
Źródło fotki:https://pl.depositph...from-glass.html
Pewnie nie raz słyszeliście o tym żeby nie nabierać miodu łyżką lub innymi sztućcami z metalu bo traci on swoje właściwości. Dlatego w internecie/na filmmach/imprezach rodzinnych widzieliście jak miód jest nabierany przy pomocy specjalnych łyżek z drewna. Albo sami może takie macie.
Ale jak to jest naprawdę, czy rzeczywiście miód coś traci na skutek kontaktu z metalem?
Też tak myślałem wcześniej ale to mit.
Tę starą „prawdę” powtarzały nam babcie, wkładając w nasze ręce drewniane łyżeczki. Dlaczego? Dawniej sądzono, że kontakt z metalem sprawi, że miód utraci wszystkie swoje właściwości. Co prawda miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9. Jednak nie jest aż tak kwaśny, żeby zapoczątkować proces korozji metalowej łyżki. Na metalu mogłyby pojawić się odbarwienia, gdy zostawiłabyś łyżkę zanurzoną w miodzie na wiele tygodni bądź miesięcy. Tylko po co?
https://portal.abczd...y-na-jego-temat
I inne strony gdzie w zasadzie stwierdzają to samo
https://www.znamlek....wdziwe-774.html
https://www.styl.pl/...iod,nId,2786252