Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer kwantowy Google i anatomia supremacji, czyli mass media kontra fakty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Trala.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Brzmi imponująco. Ale co właściwie poddano obliczeniom? Mam nadzieję, że nie liczbę miejsc po przecinku w liczbie Pi. Z taką efektywnością powinno być to rozwiązanie któregoś z fundamentalnych problemów matematycznych.

Ciekawi mnie czy samymi obliczeniami można odkryć wszystkie tajemnice wszechświata? Bez eksperymentów, jak zderzanie cząstek czy wysyłanie teleskopów na orbitę bądź sond w przestrzeń kosmiczną???

• 0

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Jak na razie to liczą i liczą i nic nie potrafią obliczyć, ale ważne, że działa.

Random Circuit Sampling (RCS) benchmark to narzędzie oceny wydajności komputerów kwantowych, polegające na przeprowadzaniu losowych obwodów kwantowych i porównywaniu wyników z klasycznymi symulacjami. Celem jest wykazanie, że systemy kwantowe mogą wykonywać zadania, które są zbyt złożone dla klasycznych komputerów.

Same obliczenia kwantowe są "dziwne", ponieważ opierają się na zasadach samej natury – na zjawiskach kwantowych, które wykraczają poza nasze codzienne doświadczenie i intuicję. To, co może wydawać się nielogiczne lub niemożliwe z klasycznego punktu widzenia, staje się możliwe w świecie kwantowym, gdzie granice tego, co "możliwe", są znacznie szersze.

• 0

Trala.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uruchomienie tego komputera kwantowego ma stanowić mocny argument za istnieniem równoległych Wszechświatów w których dzieje się każdy możliwy scenariusz.

Google w zaskakującym oświadczeniu stwierdził, że nowy układ kwantowy opracowany przez koncern, może wykorzystywać równoległe wszechświaty do wykonywania obliczeń kwantowych.

Z tym, że słyszałem/czytałem wypowiedź naukowca (chyba Maxa Tegmarka), który mówił, że to nie jest tak do końca, że każdy scenariusz się rozgrywa. Realizują się tylko te scenariusze, przed którymi zostajemy postawieni przed wyborem. Iść w lewo, w prawo, założyć takie czy inne ubranie.  A nie tak jak tu piszą, że w innym Wszechświecie możemy być gwiazdą rocka lub całkowicie kimś innym. Prowadziłoby to zresztą nieuchronnie do paradoksów. W którymś Wszechświecie ofiara wypadku musiałaby np. przeżyć wypadek komunikacyjny z którego nie dałoby się ujść żywym itp.

Użytkownik Trala edytował ten post 03.01.2025 - 10:55

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych