Napisano 08.07.2019 - 00:15
Napisano 08.07.2019 - 06:38
Napisano 08.07.2019 - 07:37
To są omamy inaczej zwane halucynacjami.
Omamy dzieli się według narządu zmysłu, którego to one dotyczą. Z tego względu wyróżniane są:
halucynacje wzrokowe (obejmujące zarówno widzenie prostych wrażeń, jak np. błysków, ale i złożonych kształtów – sylwetek ludzi, zwierząt czy nieistniejących przedmiotów),
https://www.poradnik...-gwGD-Md9g.html
I sprawa wyjaśniona.
Dziękuję za odpowiedź, mam kilka pytań. Pisze tam, że takie halucynacje występują przed zaśnięciem lub po obudzeniu się, a mi wystarczy jednolite ciemniejsze tło i mogę to widzieć. Poza tym czy powinnam się wysilać by widzieć halucynacje ? To nie tak, że ja poprostu to widzę, muszę tak jakby dostosować wzrok na bardzo określony sposób, który czasem mi się udaje a czasami nie. I czy to normalne, że halucynacje rozwijają się w taki sposób ? Mam na myśli to, że widzę kształty, a nagle później, po jakimś czasie 'ćwiczenia' dochodzą do nich detale. W dodatku wcześniej, kilka miesięcy tamu miałam omamy słuchowe, ale umiałam je odróżnić od rzeczywistości i działy się tuż przed tym jak zapadałam w sen. Więc mając już jakieś doświadczenia z omamami nie jestem pewna czy to co 'widzę' to halucynacje wzrokowe. Jeszcze dziś rano mogłam zobaczyć przy dostosowaniu wzroku jakby energię w powietrzu i jakieś kształty posuwające się w powietrzu.
Napisano 08.07.2019 - 08:02
Napisano 08.07.2019 - 18:53
Napisano 08.07.2019 - 20:01
Przypuszczam że to efekt sugestii plus zwrócenie uwagi na śnieg optyczny. To takie jakby szumienie obrazu, które jest zauważalne w warunkach słabszego oświetlenia na jednolitych płaszczyznach. Zwykle ludzie nie zwracają na to uwagę, ale jeśli już zwrócą, to mogą sobie wkręcać, że w tej ziarnistości są jakieś kształty.
Napisano 09.07.2019 - 19:27
Nie jestem lekarzem, ale jeśli te omamy będą wciąż intensywne i powtarzające się, to lepiej może skonsultuj to ze specjalistą. Takie rzeczy mogą być objawem nie tylko wady wzroku, ale i innych groźnych chorób, np. nowotworu mózgu.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych