzać fantastyczne teorie o dłutach, 20 czy 15 latach budowy. Informatorem niech pozostanie Twój rozum i może trochę intuicji.

Akurat na odległość setek kilometrów transportowano tylko nieliczne, najcięższe bloki, co z resztą było wspomniane w filmie. Reszta była wydobywana na miejscu: Sfinks jest pozostałością złoża wapienia, jakie kiedyś tam było. Zresztą, nie chce mi się już tego po raz kolejny mówić, ale kilka stron wcześniej masz obliczenia, dotąd nie krytykowane, gdzie wyliczyłem, że jest możliwość budowy samej piramidy w 14,5 roku. Fakt faktem, że nie dodałem do tego czasu budowy mieszkań oraz wyrównania, jednak nie wydaje mi się, by trwało to 6 lat. Tak więc w 20 lat da się zmieścić.

Z przykrością muszę stwierdzić że Twoje wyliczenia są bardzo aroganckie, ale wynika to tylko z braku wiedzy na temat budownictwa, używanych w nim materiałów i ich właściwościach. Widzisz, skoro tak zależy Ci na autorytetach które możesz sprawdzić w internecie, to autorytety z w/w dziedziń mówią Tobie jasno: Nie da się i kropka. Ale tutaj jak widzę autorytety masz w pupie chcąc dopasować teorię pod siebie i uważasz że Ci ludzie się mylą.

Przedstaw alternatywną wersję- czym w takim razie?

Mówię że nie wiem, i kropka. Nie jestem za to takim fantastą by twierdzić żę zrobili to dłutem. Jak można uznawać głupią teorię za prawdziwą z powodu braku innych rozwiązań? Fakt braku rozwiązania nie zmusza nas do wyciągania śmiesznych wniosków i uznawać je za te jedyne i właściwe. Lepiej powiedzmy z pokorą że nie wiemy.

Sęk w tym, że nie chodzi tylko i wyłącznie o Cheopsa, ale o dziesiątki innych piramid na terenie Egiptu.

Ja rozmawiam tylko o piramidzie Chufu. Jest swoistą anomalią wśród budowli znajdujących się w egipcie, co udowadniałem w temacie zakłamana historia. Film jest tego idealnym dopełnieniem.

W teorii jest to możliwe, jednak wziąwszy pod uwagę, że rozczytanie hieroglifów zajmuje wiele miesięcy, uważam, że zdjęcia zdążyłyby przeciec. Tak można zrobić z tekstem łacińskim, ale nie hieroglifami. Mało prawdopodobne moim zdaniem.

Ta, dlatego dobrze wiesz co znajduje się chociażby w archiwach Watykanu. Co ma znalezienie i ukrycie do czasu rozczytania, tłumaczenia? W ogóle nie rozumiem :)

Nie. Przecież mówimy tu o innej technologii, być może takiej której jeszcze nie znamy. Wcale nie musiały zawierać tytanowych części czy korzystać z reaktorów jądrowych. I znowu, może właśnie na taki patrzysz myląc go z grobowcem :))

To dlaczego zostawiali za sobą miedziane druciki oraz budowle z kamienia?

Miedziane druciki i dłuta zostawili za sobą egipcjanie. Ktoś inny zostawił za sobą budowlę nazwaną później piramidą Chufu.

Nie, to my widzimy metry wszędzie gdzie tego nie trzeba robić :)

Trzeba, czy nie trzeba, są kiedy tam spojrzymy. I to daje nam do myślenia.

Filmy które pokazuje nam Robakatorianin nie są nawet minimalnym dowodem na możliwość budowy piramidy Cheopsa w 20 lat. Właściwie są nawet trochę zabawne i zgadzam się jak najbardziej, że używając ich prawdopodobnie do dzisiaj by nie skończyli.

Porównywanie muru który znajduje się w tragicznym stanie i jego wagi 14 tyś ton do 6 milionów w piramidzie to mała pomyłka :) Jakość, waga -nie ta kategoria. Dla piramidy w Gizie nie ma odpowiedniej kategorii.
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chociażby budowla która uznajesz za grobowiec, przekazy starożytnych. Przecież napisałem w poprzedniej odpowiedzi; może właśnie na jedną z takich fabryk patrzysz i mylisz ją z grobowcem>? Qrka, nie wiem czy w budowie piramidy Chufu wzięły udział automaty, przekładnie, nie wiem jakie i jaki rodzaj urządzeń. Ale wiem że nie dłuta i młotki.

No dobra, to na jakiej podstawie uważasz, że to była jakaś fabryka czy coś w tym stylu, a nie grobowiec?

Byłem, widziałem, w tym roku jadę ponownie. Na pewno nie omieszkam zamieścić ciekawych zdjęć :)) Chłopie, te mury przetrwały tysiące lat, a Ty się czepiasz że delikatnie na rogach postrzępione?

No to zazdroszczę :) nie, czepiam się, gdy ktoś mówi, że nawet dzisiaj nie można wetknąć żyletki.

Zrozum że znowu to nie ma znaczenia. Dlaczego tak obsesyjnie interesuje Cie jego nazwisko a nie sama istota pytań zadanych w filmie? Jakie to on tajne informacje posiada? Przecież wykłada wszystko jak na dloni, a do Ciebie nalezy wybór czy się z tym zgadzasz, czy nie. Jak nie, to podaj argument, a nie dyskredytuj wartości wypowiedzi przez nazwisko. Nadal podtrzymuje że to byłem ja. I co to zmienia? :) Chyba że kluczowa jest tutaj informacja że nie możesz sprawdzić tego w internecie. Czasem warto oderwać głowę od monitora i pomyśleć samodzielnie, a nie powtarzać fantastyczne teorie o dłutach, 20 czy 15 latach budowy. Informatorem niech pozostanie Twój rozum i może trochę intuicji.

No cóż, musiałbym przejrzeć filmik jeszcze raz, bo nie pamiętam tych dokładnych danych i obliczeń.
Niemniej, jego nazwisko jest ważne- bo tak naprawdę, nie podając nazwiska, nie stwarza możliwości do dyskusji. Tak jakby się bał- albo komuś zmącę w mózgu, albo nie, ale nie jestem w stanie na ten temat rozmawiać.

Weźmy na przykład: powiem Ci, że widziałem Ciebie w sklepie. Jesteś w stanie w to uwierzyć? Myślę, że tak.
Ale co, jeśli wujek Andrzej powie Ci: Słuchaj, mój brat Michał, mówił mi, że Wojtek, jego syn, ma kolegę i kolega ten o imieniu Marcin widział, jak jego babcia Kasia przekazuje swojej sąsiadce Martynie, że Roman mówił, że Ciebie widział w sklepie.
Jest różnica, prawda?

Z przykrością muszę stwierdzić że Twoje wyliczenia są bardzo aroganckie, ale wynika to tylko z braku wiedzy na temat budownictwa, używanych w nim materiałów i ich właściwościach. Widzisz, skoro tak zależy Ci na autorytetach które możesz sprawdzić w internecie, to autorytety z w/w dziedziń mówią Tobie jasno: Nie da się i kropka. Ale tutaj jak widzę autorytety masz w pupie chcąc dopasować teorię pod siebie i uważasz że Ci ludzie się mylą.

Tak, wiem, Striker też tak mówi, ale nie pokazuje dlaczego tak uważa :) słyszałeś kiedyś coś takiego: jeżeli czegoś nie da się zrobić, to daj to do zrobienia komuś, kto o tym nie wie? Nie uważam, że budowa była łatwa. Ale sądzę, że przy dobrej organizacji była w 100% możliwa do zbudowania.

Mówię że nie wiem, i kropka. Nie jestem za to takim fantastą by twierdzić żę zrobili to dłutem. Jak można uznawać głupią teorię za prawdziwą z powodu braku innych rozwiązań? Fakt braku rozwiązania nie zmusza nas do wyciągania śmiesznych wniosków i uznawać je za te jedyne i właściwe. Lepiej powiedzmy z pokorą że nie wiemy.

OK. Nie wiemy czym zbudowano piramidę, ale możemy sądzić, że były to narzędzia miedziane.

Ja rozmawiam tylko o piramidzie Chufu. Jest swoistą anomalią wśród budowli znajdujących się w egipcie, co udowadniałem w temacie zakłamana historia. Film jest tego idealnym dopełnieniem.

To czemu pokazujesz grobowiec Herhora? I nie jest aż taką anomalią. Vide: piramidy Snofru, piramida Chefrena, piramida Dżosera.

Ta, dlatego dobrze wiesz co znajduje się chociażby w archiwach Watykanu. Co ma znalezienie i ukrycie do czasu rozczytania, tłumaczenia? W ogóle nie rozumiem :)

Nigdy nie mówiłem, że wiem co znajduje się w watykańskich archiwach :)
Hmmm co ma? To, że jak się odnajdzie, to z regłuły robi się zdjęcia. Wiesz, nie tylko jeden naukowiec siedzi nad oryginalnym tekstem. I jak już są zdjęcia, to znajdują się w jakichś czasopismach naukowych? Jakichś newsach? Zanim się dowiemy co tam jest napisane, minie wiele czasu kiedy zdjęcia zostaną już opublikowane.

Miedziane druciki i dłuta zostawili za sobą egipcjanie. Ktoś inny zostawił za sobą budowlę nazwaną później piramidą Chufu.

To skąd hieroglify o grobowcu Chufu w środku, kiedy można było je tam umieścić tylko podczas budowy?

Porównywanie muru który znajduje się w tragicznym stanie i jego wagi 14 tyś ton do 6 milionów w piramidzie to mała pomyłka :) Jakość, waga -nie ta kategoria. Dla piramidy w Gizie nie ma odpowiedniej kategorii.

Piramida w Gizie też w najlepszym stanie już nie jest, a co ma waga, kiedy to tylko kamienie ułożone na sobie? odpowiednia ilość ludzi, która nie wie, że jest to niewykonalne- i masz :)
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Lechisto,bitwa pod Kadesz miała miejsce pod koniec XIV wieku p.n.e., Egipcjanie mieli czas sie do niej przygotować. Zresztą , jak dostali nauczkę od Hyksosów, więcej nie powtarzali swych błędów.
Egipcjanie, jak wiesz, utrzymywali kontakt handlowy z innymi krajami, ale do czasu najazdu Hyksosów, uważali, że są najlepiej zorganizowaną społecznością i wszelkie zmiany są im niepotrzebne.

Z tabelki, którą przedstawiłeś, najbardziej zainteresował mnie ten dolew krwi nordyckiej. Czy autorka wywnioskowała to na podstawie budowy szkieletów, czy genetyki ? W książce, którą mam - "Przed faraonami" - Edward Malkowski - 2007 r - autor nic nie wspomina na ten temat. Wymienia pozostałe rasy, nawet wspomina, że pierwszy najazd ludzi morza mógł mieć miejsce 3500 lat p.n.e. - /przedstawienia na kościanej rękojeści sztyletu oraz na ścianie predynastycznego grobowca w Hierankopolis/, ale o wpływie nordyków na kształtowanie rasy zamieszkującej Egipt nic mówi.

Natomiast nadal potrzymuję swoje zdanie, że nie było możliwe wybudować piramid za czasów Starego Państwa, chyba, że budowa trwała by 100 lat. W ciągu 20 lat jest to niewykonalne, choćby dlatego, że odległość czasowa między położeniem każdego bloku to 2,5 min. Nawet przy najlepszej organizacji pracy jest niemożliwe, a przecież Egipcjanie nie pracowali codziennie. Egipska religia wymagała uczestnictwa całej ludności w świetach poszczególnych bóstw.

Trudno też mi coś powiedzieć na temat tych hieroglifów wewnątrz piramidy. Moim zdaniem został sfałszowany przez pseudo-egiptologa Anglika Vise, który mniej wiecej w połowie XIX wieku docierał do komór piramidy za pomocą dynamitu.
Już wtedy fałszowano historię.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych