Egipscy kapłani to są przecież tylko ludzie, i jako tacy ich wiarygodność jest względna. Nie widzę racjonalnych powodów, aby tej grupie, czy jakiejkolwiek innej np. kapłanom katolickim przypisywać wiarygodność. [...] To raczej trudne, bo ten hipotetyczny kapłan egipski nic nie wiedział o bezposrednich świadkach budowy piramid z prostego względu - żył ok 2500 lat po nich. To nie jest dużo czasu, to przepaść.
Fakt, że ich wiarygodność jest względna. Ale jako najwyższa, obok rodziny królewskiej, w Egipcie warstwa, która poprzez skarbce świątynne posiadała zbiory papirusów- nie jest wykluczone, że jeszcze w czasach Herodota istniał tekst odnoszący się do piramid. Oni się po prostu trudnili między innymi przechowywaniem wiedzy. To, że dzisiaj nie posiadamy bezpośredniego źródła nie może dziwić- świątynie od V w.p.n.e były często niszczone i upadały (Persowie, Rzymianie, Grecy, chrześcijanie i arabusy). Czy jednak kapłanom egipskim generalnie można ufać? Myślę, że w większości wypadków tak.
Czym jest rzekomy ślad po rampie? To jakichś kawałek drewna, czy innego materiału? Skąd wiadomo, że ten ślad ma bezpośredni związek z budową piramidy i na jakim jej etapie. Rampy raczej były stosowane, bo bez nich chyba nie da się zbudować takiej olbrzymiej budowli, ale one same mogą nie wystarczyć.
Nie wiem. Podałem tylko, co twierdzi Hawass. Faktem jest jednak, że w okolicy innych piramid takie ślady występują, więc można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że budowano tą samą metodą. Bo czemu mieliby zmieniać sposób budowy tylko do jednej z piramid?
Co do tych spekulacji o których pisałeś- wyraźnie napisałem, że wedle teorii rampy lineralnej i potem spiralnej raczej nic budowy kolejnych etapów nie zasłania. Po prostu rampy rosną razem z piramidą, więc nie wiem czemu uważasz, że miałoby to coś zasłaniać.
To ciekawy pomysł, ale co na to praktycy np. inżynierowie? Mamy jakieś artykuły naukowe dowodzące, że przy takim systemie piramida powstanie i jakich wymaga warunków? Czy mamy jakieś ślady po takim systemie?
Niestety póki co to tylko teoria. Ktoś na poprzedniej bodajże stronie wrzucił, że takie badania są planowane- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Absolutnie. Planete+ robi ciekawe programy, nie prześmiewcze. Poruszają bardzo niewygodne tematy dla świata nauki i inne różne tabu. Dokładna odwrotność National G. i Discovery, które mają polityke wyśmiewania wszystkich teorii spiskowych i omijanie szerokim łukiem prawdziwych pytań i odpowiedzi. Polecam pooglądać ..
Oglądałem parę, co prawda już dość dawno temu, ale dla mnie niczym się nie różniły od tych na discovery czy nat geo. Nie wiem, jak można traktować za rzetelne przedstawienie budowy piramid podczas 40 minut, kiedy wyczerpanie tematu powinno zająć cały serial.
Egiptolog Flinders Petrie (1853-1942) stwierdził, iż w spoiny nie da się wsunąć „igły, ani nawet włosa”.
http://www.geekweek....iramidy-cheopsa
Na tych zdjęciach widać, że to bujda. Są one robione z góry piramidy, więc z pewnością nie jest to "oberwanie przez turystów"