Najprawdopodobniej [RODS] są to najzwyklejsze szybko poruszające się owady. Ich trzepotanie skrzydełkami powoduje efekt spirali na zdjęciu. Może być to również efekt filmowania w słabym oświetleniu z mniejszą ilością klatek na sekundę (film poklatkowy).
żródło: Wikipedia Postanowiłem zrobić animację symulującą powstawanie RODS w wyżej opisany sposób. W efekcie otrzymałem objekt bardzo podobny do tych RODS ze zdjęć. Sądzę więc, że RODS to zwykłe owady, które zostały sfotografowane w ruchu.
A tu jest moja animacja, w której pokazuję, jak powstaje RODS.
Zauważmy, że długość RODS zależy od czasu naświetlania, a więc czasu, w którym migawaka jest otwarta, dzięki czemu światło dociera do kliszy bądź matrycy. Im dłuższy czas otwarcia migawki, tym więcej światła tam dociera, ale i wszelki ruch odznacza się w postaci rozmycia. Jeśli w czasie naświetlania fotografowany owad przebędzie pewną drogę, wówczas na zdjęciu będzie widoczna smuga o długości drogi przebytej przez ten owad. Jeśli natowmiast owad w czasie naświetlania trzepotał skrzydłami, wówczas ilekroć tymi skrzydłami machnął, tyle "fałdów" będzie miała owa smuga.
Oto zdjęcie, które zostało wykonane w dość słabych warunkach oświetleniowych, przez co czas naświetlania matrycy (lub kliszy) wydłużył się. W konsenkwencji został zarejestrowany całkiem spory kawałek drogi, jaką przebył owad w tym czasie. Przy okazji widać szybko trzepoczące skrzydła:
Tutaj natomiast mamy sztuczne źródło światła, które co prawda nie ma dobrego zasięgu (ciemne tło) ale dobrze oświetla objekty znajdujące się w pobliżu. Stąd czas otwarcia migawki jest krótszy niż na poprzednim zdjęciu, dlatego tutaj ślad zaznaczony przez owada w ruchu jest również dużo krótszy. Widzimy, że owad w tym czasie nie zdążył zatrzepotać skrzydłami tyle co jego poprzednik (a dokładnie zarejetrowano 3):
Kolejne zdjęcie przedstawia podobne warunki oświetleniowe co poprzednie, choć zostało zrobione w dzień. Na fotografii widzimy coś ciemnego w tle, więc czas naświetlania wydłużył się (w słoneczny dzień przeważnie ten czas jest bardzo krótki) i jest prawdopodobnie zbliżony do tego z poprzedniego zdjęcia. Świadczy o tym również fakt, iż zarejestrowany owad przedstawia się w postaci smugi o podobnej długości i widzimy również 3 zatrzepotania skrzydłami:
Co innego, gdy zdjęcie zrobimy pod światło, np. lecący owad na tle nieba. Wówczas z oczywistych względów smuga jest ciemna i nie widać skrzydeł. Wyjątek stanowią owady, które w jakiś sposób załamały światło swoimi skrzydlami i wówczas widzimy ciemną smugę z jesnymi spiralami. Jej długoś zależy nie tylko od czasu naświetlniania (który w tym przypadku jest bardzo krótki), ale również od szybkości owada i jego odległości od objektywu:
Mi również udało się (celowo) zarejestrować RODS. Aby efekt był jak najlepszy, owad musi przelecieć szybko przed nieruchomym objektywem w takiej odległości, by było go widać w miarę wyraźnie. Powninen być taki owad dobrze oświetlony. Poniżej kilka moich zdjęć. :-P
Pierwsze i drugie, to zwykła przerośnięta mucha zarejestrowana w momencie nagrywania filmu aparatem. Widać, choć słabo, spiralny kształt typowy dla RODS. Na trzecim zdjęciu widać ciemną smugę. To akurat zwykły ptak.
No i właśnie dlatego zaznaczyłem w ankiecie czwartą opowiedź - Owad.