Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przeczytaj pierwsza lepsza ksiazke o Egipcie, o spoleczenstwie egipskim, o ich polityce itd.

A Ty skad wiesz ze byla milosc, dobro i raj na ziemi ? bo jesli tylko z takich zrodel jak Pani lucyna to wybacz.
  • 0

Coralus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A skad Wy wiecie jakie realia panowaly np. 6000 lat temu? Dobre

A skad Ty niby wiesz? Muhad, nie rozsmieszaj ludzi swoim kosztem, blagam cie. Dobre :lol :
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wymienię tylko kilka grobowców.
Grobowce te znajdują się w nekopoli królewskiej w Abydos:
-Horus Dżet, towarzyszą mu 174 groby służby(młodych ludzi)
-Horus Den otoczony przez 136 grobów
-Horus Semerchet- 68 grobów
Najazdów i licznych wojen nawet nie będę opisywał. Prawdopodobnie zjednoczenie samego Egiptu nastąpiło w wyniku podboju przez Narmera.

Teotihuacan-Świątynia Pierzastego Węża-pod piramidą i w jej pobliżu odkryto 130 osób złożonych w ofierze, niektórzy sądzą, że ciał jest tyle ile dni w rytualnym kalendarzu-260. Do tego przy ciałach znaleziono naszyjniki składające się z ludzkich szczęk i żuchw.

Chichen Itza- Studnia Ofiar- odnaleziono w niej ciała 50 osób, młodych kobiet, mężczyzn i dzieci

Moche- Piramida Księżyca- odkryto ciała młodych wojowników, którym upuszczano krew, torturowano, a niektórym obcięto kończyny. Wszystko dla boga deszczu

Do tego ciągłe wojny toczone przez Majów.

Sumer-ciągłe walki między miastami-państwami. Lugalzagesi- doszczętnie ograbił i spalił Lagasz, a potem opanował także Ur i Uruk.

Już w mezolicie ludzie zaczęli się nawzajem zabijać-Jaskinia Ofnet w Bawarii-odkryto dwie jamy z czaszkami przede wszystkim dzieci oraz kobiet zabitych tępym narzędziem. Poza tym odnaleziono wiele cmentarzysk, z ciałami ludzi zabitych przy pomocy łuku.

O przekazie miłości Azteków nie ma sensu pisać, każdy wie jak oni kochali bliźniego :P
  • 0

Coralus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W okresie Starego Państwa Egipt nie posiadał stałej armii, do służby powoływano najczęściej zdolnych do noszenia broni chłopów. Pierwsze oddziały powstały dopiero podczas walk o zjednoczenie Egiptu pod koniec I okresu przejściowego.

Z początkiem Nowego Państwa Egiptowi zagrozili wywodzący się z Azji Hyksosi. Władca Nowego Państwa faraon Ahmose był pierwszym, który pokonał Hyksosów w Syrii oraz Nubijczyków na południu.

Kolejne zbrojne wyprawy Egipcjan przyniosły podbój Palestyny i Syrii. Totmes I dotarł do gór Eufrat a jego wnuk Thotmes III opanował Bliski Wschód. W Syrii przeciwnikiem Egipcjan było królestwo Mitanii - podbite przez Totmesa III.

Na przełomie XVIII XIX dynastii Egiptowi zagrozili Hetyci. Do decydującego starcia między obu stronami doszło za czasów panowania Ramzesa II pod Kadesz. Bitwa była nierozstrzygnięta, choć faraon przypisywał sobie zwycięstwo. Wojna zakończyła się podpisaniem traktatu pokojowego.

Kolejne walki Egipcjanie toczyli w Nubii i Palestynie. W trakcie wewnętrznych walk o tron (XXIV dynastia) doszło do konfrontacji z Kuszytami a około 701 r.p.n.e. z Asyryjczykami.

Ostatnim przeciwnikiem byli Persowie.

---------------------------------------------

Duuuuzo milosc ;)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I malutki cytacik:

"Majowie wierzyli, że ludzkość stworzona została z krwi bogów i z tego względu obowiązkiem ludzi jest ofiarować bogom krew, możliwie często i wiele, czy to własną, czy też cudzą. Oprócz wydzierania serc na żywca z piersi ofiar, Majowie praktykowali samookaleczanie się - przez przedziurawiony język przeciągali ciernie, obdzierali członki, itp. W utoczonej tymi sposobami krwi maczali szmaty lub papier, który następnie spalali, widząc w unoszącym się dymie krwawą ofiarę składaną bogom. Samo unoszenie się dymu było także składaniem ofiary i karmieniem bogów, stąd rola palenia tytoniu jako czynności religijnej."

Zatem Ci "biali bracia" którzy tak ślicznie pomagali przy budowie piramidy i którzy tak nas kochali nagle zażądali danin z krwi?
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Sęk w tym, że nie wiem i coś mi sie zdaje, że się nie dowiem.

Eh Legalize przyznaj sie ze palnales glupote, a nie owijasz w bawelne nie wiadomo po co ;-) zauwazylem ze obaj z muhadem posiadacie taka ceche.

Mariush mowilem ze swiat (a nawet ten "ścisły") nie jest taki prosty jak ci sie wydaje... :)
Zamiast szydzić poczytajcie sobie. Mówiłem, że to wyższa szkoła jazdy
:Papa:
  • 0

#112 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

A skad Ty niby wiesz? Muhad, nie rozsmieszaj ludzi swoim kosztem, blagam cie. Dobre :lol :

a Ty skad szyderco wiesz ze tak nie bylo? Bo przeczytales dwie ksiazki? Uslyszales od kolegi? Zamiast najezdzac na mnie to wez sie za cos lepszego do roboty.Mam swoja cierpliwosc ale takich bezczelnych uwag znosic nie bede.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a Ty skad szyderco wiesz ze tak nie bylo?

Bo o tym jest napisane w wielu, odrzucanych przez Ciebie z góry, książkach.
Jest to o wiele pewniejsze źródło niż słowa jednej kobiety robiącej swoje show.

Jak widzisz i Egipcjanie i Majowie to były ludy wojownicze i okrutne. Zatem jak to się ma do przesłania miłości?
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

!Legalize!, myślałem o czymś innym, a Ty mi tu taj wyskakujesz z teorią grup.
Akurat znam dobrze tę dziedzinę algebry, gdyż np. w badaniu symetrii w rodzinach cząstek elementarnych czy krystalografii nie można się bez tego obejść.

A przykład podany przez Ciebie to nic nadzwyczajnego. To raczej ciekawostka matematyczna bez większego praktycznego zastosowania. Wynik 2+2=5 wynika tylko ze zdefinowania nowego działania dodawania liczb jako zwykłego dodawania z dodaniem jedności. Takimi metodami to można z 2+2 zrobić każdy wynik. To nie żadna tajemnicza własność liczb, tylko wynik przyjętych przez nas założeń co do sposobu wykonywania działań.

Jak matematycy sie nudzą, to takie rzeczy sobie przy piwie wymyslają. :smile:
  • 0

#115 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

a Ty skad szyderco wiesz ze tak nie bylo?

Bo o tym jest napisane w wielu, odrzucanych przez Ciebie z góry, książkach.
Jest to o wiele pewniejsze źródło niż słowa jednej kobiety robiącej swoje show.

Jak widzisz i Egipcjanie i Majowie to były ludy wojownicze i okrutne. Zatem jak to się ma do przesłania miłości?

wiec wyobraz sobie Oczytany Aquilo ,ze ta kobieta nie jest moim wyznacznikiem wiedzy a skoro tak uwazasz to juz Twoj problem.

A co wiesz o czasach cheopsa? Tyle co nic. O historii z tamtego okresu wiemy naprawdze bardzo niewiele, sa to w wiekszosci domysli i marne interpretacje takich mozgowcow na ktorych sie operasz.
  • 0

Coralus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Muhad, sadze, ze powinienes sie juz przymknac i sie wiecej nie osmieszac. Brniesz w te glupoty z taka pewnoscia siebie, ze to podchodzi pod fanatyzm. Nie wysadz kiedys palacu kultury, bo Ci Lucynka powie, ze masz tak zrobic ...

A co do szydercy, to baranku spojrz kto pierwszy zaczyna szydzic. W 99% to Ty pierwszy wrzucasz glupi tekst, nie poparty niczym, tylko zeby cos powiedziec:

Czlowieku, wez sie opamietaj, bo zaczynasz byc maskotka tego forum. A jak cos mowisz, to poprzyj to czyms. My ci podalismy teskty, a Ty co? Nie szydzcie ze mnie, jestem taki biedny i nikt mnie nie lubi :lol : Ile ty masz lat? Rozmawiaj konkretnie siewco milosci :-/

Coralus, uczciwie Cię uprzedzam, że kolejny "baranek" zamieni się w "WARNanka". Niezależnie od Twoich przekonań, przestzreganie kultury słowa obowiązuje Cię tak samo jak innych
Ostrzeżenie słowne

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wiec wyobraz sobie Oczytany Aquilo ,ze ta kobieta nie jest moim wyznacznikiem wiedzy a skoro tak uwazasz to juz Twoj problem.

No to wreszcie wierzysz jej bezgranicznie (a to sugeruje Twoja postawa) czy też nie? No bo jak wierzysz w te głupoty o pomocy, orionitach jakichś, UFOlach przy piramidzie i energii no to chyba jest ta kobieta jakimś wyznaczniekiem Twojej wiedzy.

A co wiesz o czasach cheopsa? Tyle co nic. O historii z tamtego okresu wiemy naprawdze bardzo niewiele, sa to w wiekszosci domysli i marne interpretacje takich mozgowcow na ktorych sie operasz.

No i o to chodzi, żeby sięopierać na odkryciach ludzi mądrzejdszych od nas, a nie opluwać ich za to, że mająinną wizję świata. Wiele rzeczy nie jest domysłami tylko faktami, to że w marnej literaturze i watpliwej prawdziwości "przekazach" tak oczernia się naukowców to też jest działanie w jakimś celu.

Kiedy nie można dorównać egiptologom, trzeba ich opluć, wyśmiać, podważyć ich dokonania i wyskoczyć z jakąś nową marną hipotezą.

Zawsze znajdą się owieczki które podążą za takim "mistrzem".
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

mariush, nie wiem o czym myslales, ale wiem ze nie myslales o tym co trzeba. Chyba nie miałes na mysli podstaw matematyki jak o tym wspomniałem ?? ;) Przecie mowiłem, że nie zawsze tak jest (ze 2+2=4 i 2x2=4) więc nie wiem po co sie tłumaczysz...
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

!Legalize!, więc po co o tym w ogóle wspominałeś. Przecież podany przez Ciebie przykład nie ma żadnego zastosowania w naukach wykorzystująch matematykę jako narzędzie. Nie ma on znaczenia ani dla obliczania orbit planet, ani dla symulowania zderzeń samolotów z budynkami, ani do czegokolwiek co mi przychodzi teraz do głowy.

lLiczyłem raczej na coś takiego, co kazało by mi powątpiewać np. w wyniki uzyskane za pomocą wzorów na siłę grawitacji :-D
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

mariush, sorry bardzo ale nie miałem zamiaru obliczac orbit planet, ani symulowania zderzeń samolotów z budynkami, ani czegokolwiek ... Nastepnym razem jak czegos nie bedziesz rozumiał to potraktuj to jako zwykle logiczne powiedzenie bo takowym miało byc ....
I konczmy ten OFFTOP :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)