Napisano 28.03.2019 - 15:12
Napisano 28.03.2019 - 15:23
Użytkownik xmyinsomnia95 edytował ten post 28.03.2019 - 15:24
Napisano 28.03.2019 - 15:27
Użytkownik xmyinsomnia95 edytował ten post 28.03.2019 - 15:34
Napisano 28.03.2019 - 15:44
Napisano 28.03.2019 - 15:45
Wygląda mi na ślad osoby, która się poruszyła. Czasem aparaty mają taką opcję "zdjęcie nocne z doświetleniem". Czyli najpierw aparat robi błysk fleszem a potem naświetla zdjęcie kilka sekund, aby było widać ostre postaci na tle słabo oświetlonych rzeczy. Jeśli fotografowana osoba po błysku flesza uzna, że to już i ruszy się, to zewnętrzne oświetlenie powoduje pojawienie się rozmazanego śladu. Tak było tu - po pierwszym błyśnięciu wstałyście, ale zdjęcie naświetlało się dalej, po ciemku. Wasze sylwetki oświetlone latarniami rozmazały się w taką podwójną plamę. Niech zgadnę - jedna z was miała szarą bluzkę, a druga czerwoną?
Napisano 28.03.2019 - 15:50
Koleżanka miała szaro zieloną bluzkę a ja pomarańczową. Czyli pewnie jest tak jak mówisz. No cóż przynajmniej wiem czym jest owa plama. Dziękuję za odpowiedźWygląda mi na ślad osoby, która się poruszyła. Czasem aparaty mają taką opcję "zdjęcie nocne z doświetleniem". Czyli najpierw aparat robi błysk fleszem a potem naświetla zdjęcie kilka sekund, aby było widać ostre postaci na tle słabo oświetlonych rzeczy. Jeśli fotografowana osoba po błysku flesza uzna, że to już i ruszy się, to zewnętrzne oświetlenie powoduje pojawienie się rozmazanego śladu. Tak było tu - po pierwszym błyśnięciu wstałyście, ale zdjęcie naświetlało się dalej, po ciemku. Wasze sylwetki oświetlone latarniami rozmazały się w taką podwójną plamę. Niech zgadnę - jedna z was miała szarą bluzkę, a druga czerwoną?
Napisano 28.03.2019 - 21:45
Często długie czasy naświetlania tworzą takie artefakty, szczególnie w automatycznych doborach takiego czasu i z wspomnianym przez Zaciekawionego "doświetleniem". Pamiętam, jak równie zagadkowe rzeczy tworzyło czerwone światełko w aparatach, które miało zapobiegać "czerwonym oczom", a potrafiło naświetlać całkiem niespodziewane rejony zdjęcia, lub odbijać się tam, gdzie nie powinno być żadnego refleksu świetlnego, a szczególnie czerwonego.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych