Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas budowy Piramidy Cheopsa

piramidacheopsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Aquila, daj spokoj z Ironia.Wiesz o co chodzi? Oto,ze tak naprade o egipcie z czasow 4500 lat temu i dalej nie wiemy duzo, raczej bardzo malo. . . Zobacz na czym opieraja sie Egiptolodzy; Na poszlakach, jakis tam znaleziskach i na slowie PRAWDOPODOBNIE i oczywisicie na swojej wyobrazni,ktora podpowiada im ze MY jestesmy ucywilizowani a oni musieli byc ludzmi o Poganckiej kulturze. Mozemy wiedziec, kto, gdzie, kiedy, co robil ale motywow nie znamy, nie znamy ich zycia, kultury ani tego napewno jakimi byli ludzmi wiec prosze Cie, daj spokoj bo to naprawde zaczyna mnie nudzic.

P.S nie opluwam egiptologow ,szczegolnie tych mlodych bo nie sa tak skazeni tym calym srodowiskiem i tym zaklamaniem.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A Ty na czym sie opierasz ze bylo inaczej ? bo jesli archeolodzy i egiptolodzy na poszlakach to Ty na banialukach.
  • 0

#123 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Tiamat, a Ty zamiast czepiac sie mnie naokraglo to moze dodaj odrobine swojej kreatywnosci i wnies cos do forum. Czy tylko umiesz skrobac marchewki innym ludziom, ktorzy maja odmienne zdanie?
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tiamat, a Ty zamiast czepiac sie mnie naokraglo to moze dodaj odrobine swojej kreatywnosci i wnies cos do forum. Czy tylko umiesz skrobac marchewki innym ludziom, ktorzy maja odmienne zdanie?

Ja sie nie czepiam, ja tylko wyrazam swoje obiektywne zdanie, wg. ciebie ludzie jak pani lucyna to wiekszy autorytet niz ludzie ktorzy interesuja sie cale zycie egiptem i siedza w tym od lat ? Pozatym co jak co, ale do innych dzialow chyba nie zagladasz, oskarzajac mnie tylko o wysmiewanie, a przytym nic nie wnoszenie.
  • 0

#125 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Tiamat,

"Ja sie nie czepiam, ja tylko wyrazam swoje obiektywne zdanie"

wedlug Ciebie czepianie sie slow i innych forumowiczow to wyglaszanie obiektywnego zdania?

"wg. ciebie ludzie jak pani lucyna to wiekszy autorytet niz ludzie ktorzy interesuja sie cale zycie egiptem i siedza w tym od lat ?"

a skad wiesz ze wiekszy? Wczesniej napisalem ze szanuje Egiptologow ,z tymze tych mlodych,ktorzy poszukuja nowych wyjasnien a te stare, niescisle odstawiaja na bok.

Wiesz na czym polega Twoj problem? Byc moze nie wierzysz w reinkarnacje, nie wierzysz w swiat niefizyczny, w cos co jest dla Ciebie niepojete.Ja z tym problemu nie mam i mnie jest latwiej zaakceptowac slowa Lucyny. Ja nie twierdze ze wszystko co mowila jest prawda bo niescislosci sam zauwazylem ale wiem ze napewno kontakt z jakims bytem ma. . .

"Pozatym co jak co, ale do innych dzialow chyba nie zagladasz, oskarzajac mnie tylko o wysmiewanie, a przytym nic nie wnoszenie. "

jesli nie zauwazyles ja jestem tu juz dosc dlugo, Ty zaledwie 38 dni. Troche wlozylem swojej pracy w to forum, nie wiem czy zrobilem to dobrze ale jednak. W wielu tematach pozostawilem cos po sobie i wyrazilem zdanie...Tak w ogole nie oskarzam tylko zwracam uwage bys przestal nadeptywac mi na odcisk.Wystarczy jak Coralus to robi i inni jego pokroju.
  • 0

insi.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam wątpliwości co do kilku ważnych szczegółów.

Chciałbym usłyszeć tutaj głos doświadczonego regresera(hipnotyzera), gdyż nie spotkałem się jeszcze czytając mnóstwo sesji ludzi w transie, aby operowali podczas głebokiej hipnozy jęykiem współczesnym wcieleniu z którego zostali cofnięci w czasie. Podczas sesji p. Lucyny padają słowa np: ,,kombinezon", ,,elektroniczne urządzenie", ,,statek" zupełnie nie znane ówczesnym mieszkańcom Egiptu.
Bardzo często osoby poddane regresji odpowiadając na pytania regresera po prostu używają miar czasu używanych ówcześnie. Skąd egipska kobieta wie, że jest np. rok 4500 p.n.e, skoro Chrystus urodził się dopiero za kilka tysięcy lat, a właśnie od jego urodzin mierzy się czas w ten sposób?

Kolejna sprawa, to sugestia zawarta w pytaniu regresera.
Dlaczego regreser zakłada, że piramida powstała właśnie 4500 lat p.n.e. i właśnie za czasów Cheopsa? Pytanie badacza powinno brzmieć: który jest rok i jak mierzycie czas, kto rządzi twoim krajem?

Może się czepiam, ale w tym przypadku wolałbym usłyszeć głos doświadczonego regresera. Chyba, że ktoś z forumowiczów mi to wyjaśni.
  • 0

iontz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem co prawda nowym użytkownikiem, dopiero co się zarejestrowałem, ale forum to czytam już od dłuższego czasu, więc podzielę się z wami moją hipotezą na temat budowy Wielkiej Piramidy. Od razu mówię, że nie jestem sceptykiem w pełnym tego słowa znaczeniu, bo wierzę w wiele zjawisk paranormalnych, ale Projekt Cheops mi na odległość (nie chcę nikogo obrażać, to tylko takie moje odczucie) cuchnie nabieraniem naiwnego ple... przepraszam, naiwnych ludzi. Więc tak (jeszcze raz mówię: to tylko moja teoria, nikt nie musi się z tym zgadzać):

Ludowi egipskiemu niezbyt podobały się rządy Chufu, więc widząc to władca zaczął wznoszenie piramidy (chodziło o to, żeby pokazać, jaki jest wielki i potężny). Są przekazy, że w tych czasach w Egipcie panował kryzys ekonomiczny, więc sądzę, że spowodowane to było "odciąganiem" robotników i chłopstwa od pól uprawnych i kopalni. Piramidę musiało wznosić ich tysiące... więc nic dziwnego, ze gdize indziej brakowało rąk do pracy.
Kierunki świata ustalono dzięki gwiazdom (nie zapominajmy o rozwiniętej egipskiej astronomii!) lub za pomocą gnomonu czy też czegoś podobnego. Używając wołów i ludzi (tudzież odwrotnie :> ) wciągano ciężkie kamienne bloki. Co z tego, że jeden waży kilka do kilkanaście ton, jak cała armia ludzi wciągała je do góry, po rampach. Gdy piramidę już zbudowano, zamknięto wejście.
Tymczasem zmarło się Cheopsowi, rzecz ludzka. Za panowania któregoś z jego następców, może Chefrena, który chciał dorównać ojcu wznosząc obok podobną piramidę, może kogoś innego, przeprowadzono "akcję" niszczenia pamiątek po Chufu. Takie rzeczy w Egipcie to jak wiemy normalka. Rozwalono wejście do piramidy, wyniesiono sarkofag i spalono albo li utopiono w Nilu, po czym zatarto hieroglify. Żeby nikt nie zobaczył, jak wspaniale wygląda piramida od środka, zawalono wejście kamieniami. Co do Sfinksa to mam kilka hipotez. Albo wzniósł go któryś z synów Cheopsa na jego cześć, chcąc ratować pamięć o ojcu, albo też
zbudował czy też przerobił go sam Cheops, by "strzegł" piramidy, albo jest to posąg z wcześniejszych lub późniejszych czasów i do samej piramidy nic nie ma.

Proszę o budujące komentarze i nie zmieszanie mnie z błotem za głoszone poglądy :)
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

iontz

Trochę pomieszałeś. W czasie panowania IV dynastii nie było kryzysu ekonomicznego. Był to czas świetności Egiptu, wtedy powstał kompleks piramid w Gizie oraz piramidy Snofru. Wielki kryzys nastąpił dopiero w czasach VII dynastii, ponoć przez 70 dni władzę miało sprawować 70 królów.

W samej piramidzie imię Chufu pojawia się kilka razy, więc to nie jest do końca tak, ze nic po nim nie zostało. Być może Cheopsa nie pochowano w piramidzie wiedząc, ze może ona paść łupem złodziei. Po ceremoni pogrzebowej (znaleziono barki), mogli ukryć gdzieś jego ciało.

Sfinks miał powstać za czasów panowania Chefrena-jednego z synów Cheopsa.
  • 0

#129 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

iontz; nic nowego nie wniosłeś; jest to jedna z odwecznych ale bardzo wątpliwych teorii budowy piramidy cheopsa;> ale wciąż teorii hehe:)

Saladyn wszystko fajnie, cacy , ale sfinks datowany jest na 10 000 lat albo więcej. Jest to oficjalne datowanie. Już o tym wspominaliśmy.
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

muhad coś Ty sobie ubzdurał z tymi 10 000 lat? W żadnej ksiażce napisanej przez archeologa czy egiptologa nie znajdziesz takiej datacji. To nie jest oficjalne, oficjalne są nadal czasy panowania Chefrena.
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W samej piramidzie jak mi się zdaje imię faraona pojawia się tylko raz, w komorze odciążającej a to niczego nie dowodzi.

Sfinks ma ok 11 000 lat jak nie więcej, wynika to z tego, że widoczne są na nim ślady erozji wywołanej przez wodę, co wskazuje na ok 11000 lat, ponieważ w tamtych czasach tereny Egipty nawiedzały obfite deszcze.

Czemu wybitni archeolodzy tego nie uznają? a no dlatego bo uważają, że Sfinks został zbudowany już z takiego surowca ale który faraon wybudowałby coś z erodowanej, nietrwałej skały? I do tego jeszcze ta śmiesznie niepasująca głowa do całości, twarz sfinksa została dorobiona za czasów faraona, wcześniej był tam łeb lwa.

Takie same ślady erozji bodajże są też na piramidzie Cheopsa.

Nie ma co tu rozmyślać, Cheops był tylko restauratorem piramidy.

W roku 1850 Jean-Pierre Mariette wykopał w pobliżu piramidy stellę, pobudowaną dla uczczenia prac nad świątynią Izydy. Z umieszczonego na niej tekstu możemy dowiedzieć się, że piramida już stała, podczas gdy Cheops budował ową świątynię "...wzniósł on dom Izydy, Pani piramidy, obok domu Sfinksa".

• 0

Skinner.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak czytam sobie wasze wywody na temat urojeń lucynki..hehe..no i spoko jeśli chcecie to możecie sobie wierzyc :ufo: w te statki budujące piramidę itp :mrgreen: ...ale Muhad nie rób ludziom wody z mózgu...że sfinks 10 000lat?????!!!!oficjalne fakty???!!! :rotfl: ....2723-2563 p.n.e....IV DYNASTIA...poczytaj sobie...
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhad, jeśli dobrze rozumuję, to przez 10 000 lat conajwyżej skała, która potem została przekuta i obrobiona może być podatna na erozję (wszak skała jak skała - stała tam od niepamiętnych czasów - dopiero potem zauważono, że po przemodelowaniu można z niej zrobić Sfinksa, podawałem już fotki formacji naturalnych które wystarczy obrobić i mamy kształt Sfinksa).

W samej piramidzie jak mi się zdaje imię faraona pojawia się tylko raz, w komorze odciążającej a to niczego nie dowodzi.

Pierwsze imię (Chufu) pojawia się 9 razy a drugie (Medżedu) - 7.

DaVinci - polecam lekturę, naprawdę:

http://www.wiw.pl/bi...oblewski/01.asp
  • 0

iontz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Trochę pomieszałeś. W czasie panowania IV dynastii nie było kryzysu ekonomicznego. Był to czas świetności Egiptu

Otóż Herodot pisze, że budowa piramid przez Cheopsa i Chefrena doprowadziła ówczesny Egipt na skraj kryzysu. Może i coś się mu pomyliło, nie wiem, ale na tym się oparłem tworząc "teorię". Jasne, że to był czas świetności - inaczej nie byłoby nawet jak myśleć o budowie czegoś tak ogromnego, jak Wielka Piramida :) .

W samej piramidzie imię Chufu pojawia się kilka razy, więc to nie jest do końca tak, ze nic po nim nie zostało.

Pierwsze imię (Chufu) pojawia się 9 razy a drugie (Medżedu) - 7.

Ups, widocznie popełniłem ten sam błąd, co DaVinci - byłem pewien, że imię Cheopsa pojawia się tylko raz, choć sam nie wiem, skąd czerpałem tę informację, nie pamiętam, po prostu mój mózg traktował to jako pewnik - muszę sobie doczytać. Inna sprawa, że 16 razy, to trochę mało, bo imiona "budujących" faraonów się pojawiają kilkadziesiąt razy w innych piramidach. Dobra, nie będę się bronił na siłę :) .
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Otóż Herodot pisze, że budowa piramid przez Cheopsa i Chefrena doprowadziła ówczesny Egipt na skraj kryzysu.

Otóż sam Herodot uważał też, że pracowali tam niewolnicy zmuszani siłą, bo zwyczajnie Grek nie wyobrażał sobie takiego poświęcenia i oddania ludu. Grecy wierzyli, że takie coś można zbudować jedynie przy pomocy siły i tyranii.

Polecam ten link, który już wyżej podałem :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych