Napisano 04.01.2014 - 20:16
Napisano 04.01.2014 - 20:50
@Lechisto,bitwa pod Kadesz miała miejsce pod koniec XIV wieku p.n.e., Egipcjanie mieli czas sie do niej przygotować. Zresztą , jak dostali nauczkę od Hyksosów, więcej nie powtarzali swych błędów.
Egipcjanie, jak wiesz, utrzymywali kontakt handlowy z innymi krajami, ale do czasu najazdu Hyksosów, uważali, że są najlepiej zorganizowaną społecznością i wszelkie zmiany są im niepotrzebne.
Z tabelki, którą przedstawiłeś, najbardziej zainteresował mnie ten dolew krwi nordyckiej. Czy autorka wywnioskowała to na podstawie budowy szkieletów, czy genetyki ? W książce, którą mam - "Przed faraonami" - Edward Malkowski - 2007 r - autor nic nie wspomina na ten temat. Wymienia pozostałe rasy, nawet wspomina, że pierwszy najazd ludzi morza mógł mieć miejsce 3500 lat p.n.e. - /przedstawienia na kościanej rękojeści sztyletu oraz na ścianie predynastycznego grobowca w Hierankopolis/, ale o wpływie nordyków na kształtowanie rasy zamieszkującej Egipt nic mówi.
Natomiast nadal potrzymuję swoje zdanie, że nie było możliwe wybudować piramid za czasów Starego Państwa, chyba, że budowa trwała by 100 lat. W ciągu 20 lat jest to niewykonalne, choćby dlatego, że odległość czasowa między położeniem każdego bloku to 2,5 min. Nawet przy najlepszej organizacji pracy jest niemożliwe, a przecież Egipcjanie nie pracowali codziennie. Egipska religia wymagała uczestnictwa całej ludności w świetach poszczególnych bóstw.
Napisano 04.01.2014 - 21:22
Napisano 05.01.2014 - 12:08
Napisałem "może". Może fabryka, elektrownia, pompa wodna, gwiezdne wrota, lub coś na co jeszcze w ogole nie wpadliśmy . Nie ma tam nic wskazującego na to że był to grobowiec. W temacie zakłamana historia jest poruszanych parę wątków na temat specyfiki budowli i bliższych skojarzeń z urządzeniem niż obiektem w jakimś stopniu sakralnym.No dobra, to na jakiej podstawie uważasz, że to była jakaś fabryka czy coś w tym stylu, a nie grobowiec?
Nie wciśniesz pomiędzy bloki, pomiędzy dwie powierzchnie bloków przylegające do siebie, a nie odłupane kawałki przy krawędziach.No to zazdroszczę nie, czepiam się, gdy ktoś mówi, że nawet dzisiaj nie można wetknąć żyletki.
Przecież dyskutujesz ze mną i innymi forumowiczami. Sam możesz wziąć kartkę, policzyć, poczytać i ustosunkować się do treści merytorycznej wypowiedzi czy teorii, a nie do nazwiska. Możliwość do dyskusji jest, jak widzisz co się właśnie dzieje Widzisz, w obecnym systemie panującym w mediach nie prowadzi się merytorycznych dyskusji, ośmiesza i obala się nazwiska, nie zwracając uwagi na to CO któ mówi, tylko na to KTO mówi. I przed tym się zabezpieczył twórca, chce byśmy rozmawiali o tym co powiedział, a nie o nim, ponieważ jak to kiedyś powiedział prokurator prlu: "Dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie".No cóż, musiałbym przejrzeć filmik jeszcze raz, bo nie pamiętam tych dokładnych danych i obliczeń.
Niemniej, jego nazwisko jest ważne- bo tak naprawdę, nie podając nazwiska, nie stwarza możliwości do dyskusji. Tak jakby się bał- albo komuś zmącę w mózgu, albo nie, ale nie jestem w stanie na ten temat rozmawiać.
Weźmy na przykład: powiem Ci, że widziałem Ciebie w sklepie. Jesteś w stanie w to uwierzyć? Myślę, że tak.
Ale co, jeśli wujek Andrzej powie Ci: Słuchaj, mój brat Michał, mówił mi, że Wojtek, jego syn, ma kolegę i kolega ten o imieniu Marcin widział, jak jego babcia Kasia przekazuje swojej sąsiadce Martynie, że Roman mówił, że Ciebie widział w sklepie.
Jest różnica, prawda?
To może tak:Tak, wiem, Striker też tak mówi, ale nie pokazuje dlaczego tak uważa słyszałeś kiedyś coś takiego: jeżeli czegoś nie da się zrobić, to daj to do zrobienia komuś, kto o tym nie wie? Nie uważam, że budowa była łatwa. Ale sądzę, że przy dobrej organizacji była w 100% możliwa do zbudowania.
OK. Nie wiemy czym zbudowano piramidę, ale możemy sądzić, że były to narzędzia miedziane.
Ojej. Jedynymi podobieństwami pomiędzy tymi piramidami jest to że mają podobny kształt i nawet nie to. Piramida Dżosera to taki "franki" spośród piramid. Zmieniano plany kilka razy, inne gabaryty budulca. Właściwie to parę mastab na budowanych na sobie, w niczym nie przypomina piramidy Chufu. Co do piramidy Snofru, czyli łamanej, zacytuję swoją wypowiedź:To czemu pokazujesz grobowiec Herhora? I nie jest aż taką anomalią. Vide: piramidy Snofru, piramida Chefrena, piramida Dżosera.
Nic takiego tam nie ma. W dobrze dostępnych miejscach widać namalowane ochrą imię Chufu, ale tutaj kłania się historia Pana Vyse i jego ciśnienie na znalezisko. Ciekawe, własnie parę tygodni temu wybuchł skandal związany z tymi podpisami. Paru naukowcom udało się ukraść próbkę ochry z napisu, by udowodnić fałszerstwo. Czekam na dalszy rozwój sytuacjiTo skąd hieroglify o grobowcu Chufu w środku, kiedy można było je tam umieścić tylko podczas budowy?
Jest w bardzo dobrym stanie, o tym jak łatwo jest ułożyć kamienie na sobie przekonali się ludzie współcześni w latach 60/70, a to ostatnie to piękne i motywujące, ale nawet jeśli wmówisz setce ludzi że potrafią latać, tak sami, ot co, nie znaczy że zaczną lewitowaćPiramida w Gizie też w najlepszym stanie już nie jest, a co ma waga, kiedy to tylko kamienie ułożone na sobie? odpowiednia ilość ludzi, która nie wie, że jest to niewykonalne- i masz
Napisano 05.01.2014 - 14:41
Napisano 05.01.2014 - 19:17
Napisano 05.01.2014 - 19:29
co dla egiptologów jest nader wygodne, bo nie trzeba zmieniać podręczników do historii.
Napisano 05.01.2014 - 19:44
Napisano 05.01.2014 - 21:16
Popularny
Użytkownik kpiarz edytował ten post 05.01.2014 - 21:20
Napisano 05.01.2014 - 21:40
Napisano 05.01.2014 - 22:39
Napisano 05.01.2014 - 23:26
Niestety po pewnym czasie musieli skupić się na czymś innym niż próżne kaprysy swych władców. Nie mogli sobie pozwolić na zaangażowanie takiej ilości ludzi, sprzętu i zasobów gdy sąsiedzi zaczynali dominować w regionie.Gdyby Egipcjanie mieli budować piramidy technikami i sztuczkami jakie pokazuje ten dziadek, to by je robili do dzisiaj.
Mi wystarczy ta "budowla"-skoro oni mogli bez użycia koni i dźwigów to czemu nie Egipcjanie którzy żyli w krainie mlekiem i miodem płynącej.W ogóle osoby, które nie były w Gizie i nie widziały piramid na żywo nie powinny się wypowiadać na temat sposobów ich budowy.
Napisano 06.01.2014 - 11:06
Użytkownik broszatan edytował ten post 06.01.2014 - 11:34
Napisano 06.01.2014 - 12:11
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych