Napisano 03.01.2014 - 20:10
Napisano 03.01.2014 - 20:36
Napisano 03.01.2014 - 21:01
Napisano 03.01.2014 - 22:45
O ile wiem, artefakty brązu z czasów pierwszych dynastii są bardzo nieliczne i trudno powiedzieć na jaką skalę były w użyciu. Natomiast jest więcej narzędzi z miedzi, dlatego sądzi się, że epoka miedzi trwała dłużej niż gdzie indziej. Trzeba pamiętać, że Egipt za czasów Starego Państwa był dość mocno odizolowany pustyniami od reszty cywilizowanego świata.
Napisano 03.01.2014 - 23:47
Napisano 04.01.2014 - 00:19
Napisano 04.01.2014 - 09:30
Użytkownik kpiarz edytował ten post 04.01.2014 - 09:34
Napisano 04.01.2014 - 16:18
Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 04.01.2014 - 16:25
Napisano 04.01.2014 - 16:36
Użytkownik Akinci edytował ten post 04.01.2014 - 16:58
Napisano 04.01.2014 - 16:59
Napisano 04.01.2014 - 17:46
Terytorium Egiptu, ograniczone praktycznie do delty Nilu i kilku oaz na Pustyni Libijskiej było od zawsze odcięte od świata. Pustynie otaczające dolinę Nilu stanowiły skuteczną zaporę, dzięki której cywilizacja egipska z rzadka tylko ulegała obcym wpływom, zachowując daleko posunięty konserwatyzm. Tylko od strony Synaju mogły przenikać obce ludy, mogące zagrozić egipskiej państwowości. Oczywiście, Egipt utrzymywał kontakty ze światem zewnętrznym głównie przez Palestynę, którą dość wcześnie sobie podporządkował. Ale "nowinki" technologiczne przyjmował stosunkowo niechętnie.
Użytkownik Lechista edytował ten post 04.01.2014 - 17:48
Napisano 04.01.2014 - 17:50
Jakie to dowody?
Czytałem gdzieś kiedyś o rzekomych maszynach, w sensie automatach, w czasach starożytności. Moim zdaniem nie jest to wykluczone, ba, nawet prawdopodobne, przynajmniej część z nich. Sęk jednak w tym, że były to jednorazowe wypadki. Na pewno żadnego automatu nie produkowano masowo. Nie mogły więc wziąć udziału w budowie piramidy
Byłeś? Ja się z tym zgadzam, że to przez czas. Tylko pytanie, na ile to było precyzyjne kiedyś? Tego na 100% nie wiemy. Twierdzenie, że "nawet dziś nie da się wcisnąć żyletki między dwa bloki" jest więc bez sensu, skoro się da i to widać gołym okiem, na jej własnym filmie.
jest, ponieważ jeślibym chciał dzisiaj się spotkać z tym informatorem, żeby samemu mi to wytłumaczył, to nie mam takiej możliwości. Nie wiem, gdzie się odezwać. W związku z tym, nie mogę sprawdzić wiarygodności tego człowieka, jego własnej opinii. Nie sprawdzę nawet w internecie.
może to nie kwestia tego, kto mów- bo generalnie chodzi o treść, ale sam fakt, że nie podaje swojego nazwiska- powoduje wrażenie, że człowiek boi się to powiedzieć, bo....? Bo? Bo sobie wymyślił, albo jest bardzo niepewny tego co mówi? Ewentualnie autorka go wymyśliła?
Akurat na odległość setek kilometrów transportowano tylko nieliczne, najcięższe bloki, co z resztą było wspomniane w filmie. Reszta była wydobywana na miejscu: Sfinks jest pozostałością złoża wapienia, jakie kiedyś tam było. Zresztą, nie chce mi się już tego po raz kolejny mówić, ale kilka stron wcześniej masz obliczenia, dotąd nie krytykowane, gdzie wyliczyłem, że jest możliwość budowy samej piramidy w 14,5 roku. Fakt faktem, że nie dodałem do tego czasu budowy mieszkań oraz wyrównania, jednak nie wydaje mi się, by trwało to 6 lat. Tak więc w 20 lat da się zmieścić.
Przedstaw alternatywną wersję- czym w takim razie?
Sęk w tym, że nie chodzi tylko i wyłącznie o Cheopsa, ale o dziesiątki innych piramid na terenie Egiptu.
W teorii jest to możliwe, jednak wziąwszy pod uwagę, że rozczytanie hieroglifów zajmuje wiele miesięcy, uważam, że zdjęcia zdążyłyby przeciec. Tak można zrobić z tekstem łacińskim, ale nie hieroglifami. Mało prawdopodobne moim zdaniem.
Nie. Przecież mówimy tu o innej technologii, być może takiej której jeszcze nie znamy. Wcale nie musiały zawierać tytanowych części czy korzystać z reaktorów jądrowych. I znowu, może właśnie na taki patrzysz myląc go z grobowcem
To dlaczego zostawiali za sobą miedziane druciki oraz budowle z kamienia?
Nie, to my widzimy metry wszędzie gdzie tego nie trzeba robić
Napisano 04.01.2014 - 18:24
Chociażby budowla która uznajesz za grobowiec, przekazy starożytnych. Przecież napisałem w poprzedniej odpowiedzi; może właśnie na jedną z takich fabryk patrzysz i mylisz ją z grobowcem>? Qrka, nie wiem czy w budowie piramidy Chufu wzięły udział automaty, przekładnie, nie wiem jakie i jaki rodzaj urządzeń. Ale wiem że nie dłuta i młotki.
Byłem, widziałem, w tym roku jadę ponownie. Na pewno nie omieszkam zamieścić ciekawych zdjęć Chłopie, te mury przetrwały tysiące lat, a Ty się czepiasz że delikatnie na rogach postrzępione?
Zrozum że znowu to nie ma znaczenia. Dlaczego tak obsesyjnie interesuje Cie jego nazwisko a nie sama istota pytań zadanych w filmie? Jakie to on tajne informacje posiada? Przecież wykłada wszystko jak na dloni, a do Ciebie nalezy wybór czy się z tym zgadzasz, czy nie. Jak nie, to podaj argument, a nie dyskredytuj wartości wypowiedzi przez nazwisko. Nadal podtrzymuje że to byłem ja. I co to zmienia? Chyba że kluczowa jest tutaj informacja że nie możesz sprawdzić tego w internecie. Czasem warto oderwać głowę od monitora i pomyśleć samodzielnie, a nie powtarzać fantastyczne teorie o dłutach, 20 czy 15 latach budowy. Informatorem niech pozostanie Twój rozum i może trochę intuicji.
Z przykrością muszę stwierdzić że Twoje wyliczenia są bardzo aroganckie, ale wynika to tylko z braku wiedzy na temat budownictwa, używanych w nim materiałów i ich właściwościach. Widzisz, skoro tak zależy Ci na autorytetach które możesz sprawdzić w internecie, to autorytety z w/w dziedziń mówią Tobie jasno: Nie da się i kropka. Ale tutaj jak widzę autorytety masz w pupie chcąc dopasować teorię pod siebie i uważasz że Ci ludzie się mylą.
Mówię że nie wiem, i kropka. Nie jestem za to takim fantastą by twierdzić żę zrobili to dłutem. Jak można uznawać głupią teorię za prawdziwą z powodu braku innych rozwiązań? Fakt braku rozwiązania nie zmusza nas do wyciągania śmiesznych wniosków i uznawać je za te jedyne i właściwe. Lepiej powiedzmy z pokorą że nie wiemy.
Ja rozmawiam tylko o piramidzie Chufu. Jest swoistą anomalią wśród budowli znajdujących się w egipcie, co udowadniałem w temacie zakłamana historia. Film jest tego idealnym dopełnieniem.
Ta, dlatego dobrze wiesz co znajduje się chociażby w archiwach Watykanu. Co ma znalezienie i ukrycie do czasu rozczytania, tłumaczenia? W ogóle nie rozumiem
Miedziane druciki i dłuta zostawili za sobą egipcjanie. Ktoś inny zostawił za sobą budowlę nazwaną później piramidą Chufu.
Porównywanie muru który znajduje się w tragicznym stanie i jego wagi 14 tyś ton do 6 milionów w piramidzie to mała pomyłka Jakość, waga -nie ta kategoria. Dla piramidy w Gizie nie ma odpowiedniej kategorii.
Napisano 04.01.2014 - 19:53
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych