Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Carrik.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy ty właśnie wartościujesz to, która śmierć jest ważniejsza? To jak już zaczynasz wartościować, to może zwróć uwagę, że te "ok. 8 osób" to "ok. 8 osób" w sile wieku, które mogłyby mieć dalej całe życie przed sobą, a jednak go nie mają. A te "500 osób dziennie" to głównie 80-latkowie u kresu swojego życia, które równie dobrze mogłyby umrzeć i na przeziębienie. Statystyk wieku wśród ofiar covidka nie znajdziesz, bo MZ je ukrywa (ciekawe dlaczego), więc piłeczki w tej kwestii raczej już nie odbijesz.

PS. wioska, z której pochodzę, liczy ponad 300 tysięcy mieszkańców, a wioska, w której mieszkam, więcej niż 1,7 miliona.

PS2. co ma się stać od 1 grudnia? Czy sugerujesz, że zapowiedziane na ten dzień przykręcanie śruby przez twoich (bo nie moich) władców przyniesie odwrotny skutek? A to ciekawe :)

• -1

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wirusek sobie zapewne zmutował i nowa odmiana nie wychodzi w testach. W pracy w krótkim czasie ponad połowa miała dziwną grypę, nikomu nie wyszedł covid. Tak jeszcze nie było, żeby 50% było na zwolnieniu. Z tą wiadomością o nowej mutacji to się spóźnili i jak nie wychodzi w teście kowidowym i to szczepionka nie działa.

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A będzie ich jeszcze więcej od 1 grudnia, bo najwyraźniej dla kogoś tam na górze i te osiem jest za dużo.

Nie 8 jest za dużo, tylko brakuje im pieniędzy, więc biorą skąd się da. To jest absurd, żeby wprowadzać mandaty po kilka tysięcy złotych za nieznaczne przekraczanie prędkości, jeszcze tylko tego brakuje, żeby do więzienia zaczęli za to wsadzać (chociaż tego już zapewne nie zrobią, bo ktoś musi utrzymywać tych darmozjadów). Jak chcą podwyższać mandaty, to niech najpierw wyeliminują wszystkie bezsensowne znaki drogowe ograniczające prędkość, których mnóstwo jest w Polsce.

Jedynym pozytywem deficytu pieniędzy w rządzie jest fakt, że nie stać ich na kolejny lockdown, bo inaczej już dawno byłby wprowadzony.

• 1

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ktoś robił test z rossmana na koronawirusa? 

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja robiłam ten z apteki i osoby które zachorowały w moim otoczeniu też.Pięć dodatnich potwierdzonych potem wymazem.
Mojemu synowi wyszedł ujemny ale skierowania na wymaz nie dostał bo zaszczepiony 😉
Tak nadal jest w Wawrze ale podobno w innych dzielnicach Warszawy to pomału się zmienia i kierują też zaszczepionych na testy.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 27.11.2021 - 22:42

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ty właśnie wartościujesz to, która śmierć jest ważniejsza?To jak już zaczynasz wartościować, to może zwróć uwagę, że te "ok. 8 osób" to "ok. 8 osób" w sile wieku, które mogłyby mieć dalej całe życie przed sobą, a jednak go nie mają. A te "500 osób dziennie" to głównie 80-latkowie u kresu swojego życia, które równie dobrze mogłyby umrzeć i na przeziębienie.

Ja wartościuje śmierć? W żadnym wypadku. Ja tylko porównałem liczby. Za to Ty najwyraźniej zaczynasz się bawić w wartościowanie względem wieku, czyli to, co ostatnio przerabiałem już z Danielem. Tu w wersji: Byli starzy, to ich tak nie szkoda, bo i tak pewnie wkrótce na coś by umarli.

Statystyk wieku wśród ofiar covidka nie znajdziesz, bo MZ je ukrywa (ciekawe dlaczego), więc piłeczki w tej kwestii raczej już nie odbijesz.

MZ ukrywa statystyki wieku ofiar? Chyba przed Tobą. Ciekawe dlaczego?

Dane są ogólnodostępne tutaj i w miarę na bieżąco aktualizowane. Już z nich jakiś czas temu korzystałem.

Zaoszczędzę Ci ich studiowania i wklejam poniżej zestawienie (na 22.11.2021 r.)

nPAPwmt.png

Jak widać, nie umierają głównie 80-latkowie. Ponad 60% stanowią osoby młodsze, w tym tysiące osób w wieku produkcyjnym.

Odbijam piłeczkę.

Nie 8 jest za dużo, tylko brakuje im pieniędzy, więc biorą skąd się da.

To też, rzecz jasna. Ale nie można pomijać, że w kwestii bezpieczeństwa na drogach jesteśmy na szarym końcu Europy.

• 1

Carrik.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No, umierają, tabunami. W moim przedziale wiekowym odsetek ich udziału w zgonach nie wynosi nawet 0,3% :D

Jak nie umierają głównie 80-latkowie, skoro w tabelce, którą wstawiłeś, największy odsetek śmierci stanowią właśnie siedemdziesięcio- i osiemdziesięciolatkowie? Prosty wykres, a masz problemy z czytaniem?

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do tych wypadków śmiertelnych na drogach dolicz zgony w innych okolicznościach, na kopalniach, w rolnictwie, budownictwie itd. Będzie więcej. A jak jeszcze dołożysz zmarłych na raka, to liczba wzrośnie.
I jak na covida zacznie umierać po 1000 ludzi dziennie, to będziesz mógł przelicytować te zgony liczbą zmarłych z innych przyczyn.

Testy z biedronki, rossmana i inne sklepowe wykrywają przeciwciała po różnych chorobach, a nie konkretnie po covidzie.
  • 0

Carrik.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Super ironia. Brawo!
Twój kolega z Rady Medycznej w jednym poście pisał, że wcale nie osiemdziesięciolatkowie głównie umierają na covidka, a w drugim wkleił tabelkę, która właśnie to potwierdza - znaczące dane statystyczne dotyczą sześćdziesięciolatków, siedemdziesięciolatków i osiemdziesięciolatków. Znaczące ryzyko śmierci na tę zabójczą chorobę zaczyna się od 60. roku życia, pikuje po siedemdziesiątce i utrzymuje się na wysokim poziomie po osiemdziesiątce. Ale szczepcie się młodzi, bo to też was dotyczy (0,223% wszystkich zgonów, ale zawsze dotyczy). Mariush potwierdził, że szczepienia co najmniej do czterdziestki nie mają żadnego sensu. Gratuluję, Rado Medyczna.

Testy z biedronki, rossmana i inne sklepowe wykrywają przeciwciała po różnych chorobach, a nie konkretnie po covidzie.

Tak samo jak typowe testy na covid, które działają dokładnie tak samo. Co za różnica

Użytkownik Carrik edytował ten post 28.11.2021 - 08:22

• 0

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W teście z drogerii  pisze coś takiego:

• Pozytywne wyniki nie wykluczają infekcji bakteryjnej lub koinfekcji innymi wirusami. Negatywne wyniki nie wykluczają zakażenia SARS-CoV-2.

Pytam bo mi wyszedł minus, a mojemu partnerowi plus. Mieszkamy pod jednym dachem ale ja przyjmuję dziennie do 6 tyś jednostek witaminy D. 

Carrik.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No czyli nic nie wykazują, bo mogą pokazać, że jest się chorym, jak się chorym nie jest, a i też że jest się zdrowym, jak się zdrowym nie jest.
  • 1

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokładnie tak. Może to być również zwykła grypa i też wyjdzie plus, opryszczka plus, przeziębienie plus - natomiast pani doktor z pzu zdrowie mówiła żebym nie dała się zwariować koronie i mam po prostu odpocząć w domu i się obserwować. Chyba jedna lekarka co do covida podchodzi z dystansem.

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co powiecie na to? Byłoby miło...

SkYFnYJ.png

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie pytajcie gdzie dzisiaj zabłądziłem w internetach bo i tak mi nie uwierzycie.

260126296_1424823681245697_6695532240357

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 28.11.2021 - 11:09

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Czekam aż plandemianie stwierdzą, że Kodeks Karny powinien przewidywać łagodniejszą karę za zabicie człowieka po 60-tce, bo przecież i tak za chwilę na coś by umarł.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych