Bardzo ciężko będzie znaleźć dobre badania na ten temat ponieważ aby były wiarygodne grupa powinna składać się z 1000 osób, które są na diecie ketogenicznej przez 20 lat i drugie tyle osób w grupie kontrolnej, mało realne ze względu na koszty.
https://www.ncbi.nlm...les/PMC2716748/
Powyżej wkleiłem linka do jakiegoś badania na 83 pacjentach w trakcje 24 tygodni, rezultaty:
RESULTS:
The weight and body mass index of the patients decreased significantly (P<0.0001). The level of total cholesterol decreased from week 1 to week 24. HDL cholesterol levels significantly increased, whereas LDL cholesterol levels significantly decreased after treatment. The level of triglycerides decreased significantly following 24 weeks of treatment. The level of blood glucose significantly decreased. The changes in the level of urea and creatinine were not statistically significant.
CONCLUSIONS:
The present study shows the beneficial effects of a long-term ketogenic diet. It significantly reduced the body weight and body mass index of the patients. Furthermore, it decreased the level of triglycerides, LDL cholesterol and blood glucose, and increased the level of HDL cholesterol. Administering a ketogenic diet for a relatively longer period of time did not produce any significant side effects in the patients. Therefore, the present study confirms that it is safe to use a ketogenic diet for a longer period of time than previously demonstrated.
Polecam kanał na youtubie KenDBerryMD (jeżeli dobrze znasz angielski), facet fajnie wszystko tłumaczy i daje linki w opisie do badań, według niego liczenie kalorii na keto nie jest potrzebne (tu się nie zgodzę) ponieważ tyje się nie tyle od nadmiaru kcal co od złego jedzenia, węglowodany powodują skoki insuliny, generalnie keto jest dobre ponieważ reguluje gospodarkę hormonalną.
Tutaj jego przykładowy filmik o zapobieganiu demencji, w którym mówi również o diecie keto i w opisie daje linki do badań:
https://www.youtube....h?v=CHlCXAVY8j8
Dieta keto jest też używana od lat '20 w łagodzeniu epilepsji u dzieci ale jest to bardzo rygorystyczna wersja tej diety z bardzo dużą zawartością tłuszczu (80%), normalnie stosuje się raczej 70-75% tłuszczu przy czym mi się chyba ani razu nie udało uzyskać 75%, przeważanie na koniec dnia mam od 69% do 72% kcal z tłuszczów.
Użytkownik tybysh edytował ten post 15.01.2019 - 06:51