Napisano 03.03.2019 - 04:02
Napisano 03.03.2019 - 10:42
Chyba każdy czegoś takiego doświadczył. Ja pamiętam jak byłem mały, to dostałem kare na komputer i tata mi zabrał wszystkie gry. I w któryś dzień, sobie wyobrażałem jak mi je ojciec oddaje, kładąc gry na ladzie w kuchni. Na następny dzień schodzę, patrzę, a gry leżą na ladzie w kuchni. Myślałem wtedy, że mam jakieś super moce , ale już więcej razy mi się tak nie udało
Napisano 03.03.2019 - 12:18
Witaj Niesporczak
Twój przypadek nie jest odosobniony. Ja również tak mam. Odkryłam jednak, że sprawdzają się z reguły te rzeczy które trzasnę bez przemyślenia. W taki sposób przewidziałam wyniki meczu, jaka liczba będzie plusem, oceny mojej kuzynki. Kuzynka po jakimś czasie sama przychodziła do mnie z pytaniami typu " Co dostanę z tego sprawdzianu z matematyki?" i tak dalej.
Co do tego mam pewną teorię. Umysł dzieli się na świadomy i nieświadomy, a gdzieś pomiędzy znajduje się podświadomość. Świadomość rejestruje to wszystko co widzisz, słyszysz, czujesz, pragniesz etc. Jesteś świadomy tego co widzisz, słyszysz, czujesz etc. Jednak nie na wszystkim skupiasz swoją uwagę. Ona zauważa tylko nieliczny procent tego co powinna. Za to nieświadomość rejestruje wszystko co się da. Analogicznie działa sieć. Mamy internet z którego korzystamy na co dzień nie wiedząc, że to co widzimy to naparstek tego co się w nim znajduje. Cała reszta to głębsza strefa do której dostęp już nie jest taki prosty. Taki zwykły web to świadomość, a deepweb to nieświadomość. No tak można to najprościej przedstawić.
I teraz powiedzmy tak przykładowo, świadomie myślisz - droga jest prosta, auto sprawne, nie ma dużo ruchu, więc jest o'k i zapewne do żadnego wypadku nie dojdzie.. A nieświadomy umysł posiada więcej informacji - droga jest prosta, ale na odległości 1 km i 200 metrów jest niewielka wnęka, która w połączeniu z wyjeżdżającym o 7:00 sąsiadem który często bywa nie trzeźwy i z tą kobietą co jeśli wyjedzie przed nim o tej i o tej godzinie wjedzie w tą wnękę, a on nie zahamuje w porę i w nią przydzwoni przed światłami, które zapalają się równo o tej i o tej godzinie na których zawsze stajesz i mija cię ten tir znad przeciwka. On nie wyhamuje i rąbnie w tą kobietę, w jej auto, i wtedy.... - No właśnie, kto świadomie analizuje takie fakty? Niewielu... A kto analizuje nieświadomie? Wszyscy.
Ty oczywiście nie jesteś świadomy, że ta kobieta i twój sąsiad wylądują na intensywnej terapii, ale będziesz czuł, że dojdzie do jakiegoś wypadku, lub przyśni ci się proroczy sen w którym ujrzysz tira uderzającego w samochody w tym w auto sąsiada.
Według mnie tak właśnie działają nasze umysły. Ich zadaniem jest również wiązanie faktów rejestrowanych przez nieświadomość i na ich podstawie dokonywanie prognoz przyszłości. Tego co się wydarzy. Te prognozy dostają się do naszej podświadomości ( miejsca między nieświadomością a świadomością) A to co w podświadomości łączy się ze świadomością i wtedy przedstawiasz fakty np. jaki będzie wynik meczu, a tak naprawdę nie masz zielonego pojęcia skąd to wiesz. Ale z reguły okazuje się trafne.
Uważam, że zdolność przewidywania z taką trafnością wynika z ponadprzeciętnej umiejętności wiązania faktów zarejestrowanych przez nieświadome procesy w mózgu. To nie dar, a umiejętność. Jedni potrafią świetnie liczyć, inni biegać, jeszcze inni mają silnie rozwiniętą empatię i odczytują ludzi etc. A Ty posiadasz świetnie rozwiniętą strukturę, która odpowiada za prognozowanie przyszłości. Ciesz się, bo nie wielu tak potrafi.
Użytkownik Endinajla edytował ten post 03.03.2019 - 12:24
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych