Napisano 20.11.2018 - 19:40
Napisano 20.11.2018 - 20:08
Napisano 20.11.2018 - 20:19
Wystarczy nawet pobieżna znajomość mitologii, czy bóstw egipskich i rzymskich, aby obalić całą tą brednię jednym argumentem:
- żadne z tych bóstw nie urodziło się 25 grudnia.
To po pierwsze, a po drugie, jak wykazałem wcześniej w jednym z postów, 25 grudnia, raczej na pewno nie jest tą datą, kiedy urodził się Jezus.
Szukanie na siłę związku, a jak związku nie ma, to się go dorabia.
Napisano 20.11.2018 - 20:35
Jest też drugi temat o tym filmie na forum, podaję linka do posta napisanego przez usera rockyy http://www.paranorma...geist/?p=234306
W poście jest obszerna polemika z informacjami przedstawionymi w filmie.
Co do narodzin horusa 25 grudnia- z tym się nie można zgodzić. Nigdzie nie ma napisane kiedy horus został zrodzony (jedynie jest mowa o miesiącu zwanym Khoiak który mógł być przełomem października i listopada) a tymbardziej że to miał być 25 grudnia. Poza tym w egipcie miesiące się nazywały inaczej, nie można tego porównywać do czasów Jezusa (któremu później dopiero przypisano narodziny na 24/25 grudnia)
Napisano 20.11.2018 - 22:36
Wciągnęła mnie ta tematyka i trochę poszperałam w necie a dokładnie na You Tube. Trafiłam na ten film i muszę przyznać, że to co jest w nim powiedziane pokrywa się z moimi własnymi przemyśleniami na temat Jezusa. Nie raz mówiłam, że nauki Jezusa są bardzo podobne, jakby wyjęte z Buddyzmu. Zresztą pomimo, że wierzę w Jezusa, w sensie w to co on mówił, w jego nauki, to wiele osób zarzuca mi że bliżej mam do Buddyzmu niż Chrześcijaństwa. Nazwałam też Jezusa rewolucjonistą i takie tam. W odróżnieniu od tego co wstawiłam ostatnio, ten filmik sądzę, że jest bardziej przekonujący, pomimo, że niektóre fakty się powtarzają, np. podobieństwo Jezusa do Mitry.
Użytkownik Endinajla edytował ten post 20.11.2018 - 22:46
Napisano 21.11.2018 - 11:28
Trochę karkołomne to porównanie.
Problem w tym, że buddyzm jest uważany nie za religię, ale za system filozoficzny.
Ewentualne zaklasyfikowanie buddyzmu jako religii zależy od przyjętej definicji tego określenia. Jeśli pojęcie "religia" zdefiniować jako wiarę w rządzącego światem boga lub bogów i oddawanie mu czci, buddyzm nie jest religią, gdyż żadna wiara tego typu tutaj nie występuje.
Buddyzm to:
- Wymiar obrzędowo-rytualny – w buddyzmie występują rytuały, takie jak golenie głowy przy przystąpieniu do klasztoru, comiesięczne recytowanie Zbioru Reguł Zakonnych, palenie kadzideł, ofiarowywanie kwiatów, pokłony.
- Wymiar doświadczeniowo-emocjonalny – centralne znaczenie w buddyzmie ma samodoskonalenie się i dążenie do oświecenia; aspektem emocjonalnym może być tutaj rozwój współczucia. Narzędziem ku temu celowi jest medytacja.
- Wymiar narracyjno-mityczny – występują mity związane z życiem Buddy i czynionymi przez niego cudami. Niejednokrotnie pojawiają się w nich bogowie i istoty nadprzyrodzone.
- Wymiar doktrynalno-filozoficzny – pojęcia takie jak Cztery Szlachetne Prawdy, śunjata, karma, reinkarnacja składają się na doktrynę buddyjską. W ciągu wieków powstało również wiele buddyjskich traktatów filozoficznych.
- Wymiar etyczno-prawny – buddyści wyznają zasadę niekrzywdzenia (ahimsa) i starają się szanować wszelkie życie (nie tylko ludzkie).
- Wymiar społeczno-instytucjonalny – mnisi gromadzą się w zakonach (sangha). Nie ma jednak centralnej buddyjskiej instytucji, ani głównego przywódcy, a decyzje, zgodnie z zaleceniami Buddy, mają być podejmowane poprzez konsensus.
- Wymiar materialny – istnieją klasztory buddyjskie, a także buddyjskie dzieła sztuki, takie jak posągi i rzeźby Buddy.
Budda jednak nigdy nie twierdził jakoby nauczał religii. Sam mówił zawsze, że naucza "o cierpieniu i końcu cierpienia", a jego nauki miały mieć przede wszystkim praktyczne zastosowanie i służyć wyzwoleniu się od cierpienia.
Vortal Rzeczy Paranormalnych →
UFO i Obce Cywilizacje →
UFO i Obce Cywilizacje →
ufoStarted by agonia , 19.04.2024 ufo |
|
|
||
UFO i Obce Cywilizacje →
UFO i Obce Cywilizacje →
‘Jellyfish’ UAP - Nowe nagranie z IrakuStarted by Donte , 10.01.2024 uap, ufo, kosmici |
|
|
||
Dziwny Świat →
Niewyjaśnione Zjawiska →
Światła nocą KrakówStarted by JennyMandeville , 21.09.2023 światło, gwiazdy, dron, ufo |
|
|
||
UFO i Obce Cywilizacje →
Historia →
USA - Alarm UFO 1957Started by Dressingblack , 24.05.2023 ufo |
|
|
||
UFO i Obce Cywilizacje →
Obserwacje Świat →
Niespodziewany widok nad wulkanem. Uważają, że to było UFOStarted by Staniq , 13.01.2023 UFO |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych