Patrzę, analizuję i nadal nie widzę, by w którymkolwiek okresie pojawiał się nieprzerwany 30-letni trend wzrostowy, jak to ma miejsce obecnie. W żadnym też przypadku temperatury nie wzrastały tak dynamicznie w tak krótkim czasie. Gdy piszę "obecnie", mam na myśli tą czerwoną linię, którą nazwałeś "manipulacyjną nadinterpretacją" - to temperatura z pomiarów instrumentalnych. Jeśli uważasz, że są one zafałszowane, to z chęcią zapoznam się z alternatywnymi wynikami pomiarów. Masz takie?
a kto mówi o nieprzerwanym 30-letnim trendzie? i skąd żeś wziął takie dane chłopie, czy poza zieloną stroną jesteś w stanie przedstawić jakiekolwiek źródło tego nonsensu? Obecnie ma miejsce NIEPRZERWANY 30-letni trend wzrostowy? Otóż w XXI wieku lata 2001-2004 oraz 2006-2008 były mniej gorętsze niż rok 1998 . Np rok 2008 był mniej gorący od lat 2001-2007. Rad byłbym gdybyś wskazał ten nieprzerwany trend wzrostowy. (źródło: http://pl.wikipedia....ary_temperatury)
To, że coś jest napisane na Twojej zielonej stronie nie jest wyrocznią, warto czasem zdywersyfikować źródła informacji. Dlatego najlepiej sprawdzić jak to jest z tą temperaturą samemu. Tutaj masz stosowną stronę:
http://www.appinsys....ng/climate.aspx
klikamy po lewej GHCN Temperature Data, wybieramy kraj i klikamy UPDATE LIST
pojawia się wykaz aktywnych stacji pomiaru temperatur
po prawej możemy ustalać dane do wykresu np, zakres lat, temp. średni, miesięczne itd, można tez zaznaczyć kilkanaście stacji meteorologicznych i wyciągać dane średnie
Owszem, osłabła, z czego można się nawet chwilowo cieszyć, ale trend się nie odwrócił. Ziemia nadal akumuluje ciepło, a ostatnia dekada była najcieplejsza w historii pomiarów, podobnie jak rok 2010. Ale skoro zarzucasz stronniczość, to może podałbyś interpretację twojej strony?
jeszcze raz zachęcam abyś sprawdził sam, podałem stosowny link wraz z instrukcją. To, że dekada była najcieplejsza może być uwarunkowane różnymi czynnikami, choćby aktywnością słońca to primo. Po drugie stwierdzenie, że dekada byłą najcieplejsza nie mówi nam zbyt wiele, znacznie istotniejsze byłoby nałożenie temperatur na emisję CO2 i wnioski z porównania. Dekada mogła być najcieplejsza a poszczególne lata mogły być na zmianę cieplejsze i chłodniejsze przy jednoznacznym zwiększaniu emisji CO2. Co dyskredytuje ten czynnik jako kluczowy.
Czy na wyższym poziomie? Z różnych proxy wynika coś innego. A przede wszystkim tzw. optimum holoceńskie ograniczało się wyłącznie do półkuli północnej. Dzisiejsze ocieplenie obserwuje się na całej planecie.
jeżeli z różnych proxy wynika różnie to wyrokowanie o najwyższym wzroście temperatury oraz najwyższej notowanej średniej temperaturze obecnie jest wybacz, ale wysoce wątpliwe. Chyba, że Ty wybierasz tylko te proxy, które pasują pod Twoją tezę. DZisiejsze ocieplenie postępuje na całej planecie? To globalne stwierdzenie, gdyż są miejsca, w których postępuje ono wolniej i szybciej. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Sprawdźmy to. Nie chcę przeklejać wykresu, więc proponuję link. Jak widać, od początku XX w. do lat 40. ziemski klimat ocieplił się o ok. 0,5*C, zaś od lat 80. do teraz - o 0,7*C. Zgodzisz się z tym, czy napiszesz, że dane są sfałszowane? ;->
zgodzę się z tym, jednak po raz kolejny wyciągasz z prawdziwych danych błędne wnioski. Okres po 40 roku do lat 70-tych to rewolucja przemysłowa, nacechowana znacznie większym wykorzystaniem przemysłu, paliw kopalnych a co za tym idzie emisji CO2. Otóż w owym okresie klimat się OZIĘBIA. Aby wytłumaczyć Ci to na prostym przykładzie. Temperatura do 40 roku rośnie o 0,5 stopnia C przy emisji CO2=X. PO 40 roku do lat 70-tych temperatura spada przy emisji CO2>X. Wniosek o niskim powiązaniu CO2 z temperaturą wynika z tego sam przez sie. Jednak nie dla zielonych, którzy wietrzą szansę na wprowadzenie kolejnego zielonego podatku.
Ciekawe rzeczy piszesz, biorąc pod uwagę, że liczne eksperymenty laboratoryjne i pomiary satelitarne dowodzą czegoś zupełnie przeciwnego. Fajnie by było, gdybyś podparł tą tezę jakimiś artykułami podsumowującymi wyniki badań, chyba ze to tylko twoja opinia - wtedy OK, masz do niej prawo, ale rzeczywistości w ten sposób nie zmienisz. A zmiana trendu temperatury w połowie XX w. wiązała się ze znaczną emisją przemysłowych aerozoli. Od kiedy zaczęto masowo zakładać filtry na kominy przemysłowe, wzrost temperatur postępuje dalej.
U góry moje wyjaśnienie w oparciu o Twój wykres z zielonej strony tyle, że powiększony. Zakładano filtry na kominy przemysłowe chyba po to aby ograniczyć emisję CO2 do atmosfery. I temperatura rosła powiadasz? I z tego wynika powiązanie wzrostu CO2 ze wzrostem temperatury powiadasz?
Zawartość pary wodnej w atmosferze zależy od temperatury, a nie odwrotnie. Odrzucając znaczenie CO2 dla globalnego ocieplenia stawiasz się na pozycji ignoranta.
widzę wkłądasz mi w usta słowa, których nie powiedziałem dotyczące pary wodnej i jej wpływu na globcia. Sęk w tym, że Ty wierzysz ze za wzrost temperatur odpowiadają gazy cieplarniane ( to, że para wodna to większość z nich jest oczywiste dla gimnazjalisty), ja natomiast widzę tu bardziej rzadko uwzględnianą przez zielonych aktywność słońca. POwiązując CO2 z globalnym ociepleniem, w niskiego udziału owego gazu w gazach cieplarnianych oraz notowanych spadkach temperatury przy wzrostach emisji CO2i marginalizacji roliaktywności słońca świadczy o tym, że to raczej Ty stawiasz się w pozycji ignoranta a nie ja. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że jesteś w tej kwestii "zielony".
Posługujesz się starymi danymi. Spencer i Christy przez pewien czas stosowali błędne wartości poprawek do swojej serii UAH, co powodowało opisane przez ciebie efekty. Po ustaleniu błędu i wprowadzeniu poprawnych wartości rozbieżności pomiędzy UAH a innymi pomiarami satelitarnymi zmniejszyły się do poziomu, który można pominąć. Sam Christy przyznał to pięć lat temu.
nawet jeśli, jaki to ma związek w kontekście tego co napisałem w relacji CO2-ocieplenie?
Na koniec kilka linków z różnych źródeł:
http://www.express.c...-change-scandal
http://www.sfora.pl/...ekulacje-a16111
http://www.rp.pl/art........owcow.html
miłej lektury
miłujmy się
Użytkownik mefistofeles edytował ten post 24.10.2011 - 18:57